StReEt Lab: Percepție și reprezentare în jurnalismul comunitar

Posted on January 22, 2020 by

share on facebook   

Pe 18 ianuarie, în cadrul atelierului de formare “StReEt Lab: percepție și reprezentare” voluntari mai noi și mai vechi din Go Free au discutat cu Diana Cataramă, antropolog și mentor Go Free, despre rolul jurnalistului comunitar pe teren, despre concepte precum etnocentrism, prejudecăți, stereotipuri, discriminare, discurs instigator la ură, despre elemente de etică în jurnalism comunitar și au simulat interviuri – cum adresăm întrebările, ce comportament adoptăm pe teren și în interacțiunea cu membrii comunității, ce facem cu informația colectată etc.

“Cele mai importante reguli de care jurnalistul comunitar trebuie să țină cont în procesul de documentare ne-au fost prezentate interactiv și prin metode non-formale, prin jocuri și dialog, pentru a le reține și înțelege mai ușor. Am înțeles prin munca în echipă și apoi printr-un joc de rol care sunt aspectele de care trebuie să ținem cont atunci când conducem un interviu, dar și cum e indicat să transcriem, mai apoi, interviul și să realizăm un material final, astfel încât să redăm informația cât mai corect și să respectăm, în același timp, aspectele și regulile de etică ce se impun în munca unui jurnalist comunitar. Am înțeles apoi cât de important e „să vorbim aceeași limbă” cu oamenii cu care interacționăm în comunități, să putem să înțelegem și să ne facem înțeleși, dar mai ales că, nu doar atunci când ești jurnalist comunitar, e bine să încerci să fii conștient de stereotipurile și prejudecățile pe care le ai, pe care fiecare dintre noi le are în mod inerent, și să încerci să nu le transpui în forme de discriminare.” Ana-Maria Simerea

“Print-un simplu exerciţiu de a căuta pe cineva cu care suntem născuţi în aceeaşi lună, printre participanţi, Diana ne-a demonstrat cât de uşor este exclus cel care vine din afară, cel care în cazul acesta a dat instrucţiunile, pentru că pe ea nu a întrebat-o nimeni în ce lună e născută. Astfel, în activitatea de jurnalist comunitar este important să-ți dorești să devii parte din comunitate şi să fii curios în legătură cu diversele aspecte din viaţa comunităţii. Din poziţia de outsider am putea cădea uşor în capcana de a-i privi pe cei din faţa noastră și cultura lor cu ochi diferiţi, cu superioritate, un fapt descris de conceptul de etnocentrism. Acest concept are la bază stereotipuri şi prejudecăţi pe care fiecare dintre noi le-a dobândit în timp, prin modul în care au fost educați în cultura lor. De aici, fiecare alege să pornească fie spre a cunoaşte mai mult despre cei diferiţi de el, fie, pe partea negativă, să se folosească de aceste diferenţe pentru a discrimina şi, în cele din urmă, pentru a instiga la ură, fapt ce are ca scop anularea cu totul a apersoanei care e diferită de noi.” Adriana Cozanu

Am înțeles, pe parcursul atelierului, că singuri nu putem cunoaște decât părți ale poveștii, așa cum nevăzătorii din exercițiul pe care l-am făcut cu Diana Cataramă au reușit să înțeleagă realitatea doar împreună, punând cap la cap informațiile și diversele perspective asupra aceluiași obiect (în acest caz, un elefant). Cam așa e și cu jurnalismul comunitar: doar lucrând ca o echipă și dorindu-ne să cunoaștem realitatea locală vom reuși să găsim și soluții care să producă schimbări sustenabile în comunitățile cu care interacționăm #fărăprejudecăți.


StReEt Lab: “percepție și reprezentare” este un atelier de formare organizat în cadrul Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt, ediția a II-a, implementat de Go Free cu sprijinul programului Corpul European de Solidaritate.

Leave a Reply