Forumul Tinerilor Romi din România: mobilizare împotriva discriminării și DIU
Posted on November 28, 2016 by Go Free

Pe 27 noiembrie s-a încheiat, la București, prima ediție a “Forumului Tinerilor Romi din România – împotriva discursului instigator la ură [DIU]”, unde au participat aproximativ 100 de tineri romi cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, interesați să se implice activ în crearea și consolidarea unei rețele de tineri romi care să contribuie la întărirea societății civile și să lupte împotriva discursului instigator la ură.
În cadrul atelierelor propuse pe parcursul celor 5 zile, tinerii au avut ocazia să se familiarizeze, prin intermediul metodelor non-formale de educație, cu elementele care stau la baza conceptelor de anti-discriminare și discursuri instigatoare la ură, dezvoltare organizațională și implicarea în comunitățile de romi, comunicarea cu mass-media, voluntariat, ateliere susținute de facilitatori din cadrul unor organizații nonguvernamentale active precum ART Fusion, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Social DOers, Agenția “Împreună”, Change for Life Education, ActiveWatch.
De asemenea, în cadrul sesiunilor plenare a fost creat un dialog între participanți și invitați din diferite domenii de activitate (educațional, cultural-artistic, politic, ONG, reprezentanți ai Comitetului Coordonator al Campaniei #FărăUră, alte rețele de tineret active la nivel național, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, etc). Din partea societății civile rome menționăm și prezența reprezentanților E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Romani Criss, Nevo Parudimos, UCTRR, Roma Education Fund Romania, Frontul Anti-rasist, Centrul Național pentru Cultură Romă, Phiren Amenca, etc).
Întrucât prezența rezentanților Go Free la Forumul Tinerilor Romi a fost una sporadică, ne dorim să oferim celor care au luat parte la activitățile desfășurate un spațiu de exprimare prin intermediul testimonialelor colectate de la organizatori, facilitatori, participanți:
Daniel Samuel Petrilă, participant: “În cadrul Forumul Tinerilor Romi – împotriva discursului instigator la ură s-a încercat crearea unui dialog între tinerii rromi și o parte din activiștii importanți din mișcarea rromă (profesori, artiști, oameni politici etc.). Cred că acest lucru reprezintă o experiență nouă pentru tinerii rromi, o experiență care îi va ajuta, desigur, să-și pună în practică ideile, să-și clarifice viziunile pe care le au ca tineri rromi într-o societate aflată într-o permanentă schimbare. Personal am participat la multe întâlniri naționale sau internaționale cu tineri. Nu pot să spun că la acest Forum am rămas impresionat de ceva anume, dar sunt sigur că această experiență va conta cândva în alegerile pe care le voi face la un moment dat în viața mea de tânăr rrom implicat în societatea civică rromă. La acest Forum am înțeles că trebuie să luptăm împotriva urii rasiale și a tuturor formelor de instigare la ură. Lașitatea și tăcerea nu sunt opțiuni avantajoase. Determinarea și perseverența sunt cele mai bune arme.”
Adnana Constantin, participant: “La Forumul Tinerilor Romi – împotriva discursului instigator la ură am cunoscut oameni care își doresc cu adevărat să schimbe ceva, înțelegând că schimbarea pornește de la fiecare dintre noi. Un subiect care mi-a captat atenția a fost cel care a vizat afirmarea femeii în societate. Indiferent de etnie sau naționalitate femeia a dus (și duce) o luptă puternică cu societatea și mediul în care trăiește pentru a reuși să se afirme. În ceea ce privește tinerele de etnie romă s-a dovedit a fi, poate, de două ori mai greu să ducă această luptă și să iasă învingătoare, deoarece, trăind într-o familie cu anumite tradiții și convingeri, nu au fost ușor acceptată nici încurajată ideea ca o fată să iasă și să se afirme în societate. Mă bucur însă să văd că pe zi ce trece numărul tinerelor de etnie romă care decid să urmeze cursuri, să obțină o diplomă și să-și construiască o carieră profesională este în creștere. Consider că atât fetele, cât și băieții trebuie încurajați să își urmeze visurile și să își stabilească țeluri, indiferent de mediul din care provin și mai presus de orice, indiferent de prejudecăți, deoarece educația și dorința de a evolua reprezintă cea mai puternică armă în combaterea discriminării. Dincolo de posibilitățile de dezvoltare și exprimare oferite, Forumul a ridicat cu adevărat un semn de întrebare tuturor tinerilor în ceea ce privește viitorul lor, nevoia de a se dezvolta și de a-și crea propriul drum în viață și, de asemenea, o identitate care, mai devreme sau mai târziu, să le ofere posibilitatea de a-și ajuta comunitatea din care fac parte.”
“Când vorbim de un atelier de management organizațional, primul lucrul care îți vine în minte este cum lucrezi cu oameni care lucrează în organizații, corect? Nu e neaparat adevarat însă. Putem să abordăm subiectul și pentru persoane care nu lucrează (încă) în organizații. Pentru a le putea “pune în gardă” cu ce înseamnă managementul unei organizații. Asta am încercat să facem și în cadrul întâlnirii. Am avut în grup tineri afiliați unei organizații, tineri care au făcut voluntariat pentru organizații, tineri care vor să își creeze organizații și tineri care nu au avut legături cu mediul ONG. Cu toate acestea, toți aveau ceva în comun: dorința de a realiza ceva pentru comunitățile lor, de a ajuta comunitatea să se dezvolte. Am încercat astfel să vedem care sunt elementele esențiale de avut în vedere atunci când ne organizam pentru o acțiune comunitară și de unde să începem, care sunt primii pași înspre acțiune. Aspectele de avut în vedere pentru dezvoltarea comunității sunt complexe, abordările la fel. Astfel, fiecare se poate concentra pe o acțiune specifică, fie că este vorba de crearea unui club literar sau unui grup de suport pentru tinerele mame.” (Vlad, facilitator).
“Forumul Tinerilor Romi este primul eveniment 100% neutru, făcut de tineri pentru tineri și plănuim să se repete. Un eveniment care și-a propus să susțină dezvoltarea tinerilor romi prin atelierele propuse, să încurajeze implicarea lor în politicile publice cât și colaborarea cu alte rețele de tineret din Romania. Sesiunile planificate spre finalul zilei au rolul de a oferi modele tinerilor romi.
Forumul Tinerilor Romi – împotriva discursului instigator la ură și-a propus să promoveze toleranța, pentru că e nevoie de toleranță de ambele părți pentru a combate discriminarea și discursul instigator la ură. Ne-am bucura ca pe viitor acest forum să primească recunoaștere și legitimitate din partea reprezentanților instituțiilor din România” (Daniel Grebeldinger, Asociația Nevo Parudimos).
Forumul Tinerilor Romi este un eveniment organizat de Asociația Nevo Parudimos și Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România, finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului, Asociația Nevo Parudimos și Roma Education Fund România, fiind o inițiativă nouă ce are ca scop creșterea numărului de tineri romi implicați în societatea civilă de tineret din România. Evenimentul și-a propus de asemenea, dezvoltarea de parteneriate între societatea civilă, instituțiile publice și organizațiile de tineret rome sau tineri romi, dezvoltarea unei rețele de tineri romi care să fie activă și să lupte împotriva discursului instigator la ură, o posibilitatea fiind reprezentată și de susținerea și implicarea acestora în Campania #FărăUră, relansată în România în iulie 2016 cu sprijinul MTS și al organizațiilor membre în Comitetul Național Coordonator al Campaniei No Hate Speech din România.
Material realizat de Andra Camelia Cordoș,
Membru delegat Go Free în Comitetul Național Coordonator al Campaniei No Hate Speech din România.