Vasile Nussbaum, supraviețuitor al Holocaustului: “trebuie să aperi democrația”

Posted on January 27, 2020 by

share on facebook   

Comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau și 15 ani de activitate a Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord – au fost principalele motive pentru care comunitatea locală și internațională s-a reunit pe 26 ianuarie la Șimleu Silvaniei, în Sălaj. Evenimentul organizat în ajunul Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului a avut loc în sinagoga construită în 1876, care din anul 2005 funcționează ca centru și resursă esențială pentru educația Holocaustului în regiune.

Memorialul Holocaustului ne aduce aminte că în lunile mai și iunie ale anului 1944 populația evreiască din zona Șimleului a fost forțată să-și părăsească locuințele, fiind dusă în ghetoul de la Cehei, în fabrica de cărămidă Klein (care adăpostea aproape 8.500 de evrei), într-o zonă mlăștinoasă și noroioasă, la aproximativ 3 km în afara orașului Șimleu Silvaniei, de unde a fost îmbarcată în vagoane de animale și transportată la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 evrei din regiune au pierit acolo.

Am avut ieri ocazia să-l ascultăm pe Vasile Nussbaum, unul dintre puținii supraviețuitori ai Holocaustului. Acesta avea doar 15 ani când a fost deportat din Cluj, unde locuia cu familia sa, la Auschwitz-Birkenau, și trimis mai apoi la lucru în lagăre de muncă. Mesajul domnului Vasile, pe care îl redăm mai jos, a fost unul scurt și plin de semnificație, adresându-se tineretului din România:

Înainte de începerea acestui eveniment, domnul director [Daniel] Stejeran m-a rugat să spun câteva cuvinte în calitate de supraviețuitor. Foarte pe scurt, mai precis un mesaj pentru tineret. Trebuie să vă spun că nu m-a luat prin surprindere rugămintea lui, având în vedere că în momentul de față sunt din ce în ce mai puțini supraviețuitori. Normal, după 75 de ani de comemorare, așa încât sunt solicitat în repetate rânduri, în diverse părți, amintire a Holocaustului […] așa încât cu o relativă ușurință aș putea să răspund și să fac acest mesaj pentru tineret. Evident, punctul de pornire și punctul fix nu poate fi altceva decât să nu se mai întâmple așa ceva. Dar asta este numai o dorință, trebuie să faci și ceva, și mă refer acum înainte de toate la fapte. Faptele istorice arată că numai în condiții de dictatură există lagăre de concentrare, oamenii sunt concentrați pentru anumite fapte, lucruri, care nu corespund dictatorului. Indiferent, mă refer în orice fel lagăr de concentrare, oamenii care sunt azăvorâți în asemenea condiții, sunt cei care nu sunt de acord sub o formă sau alta cu dictatorul respectiv, indiferent dacă e vorba de rasism, e vorba de adversari politici, de orice natură să fie. Asta înseamnă, dacă faptele arată că numai în condiții de dictatură, fiindcă dictatura are putere să facă orice, înseamnă că trebuie să aperi democrația. Nimeni, cred, nu afirmă că democrația este atât de superior, încât nu mai există ceva mai perfect. Chiar și prin democrație poți să alegi și dictatorul. Dar deocamdată nu există, nu s-a inventat nimic mai bun decât democrația, care evită asemenea întâmplări. Deci nu pot să fac alt mesaj astăzi tineretului, decât să nu aibă – să fiu mai personal – niciodată, nimeni din tineret, amintirile pe care le am eu, să apere cu toate puterile democrația. Numai în condiții de democrație poți să spui părerea ta fără să fii amenințat de închisoare, așa încât acesta este mesajul pe scurt pe care aș dori să-l spun tineretului: să apere, cum s-ar spune, cu ghearele și dinții democrația.” Vasile Nussbaum, supraviețuitor al Holocaustului

Documentare realizată de Simona Militaru, Andrei Florin David, Alexandru Ciobotaru, Andra Camelia Cordoș în cadrul proiectului “Școala de Jurnalism Comunitar StReEt”, ediția a II-a, implementat de Asociația Go Free prin programul Corpul European de Solidaritate.

Leave a Reply