Redacția Go Free caută 10 voluntari responsabili

Posted on April 19, 2017 by

share on facebook   

Dacă ești prieten cu scrisul ori poate cu aparatul de fotografiat e semn că ești pe drumul cel bun_MG_6238 către poveștile responsabile din comunitățile susținute de Go Free. Să-ți spunem pe scurt ce căutăm și ce vei găsi tu dacă alegi să te alături echipei jurnaliștilor comunitari Go Free.

Până la data de 28 aprilie poți aplica online aici pentru a deveni unul din cei 10 voluntari în echipa jurnaliștilor Go Free. Acest call la acțiune se adresează tinerilor (17-35 ani) care își doresc să devină voluntari în cadrul redacției Go Free.

Redacția Go Free este o redacție independentă de tineri, din Cluj-Napoca, care promovează jurnalismul cetățenesc și jurnalismul comunitar ca metodă de implicare în comunitate. Revista Go Free este o publicație online (uneori a fost printată, cu sprijinul unor finanțări), având o activitate din 2009, în care sunt abordate subiecte precum antidiscriminare, activism civic, democrație participativă, multiculturalism, educație nonformală, drepturile omului, bună guvernare.

În ceea ce privește jurnalismul comunitar practicat de redacția Go Free, acesta a fost dezvoltat în cadrul proiectului StReEt, desfășurat în perioada aprilie 2015-aprilie 2016 cu scopul de a forma competențele tinerilor în domeniile jurnalismului comunitar, media advocacy și watchdog-ing pentru justiție socială. Echipele de jurnaliști comunitari au fost formate din tineri care au luat contact pentru prima dată cu scrisul, tineri care au beneficiat de formare și au desfășurat activități de documentare jurnalistică în 5 comunități marginalizate din mediul rural.

Ca urmare a activității de documentare jurnalistică a tinerilor, Go Free a publicat Ghidul Jurnalistului Comunitar, Revista Go Free #14 – număr dedicat solidarității și justiției sociale și Harta Comunităților StReEt. De asemenea, am pus pe picioare un Centru de Resurse “Social Justice for All” cu resurse în domenii precum antidiscriminare, justiție socială, combaterea discursului instigator la ură, jurnalism cetățenesc, etc. Un număr de 7 evenimente publice Café Journalism for Justice au fost organizate de Go Free până în acest moment. Construit în jurul ideei  – “Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate” – proiectul StReEt a primit recunoaștere publică obținând:

>Premiul pentru Proiectul de Voluntariat al Anului în Domeniul ACTIVISM CIVIC ȘI DREPTURILE OMULUI, la GALA NAȚIONALĂ A VOLUNTARILOR;

> Premiul “NO NATE” pentru implicare în combaterea discursului instigator la ură, la GALA NAȚIONALĂ A VOLUNTARILOR;

> Premiul special pentru implicare în campania FĂRĂ URĂ de combatere a discursului instigator la ură, la GALA TINERETULUI DIN ROMÂNIA;

Voluntarii din redacția Go Free vor fi pregătiți și sprijiniți în dezvoltarea de materiale jurnalistice scrise, foto, video sau audio care redau realitățile grupurilor vulnerabile (din mediul urban sau rural), promovează exemple de pozitive din comunitate și instigă la schimbare și promovează un discurs responsabil.

Jurnalistul comunitar documentează și redactează materiale jurnalistice care reflectă atitudini pozitive și centrate pe soluții, dezvoltă povești ale oamenilor și oferă inspirație spre acțiune comună, solidară a tuturor celor implicați.

Cine este jurnalistul comunitar Go Free?

Jurnalistul comunitar va scrie, raporta și împărtăși cu ceilalți știri, evenimente, realități, opinii etc. într-un mod responsabil. Își va concentra activitatea în comunitățile vulnerabile, din Cluj-Napoca și/sau din mediul rural, cu scopul de a le da vizibilitate, a crea un impact și de a transmite un mesaj realist/pozitiv spre publicul larg. Prin intermediul materialelor realizate, tinerii jurnaliști comunitari vor aduce în atenția publicului larg situațiile de injustiție cu care se confruntă membrii grupurilor vulnerabile, cât și a autorităților locale care pot interveni la nivel local/județean/regional pentru a produce o schimbare în folosul acestor grupuri.

Ce face jurnalistul comunitar Go Free?

 • Participă la întâlnirile de lucru ale redacției, ședințele de redacție și la activitățile de formare;
 • Documentează, colectează informații, realizează interviuri, înregistrări audio/video, realizează fotografii etc.;
 • Elaborează cel puțin un material jurnalistic scris sau foto sau video sau audio individual și/sau în echipă/ lună;
 • Protejează sursele și le garantează confidențialitatea;
 • Asigură veridicitatea informațiilor incluse în materialele jurnalistice;
 • Acționează responsabil în activitatea sa, promovează solidaritatea, justiția socială, respectul pentru diversitate și combate discursul instigator la ură*.

* Asociația Go Free este membră în Comitetul Național Coordonator al Campaniei No Hate Speech în România.

Cât timp alocă jurnalistul comunitar activităților redacției și care este sprijinul pe care îl oferă Asociația Go Free?

 • Număr de ore de voluntariat pe săptămănă: 3h/săpt. (în medie, incluzând și activitatea online sau cea desfășurată de acasă);
 • Jurnaliștii comunitari vor fi sprijiniți în procesul de formare și în activitatea jurnalistică de către membri mai vechi din redacție și parteneri/colaboratori ai Go Free;
 • Redacția poate pune la dispoziția membrilor săi aparat foto, card de memorie, trepied, reportofon digital, etc. pentru documentarea materialelor;
 • În funcție de context, Asociația Go Free va oferi sprijin logistic pentru documentarea unor materiale în afara localității;
 • Jurnaliștii comunitari Go Free pot beneficia de legitimație de presă (condițiile vor fi discutate și negociate în baza contractului de voluntariat).

Cunoştinţe, abilităţi necesare:

Abilități de comunicare orală sau scrisă;

Cunoștințele de limbă rromani și maghiară sunt binevenite.

Competențe digitale minime;

Nu este obligatorie o pregătire profesională în domeniul media.

Dacă ai întrebări ne poți scrie pe adresa asociatiagofree@gmail.com .

Leave a Reply