#StReEtisON: lansarea de la Bastion

Posted on May 28, 2015 by

share on facebook   

PIC_1842Ieri, 27 mai, în jurul prânzului, a avut loc prima prezentare în comunitatea clujeană a proiectului „Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială: StReEt”. Lansarea a avut loc la Bastionul Croitorilor care timp de 2 ore a devenit o zonă Hate-Free. Au participat coordonatori, membri și voluntari din organizații clujene, reprezentanți ai mass-media și tineri interesați să afle informații noi despre activitățile ce vor fi desfășurate până în aprilie 2016. Prezentarea a început după o scurtă sesiune de socializare în jurul bufetului, Andreea Firastraeru luând cuvântul: „Pentru o mână de oameni cum suntem noi e nevoie de o doză mai mare de curaj – haideți să ne apropiem, să ne conectăm, să închegăm și să mobilizăm o nouă comunitate de jurnaliști.”

_YNG2937Fiind primul eveniment public din cadrul StReRt, managerul de proiect Andra Cordoș a prezentat elementele definitorii și activitățile principale ale proiectului, accentul căzând pe intențiile de schimbare cu care activitățile vor fi proiectate în comunitățile în care echipa de jurnaliști comunitari va interveni prin activitatea sa. Prin crearea unor căi de comunicare între tinerii jurnaliști și membrii celor 5 comunități multietnice rurale din județele Alba, Cluj, Mureș, Sălaj, proiectul și-a propus să identifice și să documenteze cazuri de injustiție/excluziune socială, cât și să promoveze exemple pozitive din aceste comunități, plasându-le prin activități de media advocacy ca subiecte pe agenda media, agenda publică și agenda politică. Tinerii jurnaliști comunitari vor fi sprijiniți în acest proces, beneficiind în prima etapă a proiectului de formare în cadrul a două evenimente de tipul StReEt Lab (primul va avea loc în Cluj-Napoca, în luna iulie, iar al doilea în Roșia Montană, în luna august).

Andreea a prezentat câteva din evenimentele și acțiunile din cadrul componentei de media advocacy a proiectului, _YNG2966amintind și de întâlnirile de tipul Cafe Journalism for Justice, ce vor avea loc în Cluj și care vor viza crearea unei comunități de practică în domeniul jurnalismului cetățenesc. Printre altele, proiectul include în ultimele luni elaborarea unui Ghid al jurnalistului comunitar, lansarea numărului dedicat justiției sociale al Revistei Go Free, cât și gala “Premiile Jurnalismului Cetățenesc” și organizarea unor stagii de practică pentru tinerii jurnaliști comunitari,în instituții media și nu numai.

PIC_1867Prezentarea s-a încheiat cu o invitație la socializare în care cei dornici să participe în proiect au adresat întrebări organizatorilor și au venit cu propuneri de activități creative pentru StReEt.

De azi avem verde la participare: cei interesați să se implice ca voluntari sau să facă parte din echipa de jurnaliști comunitari se pot înscrie până la data de 22 iunie, prin completarea formularului online aici. #StReEtisON!

Autor: Flavia DIMA

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, implementat de Asociația Go Free în parteneriat cu Asociația Romano Suno, BuzzNews.ro și RomâniaPozitivă.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Leave a Reply