“Bookmarks”: manualul folosit de educatori și activiști în combaterea discursului instigator la ură
Posted on December 18, 2016 by Adriana Cozanu

Evenimentul ,,Educatori pentru combaterea discursului instigator la ură: curs regional de instruire cu privire la manualul Bookmarks” a reunit în perioada 10-14 decembrie, la București, 35 de lucrători de tineret, lideri de tineret, cadre didactice și formatori din România, Republica Moldova și Ucraina, care sub îndrumarea trainerilor de la Consiliul Europei, au făcut cunoștință cu manualul Bookmarks și au dezbătut moduri de a recunoaște și a acționa împotriva discursului instigator la ură. Cursul a fost organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului din România, Comitetul Naţional al Campaniei „Fără ură”, împotriva discursului instigator la ură din România, împreună cu Departamentul de Tineret al Consiliului Europei
Manualul “Bookmarks” este folosit în educația pentru Drepturile Omului și a apărut, la fel ca întreaga campanie ,,Fără Ură” (No Hate Speech Movement), din necesitatea reducerii cantităţii de discurs instigator la ură din mediul online. Acest manual oferă un suport atât pentru activităţile de educaţie nonformală ale lucătorilor de tineret, trainerilor, activiştilor, cât şi pentru cele din mediul formal de educaţie, la clasă, de către cadre didactice. Exercițiile variază ca nivel de dificultate și pot fi adaptate în funcție de context, atât timp cât se rămâne în cadrul valorilor ,,Fără ură”, de promovare a respectului pentru diversitate. Manualul “Bookmarks” poate fi accesat și descărcat gratuit. Detalii aici. Există, de asemenea, intenția ca acesta să fie tradus și în limba română.
Prima zi de curs a fost dedicată cunoașterii participanților și identificării provocărilor de zi cu zi în ceea ce privește Drepturile Omului sau a discursului instigator la ură. Andrei Popescu, Secretarul de stat al Ministerului Tineretului și Sportului din România și susținător al mișcării “No Hate Speech Movement” a subliniat importanța începerii demersurilor împotriva discursului instigator la ură, cu ,,persoana din oglindă”. Este important să realizăm când avem ,,momente de ură”, fie că asistăm la unul, fie că suntem direct implicați, pentru că mai presus de toate ,,Fără ură” este o atitudine, iar oamenii au nevoie pe lângă cunoștințe sau aptitudini și de atitudini.
Următoarele zile au presupus atât activităţi nonformale, bazate pe exercițiile Bookmarks, prin care participanții au creat legături unii cu ceilalți și au înțeles mai profund implicațiile problemei discursului instigator la ură, cât și prezentarea unor informații relevante pentru activitatea celor prezenți despre campania ,,Fără Ură” și instituțiile partenere care pot prijini sau pot fi cooptate în combaterea DIU. Schimbul de idei și cunoștințe dintre participanți și traneri a fost unul valoros, fiecare dintre aceștia venind cu o experiență organizațională sau personală foarte bogată. Astfel, am putut afla de la traineri și invitați, printre altele, cum o campanie cu buget 0, dar cu oameni pasionați și dedicați, a reușit să obțină un nivel atât de ridicat de vizibilitate încât unele țări, precum Canada, se gândesc să înființeze un minister dedicat acestei mișcări ,,Fără Ură”. În schimb, de la participanți am putut afla despre diversele fețe ale momentelor de ură trăite de aceștia, fie în situații de zi cu zi, de exemplu când se refuză colaborarea cu tine din cauza etniei sau a sexului, fie în situații extreme când acestea au dus chiar la declanșarea unui război, precum s-a întâmplat în Ucraina.
,,Am venit la acest curs pentru că lucrez în domeniul Drepturilor Omului, iar discursul instigator la ură și combaterea acestuia sunt un subiect important pe scara acestor drepturi. Lucrez cu Bookmarks săptămânal și consider că dacă am înțelege care sunt principiile Drepturilor Omului, am putea contribui la o societate democratică. În Ucraina, țara din care provin, avem de a face cu o situație instabilă din cauza războiului, iar oamenii folosesc din ce în ce mai mult discursul instigator la ură. Campania ,,Fără Ură”, din Ucraina, este foarte activă, sunt organizate diverse evenimente, de la cursuri și workshop-uri, până la flashmob-uri. Îmi doresc ca după acest curs să organizăm din ce în ce mai multe astfel de evenimente. Oamenii, prezenți la acest curs, au trecut prin multe experiențe și înțeleg campania ,,Fără Ură”, mă bucur că suntem pe același nivel al discuției despre combaterea discursului instigator la ură.” (Katerina, 29 de ani, Ucraina, Initiative Youth Network).
Într-o eră în care fiecare este propriul lui trust de presă, vorba unuia dintre traineri, dar fără a avea un director sau un editor, devine din ce în ce mai importantă atenția acordată cuvintelor și acțiunilor din mediul online. Cu ajutorul instrumentelor de social media, fiecare dintre noi avem la dispoziție 24 de ore în care putem schimba lumea, astfel, este important să realizăm că orice gând al nostru transformat în cuvinte, se poate transforma și în acțiuni, iar dacă intențiile noastre nu sunt cele mai bune, atunci efectele pot fi dramatice. Discursul instigator la ură variază de la comentarii la îndemnuri ce determină acțiuni proriu-zise, iar gravitatea lor nu poate fi ierarhizată, orice ,,discurs de ură” are efecte negative și ireversibile. Prin urmare, orice demers împotriva discursului instigator la ură este din ce în ce mai necesar. Participanții la curs au fost puși în situația de a reflecta la aceste nuanțe ale discursului instigator la ură și au creat planuri de campanii viitoare posibile de a adresa această problemă în comunitățile din care provin, precum și la nivel internațional. Primul lucru pe care putem să-l facem fiecare e să nu rămânem indiferenți, nepăsători atunci când identificăm discursuri instigatoare la ură ori discursuri ofensatoare, discriminatorii în mediul online, să-i provocăm la dialog pe cei care le emit sau să raportăm cazurile mai departe ori să solicităm sprijin (să redirecționăm mesajele) dacă nu ne simțim pregătiți să intervenim singuri.
Problema discursului instigator la ură este o provocare a Drepturilor Omului, iar mediul online este parte a spațiului public, prin urmare, demersurile privind combaterea acestui tip de discurs sunt o prioritate și sunt sprijinite din ce în ce mai mult de diverse instituții naționale și internaționale. Consiliul Europei, ANPCDEFP prin Programul Erasmus+, FDSC prin programe prca Fondul ONG în România, precum și instituțiile naționale (ex. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, MTS, Consiliile Locale etc), pun la dispoziția ONG-urilor oportunități variate de finanțare a proiectelor ce își propun ca scop combaterea discursului instigator la ură. Însă, chiar și în lipsa unei finanțări de acest tip, trainerii au subliniat posibilitatea apelării la finanțări de tip ,,crowfunding”, sau chiar la îmbinarea celor două tipuri de finanțări (ex. platformele indiegogo sau kickstarter). De asemenea, chiar și la nivel individual aceste instituții oferă cursuri și traininguri în diferite părți ale lumii în vederea aprofundării metodelor de a combate discursul instigator la ură și de a produce schimbări în comunitățile locale.
La finalul cursului, participanții și-au însușit competențele necesare pentru a recunoaște și a acționa împotriva discursului instigator la ură, precum și un set de cunoștințe despre instituțiile la care pot apela pentru susținere financiară sau legislativă atunci când vor demara proiecte ce adresează acest subiect al combaterii discursului instigator la ură. Însă, mai presus de toate atât participanții, cât și trainerii sau invitații, au avut parte de 4 zile ,,Fără Ură”, zile ale căror ecou le vom regăsi cu siguranță în proiecte ce vor schimba încet dar sigur lumea în care trăim.
,,Particip pentru prima dată la o activitate din cadrul campaniei ,,Fără Ură”, sunt bucuros și mândru că mă aflu aici. Este important să preiau informațiile necesare despre această campanie pentru a putea realiza acasă, în Republica Moldova, cât mai multe activități care să ajungă la cât mai mulți tineri. Ne propunem să promovăm campania ,,Fără Ură” în toate cele opt raioane, unde există Consilii de Tineret, precum și să realizăm activități simultane în aceste regiuni. Având în vedere că Consiliile de Tineret au un rol important în procesul decizional la nivel local, această experiență ne va ajuta să promovăm Drepturile Omului și campania ,,Fără Ură” la acest nivel și să producem mai apoi schimbări reale în societatea noastră.” (Octavian, 20 de ani, Republica Moldova , președinte Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova).
Adriana Cozanu a fost prezentă la eveniment în calitate de participant, ca delegat din partea Go Free – membru în Comitetul Coordonator al Campaniei No Hate Speech din România.