Susține ACUM acțiunea în justiție a comunității evacuate lângă rampa de gunoi din Pata Rât!

Posted on December 19, 2019 by

share on facebook   

Dacă te numeri printre cei care au auzit de evacuarea a 76 de familii din strada Coastei (Cluj-Napoca) lângă rampa de gunoi din Pata Rât, poți acum să susții concret acțiunea oamenilor în justiție. Solidaritatea ta, a noastră, e necesară pentru a duce la bun sfârșit acest act de rezistență!

Foto: Facebook Căși Sociale ACUM

50 de persoane care au fost evacuate și care locuiesc acum în casele modulare din Pata Rât (lângă deșeurile toxice), laolaltă cu Fundația Desire, au acționat în judecată Consiliul Local și Municipiul Cluj-Napoca prin Primar, Consiliul Județean Cluj, Județul Cluj prin Președintele Consiliului Județean, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca și S.C. Salprest Rampa S.A. Împreună, cer închiderea și ecologizarea rampelor de gunoi, precum și plata unor despăgubiri.

În procesul de căutare a dreptății, tot ei sunt cei care, pe lângă cheltuielile de judecată, sunt nevoiți să plătească o sumă enormă pentru onorariul unui expert de mediu, care ar trebui să decidă dacă rampele de gunoi sunt într-adevăr un mediu toxic pentru oamenii și familiile care locuiesc acolo.

Așadar, e nevoie să sprijinim eforturile în sala de judecată. Deși pare ireal, trebuie să plătim onorariul expertului pentru a afla dacă se poate locui în Pata Rât, printre gunoaie. 54% din bani au fost colectați, dar e nevoie de mai multă mobilizare. Donațiile se pot face până pe 31 decembrie în contul: RO25BTRLRONCRT0093287405, Fundaţia DESIRE sau cu cardul aici:
https://gogetfunding.com/sunt-gunoaiele-toxice-impreuna-aflam-daca-in-pata-rat-se-poate-locui/ .

Foto: Andra Camelia Cordoș

Context

În decembrie 2010 Primăria Cluj-Napoca a evacuat 76 de familii de romi de pe strada Coastei și le-a mutat în mod abuziv lângă groapa de gunoi de la Pata Rât. Nouă ani mai târziu, acești oameni locuiesc în continuare la câteva sute de metri de munți de gunoaie și lichide toxice. În prezent sunt deschise nu mai puțin de 5 platforme ale rampei de gunoi administrate de RADP, o rampă a companiei Salprest, și nici rampa veche, închisă în 2015 nu este cu totul ecologizată. Aceasta este o dovadă clară de rasism de mediu. Autoritățile clujene au trimis persoanele de etnie romă să locuiască la periferia societății, printre deșeuri, acolo unde nu există nici școli nici spitale, acolo unde aceste persoane nu pot fi văzute și auzite. Mai multe detalii poți citi în descrierea evenimentului de Facebook aici sau pe site-ul Fundației Desire care documentează de zeci de ani evacuările din Cluj-Napoca.

Go Free susține mișcarea locală pentru dreptul la o locuire decentă. Pentru cei care doresc să afle mai multe despre persoanele evacuate, vă încurajăm să citiți materialul publicat de Go Free – Interviu cu Maria Stoica sau ziarul Cărămida publicat de Fundația Desire și mișcarea Căși Sociale ACUM. 

Leave a Reply