Media advocacy @ Cafe Journalism for Justice 4

Posted on March 20, 2016 by

share on facebook   

Asociația Go Free organizează pe 21 martie cea de-a 4-a ediție a evenimentului Cafe Journalism for Justice 4: Dă voce comunităților StReEt! , marcând totodată Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale în cadrul proiectului Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială: StReEt.

Discuțiile pe care vi le propunem sunt centrate pe zona de media advocacy, mai exact pe promovarea de teme și cauze de advocacy prin materiale jurnalistice și new media. Împreună cu cei 5 speakeri vă așteptăm în zona pub (Str. Inocențiu Micu Klein nr.23) de la ora 17, pentru 2h de discuții și schimb de experiență în media advocacy, în special pentru promovarea de subiecte și teme ce țin de justiția socială și discursul instigator la ură.

Guest-speakeri:

Prof. univ.dr. Gabriel BĂDESCU – Universitatea Babeș-Bolyai/FSPACafishfinal

Adrian DOHOTARU – activist și cercetător

Norbert IUONAȘ – Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România

Adrian M. POPA – Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică

Codru VRABIE – Asociația Funky Citizens (via skype)

De această dată ne-am propus să aflăm de la invitații noștri mai multe despre procesul de media advocacy, cum putem avea sprijinul comunității astfel încât să promovăm agenda comunității și să implicăm membrii comunității în acest proces. Aducem în discuție tema discursului instigator la ură, dinamica interetnică negativă și cum pot fi adresate diverse forme de injustiție socială prin media advocacy. Intenția este să înțelegem de asemenea care este perspectiva comunității și cum putem să sprijinim comunitățile defavorizate, fără a le lua totuși microfonul, ci să le amplificăm vocea. Căutăm să aflăm mai multe despre cum abordăm relația cu administrația publică locală, cum putem folosi instrumentele new media și cum ne construim mesajele pentru a comunica cu impact realitățile din comunități. Evenimentele Cafe Journalism for Justice încurajează dialogul și schimbul de experiență între membrii Comunității StReEt.

Participarea este deschisă tuturor celor care doresc să aducă o contribuție în conversațiile lansate în cadrul acestor evenimente.

Primele 3 Cafe-uri au creat și au strâns o comunitate în jurul temelor ce țin de justiția socială și pe care tinerii jurnaliști comunitari implicați în proiectul “Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială StReEt” le-au identificat în cele 5 comunități rurale din Alba (Dăroaia/Roșia Montană), Cluj (Cămărașu, Sînpaul), Sălaj (Cristolțel/Surduc) și Mureș (Hădăreni/Chețani). Prin seria de evenimente Cafe Journalism for Justice ne-am propus:

– să creștem o comunitate de practică a jurnaliștior comunitari în Cluj-Napoca;

– să creăm un spațiu de dialog și schimb de experiență între tinerii jurnaliști comunitari, reprezentanți din comunitățile StReEt și alte persoane resursă (jurnaliști, reprezentanți ai ONGs și insitituții publice, bloggeri, profesori etc);

– să dăm vizibilitate exemplelor de bună practică din comunități și să aducem în discuție problemele/realitățile comunităților StReEt și teme precum: acesul la apă (ex. situația comunității rome din Dăroaia), dreptul la locuire (ex. cazul locuințelor sociale din Cristolțel).

Împreună dăm voce comunităților StReEt! #StReEtisON

Despre proiectul StReEt aici.

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondul ONG în România, implementat de Asociația Go Free în parteneriat cu Asociația Studenților Romi Romano Suno, Buzz News și România Pozitivă. Acest conţinut nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Leave a Reply