Picnic online: maniFEST cultural de acasă

Posted on May 2, 2020 by

share on facebook   

De 1 mai, comunitatea Go Free – formată din voluntari, prieteni, tineri din satele din comuna Sînpaul și Sascut, voluntari ADA – și-a dat întâlnire la primul Picninc online: manifest de acasă.

Cel mai cultural picnic online a adus laolaltă oameni care, deși nu se cunoșteau toți între ei, sunt interconectați. Participanții la picnic au avut de ales între a citi un pasaj dintr-o carte preferată sau un text care i-a urmărit (ex. ordonanțele militare) ori să creeze un banner prin care să transmită mesajul #StămAcasă. Tragem puțin cortina și vă arătăm în video-ul de mai jos cum s-a desfășurat picnicul:

Dincolo de nevoia de a rămâne conectați unii la alții, activitatea și-a propus să promoveze lectura în rândul tinerilor. Toate titluri vor ajunge mai departe la alți tineri (mai mici sau mai mai mari) din satele cu care suntem în contact. Printre acestea s-au numărat cărți precum Marea lume mică de Alexandra Mihailciuc și Alexandra Culescu, “o carte pentru cei mici, dar musai de parcurs #împreună cu cei mari. Este o mică introducere în arhitectură, dar paginile parcurse pe îndelete te fac să te întrebi ce povești ar putea spune casa în care acum ne petrecem atât de mult timp și ce momente din ea ne face să îi spunem acasă” (Simona). O altă carte pentru copii din care s-a citit este Când tristețea îți bate la ușă scrisă de Eva Eland.

Și-au găsit drumul spre picnicul online și
Grădina de sticlă de Tatiana Țîbuleac, Flori pentru Algernon de Daniel Keyes, Micul Prinț de Antoine Saint-Exupéry, Învierea de Lev Tolstoi, Lumea Sofiei de Jostein Gaarder, Cartea Pricoliciului de Adina Popescu, Dramaturgia cotidianului-piese de teatru, scenarii de film, proză (Brașov 2013) etc. La finalul întâlnirii, actorul Ionuț Șerban ne-a binedispus cu un moment artistic inspirat din realitatea pe care o trăim zilele acestea cu toții. Ioana Gheorghică, voluntar ADA, a creat pentru noi toți un banner pe care îl regăsiți în galeria de mai jos alături de câteva dintre coperțile cărților despre care v-am povestit.

Picnic online: maniFEST de acasă este o activitate organizată în cadrul proiectului “Sînpaul-Un sat pentru tineri”, implementat de Go Free cu sprijinul programului Corpul European de Solidaritate. Eveniment în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Activă.

Leave a Reply