Serviciile studențești din UBB au fost dezbătute de studenți

Posted on November 15, 2013 by

share on facebook   

Vineri seara, în clădirea centrală a UBB, un grup de studenți s-a adunat într-un amfiteatru pentru a dezbate și a discuta pe _DSC1414tema solicitării a 6% din PIB pentru educație.

Întâlnirea a început cu o discuție spre sistemul educațional, despre efectele subfinanțării și domeniile în care este resimțită.

Mai multe voci din sală au subliniat faptul că, deși suporturile de curs ar trebui să fie puse la dispoziția studenților, la diverse materii ele nu există. Un alt aspect discutat a făcut referire la faptul că nu există suficiente cărți în biblioteci pentru toți studenții. Tot cu privire la acest subiect studenții s-au arătat nemulțumiți de faptul că, cu toate că în Statutul Studentului este specificat faptul că că bibliotecile trebuie să ofere acces gratuit studenților, ei trebuie să plătească o taxă anuală către BCU, dacă doresc acces la cărțile bibliotecilor din cadrul UBB. Acest lucru are loc din cauza faptului că dacă orice student ar avea drept să ia cărți gratis de la BCU, Universitatea ar trebui să plăteasca pentru fiecare student, astfel s-a făcut această înțelegere prin care studentul care dorește acces la bibliotecă este taxat, ca Universitatea să economisească bani.

O altă metodă prin care universitățile încearcă să economisească bani este cea legată de transportul public gratuit pentru studenți. Știm că abonamentul RATUC pentru transportul local public ne este oferit gratuit prin Statut, dar a apărut un intermediar între student și exercitarea dreptului, anume Studcardul și Omnipass-ul, care acum “și-au unit forțele pentru bunăstarea studenților “(cât altrusim *ton ironic), și percep o taxă de 20 de lei pe an pentru eliberarea cardului – un card fără de care nu poți să-ți exerciți dreptul de a beneficia de gratuitate/reducere.

Studenții au mai adus în discuție faptul că în UBB există un Centru de consiliere și un Centru de carieră, deci un consilier psiholog și unul de carieră pentru 42.000 de studenți. S-a pus accentul pe faptul că este nevoie de o promovare mai intensă a acestora și a serviciilor pe care le pot oferi studenților. Mulți dintre cei prezenți în sală nu dețineau informații despre existența acestora sau despre serviciile pe care le oferă.

În încheiere, o concluzie a fost faptul că ar trebui să existe informații, condiții ideale pentru ca fiecare student să poată studia și să se pregătească în domeniul în care își dorește să activeze pe piașa muncii.

Solicitarea a 6% din PIB pentru educație nu este în fond o cerere de mărire a bugetului alocat educației, ci este o cerere față de cei care guvernează de a-și respecta promisiunea facută în anul 2008 (în prezent fiind alocat educației un procent de 4,55% din PIB).

Comments are closed.