Școala StReEt 2019-2020

Posted on June 14, 2019 by

După succesul primei ediții implementate în aprilie 2018-aprilie 2019, Școala de Jurnalism Comunitar StReEt își continuă activitatea cu sprijinul programului Corpul European de Solidaritate. Proiectul „Școala de Jurnalism Comunitar StReEt” (ediția a II-a) se va desfășura în perioada mai 2019-mai 2020, cu un buget de 6800 EUR, și este coordonat de un grup de inițiativă format din 6 tineri (18-24 ani) care s-au alăturat inițiativei în proiectul pilot și și-au propus să dezvolte inițiativa în continuare alături de Go Free:

  • Adriana COZANU
  • Miruna LUPAȘ
  • Simona MILITARU
  • Irina PELIN
  • Ana-Maria SIMEREA
  • Alexandra SOFRONI

Proiectul este un plan al tinerilor din grupul de inițiativă de a crea un impact pozitiv asupra comunității din Cluj-Napoca și din comuna Sînpaul- Sat European de Tineret în 2019, județul Cluj, prin dezvoltarea activităților din Școala de Junralism Comunitar StReEt.

Proiectul continuă și susține dezvoltarea Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt, ca un spațiu comunitar în care tinerii din grupul de inițiativă creează noi oportunități de implicare și interacțiune pentru alți tineri din Cluj-Napoca și din comuna Sînpaul.

Proiectul formează o nouă generație de tineri jurnaliști, prin metode nonformale (în cadrul unor StReEt Lab-uri) în domenii precum jurnalism comunitar, media advocacy, discurs instigator la ură, drepturile omului, egalitate de gen, etc.

Proiectul dezvoltă o cultură a solidarității între tinerii din medii diferite, atât între tineri din mediul rural și urban, cât și între tineri de diferite etnii și orientari sexuale, sau tineri care au un statut economic diferit.

Proiectul oferă vizibilitate unor comunități mici sau grupuri minoritare/vulnerabile care, altfel, nu ar fi abordate de mass-media tradițională sau, de cele mai multe ori, sunt portretizate într-un mod negativ.

Proiectul dezvoltă o comunitate de practică în jurnalism comunitar.

Proiectul dezvoltă capacitatea de monitorizare și combatere a discursului instigator la ură pentru cel putin 40 de tineri.

Proiectul informează cel putin 12.000 de tineri, cât și reprezentanți ai media locale/regionale/naționale, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, și autorități locale cu privire la provocările comunităților dezavantajate/grupurilor minoritare sau vulnerabile din România, prin activitatea jurnalistica a tinerilor din Școala de Jurnalism Comunitar StReEt.

Obiectivele proiectului:

(1) Dezvoltarea competențelor în jurnalism comunitar pentru 20 tineri de diferite etnii/religii/orientări sexuale;

(2) Implementarea a 3 acțiuni publice de media advocacy pe teme identificate de tinerii jurnaliști comunitari în activitățile practice de documentare;

(3) Dezvoltarea capacității de monitorizare și combatere a discursului instigator la ură și discriminării pentru cel putin 40 de tineri, elevi și studenți, bloggeri, tineri jurnaliști sau tineri care se pregătesc să lucreze în comunicare publică, în companii, ONGuri sau instituții publice etc, prin atelierele si activitatile din cadrul Scolii de Jurnalism Comunitar StReEt;

(4) Informarea a cel putin 12.000 de tineri, cat si reprezentanti ai media locale/regionale/nationale, reprezentanti ai institutiilor de invatamant, si autoritati locale cu privire la provocarile comunitatilor dezavantajate/ grupurilor minoritare sau vulnerabile din Romania, prin activitatea jurnalistică a tinerilor din Școala de Jurnalism Comunitar StReEt, online și offline.

Video: Lansarea Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt în comuna Sînpaul, proiecție pentru comunitate și expoziție de fotografii “Sînpaul-pe drumul solidarității”:

Galerie de fotografii

Comments are closed.