Go Free recrutează 6 voluntari în echipa jurnaliștilor comunitari StReEt [DL 14 dec ora 14:00]

Posted on December 6, 2015 by

share on facebook   

Dacă ești prieten cu scrisul ori poate cu aparatul de fotografiat e semn că ești pe drumul cel bun către poza articolpoveștile oamenilor din Comunitățile StReEt. La vorbă ne vom întinde mai târziu (14 decembrie seara), acum să-ți spunem pe scurt ce căutăm și ce vei găsi tu dacă alegi să te alături echipei jurnaliștilor comunitari StReEt.

Până la data de 14 decembrie ora 14:00 poți aplica online aici pentru a deveni unul din cei 6 voluntari în echipa jurnaliștilor comunitari StReEt. Acest call la acțiune se adresează tinerilor (15-30 ani) care își doresc să devină voluntari în cadrul Go Free, pentru început în cadrul proiectului “Jurnaliști comunitari pentru solidaritate socială: StReEt”.

StReEt este un proiect care se va desfășura până în aprilie 2016, implementat de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, în parteneriat cu Asociația Studenților Romi – Romano Suno, portalurile de știri RomaniaPozitiva.ro și BuzzNews.ro, cu scopul de a forma competențele tinerilor în domeniile jurnalismului comunitar, media advocacy și watchdog-ing pentru justiție socială.

În ultimele luni, echipe de jurnaliști comunitari au beneficiat de formare și au desfășurat activități de documentare jurnalistică în 4 comunități din mediul rural (documentarea se desfășoară cu precădere în weekend, pe parcursul unei zile, în echipă, în funcție de programul și disponibilitatea celor implicați). Acum, poveștile din cea de-a 5-a comunitate StReEt așteaptă să fie documentate de noua echipă de jurnaliști comunitari. Cei 6 voluntari vor avea, de asemenea, oportunitatea de a aborda, în funcție de interesul personal, câteva subiecte jurnalistice descoperite deja în comunitățile StReEt.

Programul de voluntariat demarează în 15 decembrie și are durata de 4 luni, până în 14 aprilie 2016. Mai multe detalii despre activitatea celor voluntarilor jurnaliști comunitari mai jos.

Voluntarii vor fi pregătiți și asistați în dezvoltarea de materiale jurnalistice scrise, foto, video sau audio care redau realitățile din comunități multietnice din mediul rural (județele Alba, Cluj și Sălaj).

Tinerii implicați vor avea oportunitatea de specializare în domeniile jurnalism, relații publice, comunicare/promovare prin stagii de practică relevante în cadrul instituțiilor media, instituțiilor publice sau organizațiilor neguvernamentale din Cluj-Napoca.

Toată informația despre proiect – scurtă descriere, afiș, formular de înscrieri, calendarul-ul de activități – este disponibilă aici, iar pe pagina de Facebook  Go Free sunt publicate scurte povestiri adunate în documentarea pe teren.

Jurnalistul comunitar documentează și redactează materiale jurnalistice care reflectă atitudini pozitive și centrate pe soluții, dezvoltă povești ale oamenilor din comunitățile StReEt și oferă inspirație spre acțiune comună, solidară a tuturor celor implicați.

Cine este jurnalistul comunitar?

Jurnalistul comunitar va scrie, raporta și împărtăși cu ceilalți știri, evenimente, realități, opinii etc. într-un mod responsabil. Își va concentra activitatea în comunitățile multietnice, vulnerabile, din mediul rural, cu scopul de a le da vizibilitate, a crea un impact și de a transmite un mesaj realist/pozitiv spre publicul larg. Prin intermediul materialelor realizate, tinerii jurnaliști comunitari vor aduce în atenția publicului larg situațiile de injustiție cu care se confruntă oamenii din „comunitățile StReEt”, cât și a autorităților locale care pot interveni la nivel local/județean/regional pentru a produce o schimbare în aceste comunități.

Ce va face jurnalistul comunitar în proiectul StReEt?

 • Jurnalistul comunitar va participa la activitățile de formare în cadrul proiectului StReEt și la atelierele de lucru planificate pentru luna ianuarie 2016 (3 zile);
 • Va realiza documentarea în prealabil din surse online și alte materiale-resursă pentru cunoașterea comunității respective;
 • Va realiza documentarea pe teren (2-3 vizite în perioada decembrie – ianuarie), în echipă cu alți 3-4 voluntari și având sprijinul coordonatorului echipei: colectează informații, realizează interviuri, înregistrări audio/video, realizează fotografii etc.;
 • Va elabora un material jurnalistic scris sau foto sau video sau audio individual și/sau în echipă, în luna ianuarie 2016.
 • Jurnalistul comunitar va participa în perioada februarie – aprilie 2016 la un stagiu de practică de minim 2 săptămâni (minim 10h de activitate) la alegere, într-unul din domeniile jurnalism, relatii publice, comunicare/promovare prin stagii de practică relevante în cadrul instituțiilor media, instituțiilor publice sau organizațiilor neguvernamentale din Cluj-Napoca. Pe perioada stagiului de practică, va elabora un material jurnalistic scris sau foto sau video sau audio individual și/sau în echipă.
 • Va participa la întâlnirile de lucru ale echipei.
 • Protejează sursele și le garantează confidențialitatea;
 • Asigură veridicitatea informațiilor incluse în materialele jurnalistice;
 • Acționează responsabil în activitatea sa, promovează solidaritatea, justiția socială, respectul pentru diversitate și combate discursul instigator la ură.

Cât timp alocă jurnalistul comunitar activităților StReEt și care este sprijinul pe care îl oferă Asociația Go Free împreună cu partenerii?

 • Numar de ore de voluntariat pe săptămănă: 3h/săpt. (în medie, incluzând și activitatea online sau cea desfășurată de acasă);
 • Jurnaliștii comunitari vor fi sprijiniți în procesul de formare și în activitatea jurnalistică de către echipa de proiect și experți-traineri ce vor avea și rolul de consultanți;
 • Toate costurile activității de formare sunt suportate de către Go Free (mese, pauze de cafea, materiale de training, precum și costurile de transport și cazare pentru instruirile organizate în afara municipiului Cluj-Napoca). Activitatea de formare (3 zile) este planificată pentru luna ianuarie.
 • Toate costurile activității de documentare pe teren sunt suportate de către Go Free (transport și mese, ocazional unde se justifică și cazare).
 • Fiecare echipă va fi dotată cu un Kit de reportaje (aparat fotografic, card de memorie, husă protecție, trepied, reportofon digital, baterii etc.)

Cunoştinţe, abilităţi necesare:

Abilități de comunicare orală sau scrisă;

Cunoștințele de limbă maghiară sunt binevenite.

Competențe digitale minime;

Educaţie, pregătire profesională necesară: minimal – 8 clase absolvite.

Nu este necesară o pregătire profesională în domeniul media, ci doar dorință de dezvoltare personală și profesională prin activitatea de voluntariat în cadrul proiectului StReEt.

Dacă mai ai întrebări ne poți scrie pe adresa asociatiagofree@gmail.com .

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, implementat de Asociația Go Free în parteneriat cu Asociația Studenților Romi “Romano Suno”, BuzzNews.ro și RomâniaPozitivă.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Leave a Reply