Căsuțele cu cărți te așteaptă acum în Sânpaul, Mihăiești și Berind

Posted on July 28, 2020 by

share on facebook   

Pe 24 iulie, 3 Căsuțe cu cărți au fost montate în Sânpaul, Mihăiești și Berind. Inițiativa de promovare a lecturii în rândul tinerilor face parte din proiectul “Sânpaul – un sat pentru tineri” implementat de Asociația Go Free, în parteneriat cu Primăria Sânpaul, finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate.

Ce este Căsuța cu cărți?

Căsuța cu cărți este un loc de unde poți împrumuta cărțile pe care ți le dorești, cu condiția ca mai apoi să le returnezi. Dacă iei o carte (sau două) din căsuță, adu-o înapoi după ce o citești. Pentru a păstra căsuța cu cărți plină de opțiuni bune pentru întreaga comunitate, îți propunem să aduci înapoi cărțile împrumutate cel mult după 2 săptămâni. Mini-bibliotecile funcționează pe un sistem de încredere și respect reciproc. De asemenea, toată lumea contribuie pentru a se asigura că există mereu cărți bune de citit în interior.

Cum a început povestea Căsuței cu cărți?

Inițiativa de promovare a lecturii în rândul tinerilor face parte din proiectul “Sânpaul – un sat pentru tineri” implementat de Asociația Go Free, în parteneriat cu Primăria Sânpaul, finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate al Uniunii Europene.

Asociația Go Free și-a propus să dezvolte și să implementeze un model de dezvoltare comunitară sustenabilă prin mobilizarea și implicarea tinerilor din comună, alături de autoritățile locale, construind o serie de activități pornind de la nevoile tinerilor.

Deși inițial ne-am propus să amplasăm doar o căsuță cu cărți în Sânpaul, împreună cu tinerii din proiect ne-am dat seama că e nevoie de mai multe. Așa am ajuns la 3. Și pentru că am primit deja solicitări pentru a acoperi și celelalte sate din comună, ne luăm angajamentul să gândim o continuare a proiectului și să extindem pe viitor rețeaua de mini-biblioteci.

Căsuțele au fost construite de de Serena Rotaru, o tânără artistă din Cluj-Napoca, pornind de la consultările și sugestiile tinerilor din proiect și au fost create cu drag pentru a trezi curiozitatea trecătorilor și a-i atrage spre lumea poveștilor.

Toate cărțile care se regăsesc în cele 3 mini-biblioteci au fost donate de membri ai comunității clujene, voluntari etc, cărora le mulțumim!

Cum funcționează Căsuța cu cărți și care sunt regulile? 

Căsuța cu cărți oferă posibilitatea de a împrumuta gratuit diverse cărți din literatura română și internațională, atât autori canonici, cât și apariții recente. Cărțile pot fi împrumutate de oricine, iar căsuțele funcționează ca o mini-bibliotecă, la care tinerii au acces gratuit oricând își doresc. 

Micile căsuțe cu cărți au fiecare câte un coordonator local – un voluntar din cadrul proiectului “Sânpaul – Un sat pentru Tineri”. Acesta are grijă de întreținerea de bază, precum păstrarea curată și primitoare a căsuței, însă este și responsabilitatea celor care folosesc Căsuța cu cărți să o păstreze într-o stare bună și funcțională.

Unde pot găsi Căsuțele cu cărți?

Primele 3 căsuțe cu cărți au fost montate în Sânpaul (lângă grădiniță), Mihăiești (în curtea căminului cultural) și în Berind (în curtea grădiniței).

Cum donez cărți? 

Dacă dorești să te implici în menținerea Căsuțelor cu cărți, poți dona diverse titluri pe care le consideri că ar fi numai bune de citit și de către ceilalți. Pentru asta poți lua legătura cu noi și ne vom ocupa de tot procesul, vom înregistra titlurile în lista noastră și le vom plasa în comunitate. Scrie-ne oricând la adresa asociatiagofree@gmail.com .

Cu cine pot lua legătura pentru a afla mai multe informații sau pentru a semnala anumite probleme? 

Pentru sugestii, informații cu privire la funcționarea Căsuțelor cu cărți scrie-ne pe adresa asociatiagofree@gmail.com sau adresează-te coordonatorilor locali:

Georgiana Jurcan (Mihăiești)

Darius Jucan (Mihăiești)

Augustin Merdan (Berind, Sânpaul)

Delia (Sânpaul) – îngrijitor junior

Vrei să afli mai multe despre proiectul Sânpaul – Un sat pentru Tineri? Ne găsești aici:

Leave a Reply