Solidaritatea sub diferite pălării

Posted on October 18, 2016 by

share on facebook   

_mg_1233

Photo credits: Diana Cataramă

Ultimele luni au fost marcate de câteva momente semnificative: explorările și discuțiile avute în comunitatea din Surduc, în județul Sălaj. În acest loc am întâlnit oameni diverși ce-și poartă fiecare ochelarii prin care privesc spre realitățile satului, unii mai optimiști, alții cu rețineri. Oameni ce poartă pălării în diverse forme și culori sub care se ascunde ideea acestora despre ce însemnă solidaritatea. Formele și culorile pe care le-am surprins în cadrul discuțiilor erau rezultatul experiențelor personale și profesionale ale oamenilor cu care am discutat.

Astfel, unele definiții ce ne-au fost împărtășite erau influențate de traiul zilnic, de existența unui loc de muncă ce are ca scop ajutorarea oamenilor, și unde solidaritatea este văzută ca o conlucrare între sprijinul financiar oferit de stat și voința oamenilor de a depăși împreună situații dificile, astfel încât contribuțiile aduse să ducă la îmbunătățirea situației celor aflați în nevoie.

Domnul P., fost profesor de istorie, ne-a prezentat pălăria sa ale cărei culori sunt date de istoria locului împreună cu formarea sa de-a lungul anilor, anume că: “solidaritatea este o unire în cuget și simțire în dorința de a vedea și pe altul fericit, nu doar pe tine”, această solidaritate venind din cunoaștere și adevăr. Lecții ale profesorilor, mentorilor au și ele o influență asupra modului în care oamenii aleg să definească solidaritatea. Un localnic și-a amintit, după mulți ani de la întâmplare, de dirigintele său care a luat o nuia pe care îndoind-o le-a arătat că singuri pot fi ușor doborâți; apoi a luat un mănunchi de nuiele pe care a încercat din nou să le îndoaie, arătându-le că fiind uniți sunt mai puternici. O altă definiție a fost a unui tânăr din comunitate pentru care solidaritatea înseamnă “să fim cu toții uniți indiferent de diferențele ce sunt între noi, căci în final suntem cu toții oameni.”.

În urma discuțiilor pot spune că am învățat și adăugat noi culori pentru pălăria solidarității ce o port și eu. Una în care înțeleg că doar împărțind câte o bucată din materialul pălăriei noastre cu oamenii care fac parte din grupul de prieteni, din comunitate, din societate, putem forma un acoperiș care să reziste oricărei furtuni, în timp ce ne bucurăm împreună la o ceașcă cu ceai cald.

Material realizat în cadrul proiectului “Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială: StReEt”, implementat de Asociația Go Free în parteneriat cu Asociația Studenților Romi-Romano Suno, RomâniPozitivă.ro și BuzzNews.ro, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondul ONG în România. Acest conţinut nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014 sau a partenerilor. Detalii despre comunitățile în care au fost realizate materialele jurnalistice sunt disponibile în Harta Comunităților StReEt.

Leave a Reply