Impresii de la TEDxEroilor

Posted on April 22, 2013 by

share on facebook   

Într-o zi de sâmbătă cu soare, mai exact pe 20 aprilie,  în care te-ai fi aşteptat să găseşti cei mai mulţi oameni pe o terasă în centrul Clujul, aproximativ 100 de oameni s-au lăsat înghiţiţi de întunericul sălii de la Cinema Mărăşti, pentru a participa la TEDxEroilor, cu tema Step Outside. Mai exact, tema a fost un îndemn de a ne deschide minţile şi a încerca să plecăm de acolo cu ceva nou, dar mai ales de a prinde curaj şi a ieşi din zona noastră de comfort pentru a putea creşte ca şi oameni.

Am început ziua ascultând-o pe Ada Roseti învăţându-ne cum să prindem curaj să vorbim în public: în primul rând exersând, pentru că aia face toată diferenţa, pe urmă vorbind despre ceva de care suntem pasionaţi şi pe urmă folosindu-ne atent vocea (surprinzător poate, ai şanse mai mari să faci oamenii să te asculte vorbind mai încet decât mai tare). Şi cel mai important, zâmbind. O să pronunţi mai corect, şi se simte pe voce când faci asta.

Octavian Segărceanu, autorul cărţii Namaste, ne-a vorbit despre curajul de a depăşi zidurile pe care le construim fiecare în interiorul nostru pentru a ne proteja, dar care de fapt nu au nici un motiv să existe acolo.

Florina Oneţiu ne-a vorbit despre femei, despre istoria feminismului şi felul în care este privită femeia astăzi. Poate cel mai important lucru cu care am rămas e acesta: să nu uităm, în cursa asta de a mulţumi toate aşteptările noastre şi ale altora, propria feminitate.

Willy Schuster a cucerit prin entuziasmul şi pasiunea cu care a vorbit, povestind despre experienţa lui în a-şi construi propria gospodărie organică împreună cu familia lui. Ne-a vorbit despre downshifting – despre a te muta înapoi în mediul rural şi a scăpa de nebunia vieţii într-un mediu urban consumerist. Nu vă spun mai multe, să puteţi savura mai bine discursul lui când va apărea online.

Lavinia Gliga, senior editor la Decât o Revistă, ne-a vorbit despre puterea poveştilor. Despre cum o poveste bună poate face din povestea unuia, povestea mai multora. Despre faptul că poţi folosi poveştile pentru a călători prin timp şi spaţiu, pentru a descoperi oameni şi locuri care azi nu mai există.

Constantin Trofin ne-a vorbit despre televiziune. Despre cum jurnalismul poate fi o meserie distractivă, şi cum un adevărat om de televiziune n-ar trebui să plece nicăieri fără o cameră, cât de mică. Ne-a vorbit despre experienţa dezvoltării unei emisiuni care a surprins şi a prins la publicul român: Ştirile de sâmbăta asta.

Melissa Lee Price ne-a vorbit despre MOOC (Massive Open Online Courses). Despre faptul că învăţarea are uneori mai mult de-a face cu ce vrei tu să afli şi curiozitatea ta, decât orice ţi-ar spune educaţia formală că ar trebui să ştii pentru a obţine o diplomă într-un anumit domeniu. Din partea ei, vă împărtăşesc două resurse de care poate ştiaţi, poate nu: www.exd.org şi www.coursera.org.

Andrei Miu ne-a învăţat despre fragilitatea genetică a copilăriei. Despre faptul că mediul în care creştem poate influenţa felul în care ne funcţionează anumite gene, care la rândul lor pot, de exemplu, să aibă un efect asupra felului în care ne comportăm sub stres. Dar poate mai important de atât, am rămas cu ideea că bunătatea poate lăsa o amprentă mai mare asupra oamenilor decât ne-am aştepta.

Şi la final, Andrei Aroneţ ne-a vorbit despre voluntariat, şi despre cum o economie bazată pe sustenabilitate poate fi diferită şi mai bună decât una bazată pe profit. Ne-a făcut să regândim felul în care privim banii, să  nu îi mai vedem ca o răsplată sau ca un sistem neutru şi universal care poate măsura totul. Muncim din motivaţie şi pentru recunoaştere, iar valoarea unor lucruri nu pot fi nici măsurate de bani, nici cumpărată. Puteţi găsi o grămadă de resurse care au stat la baza acestui discurs aici.

Evenimentul s-a încheiat cu o seară de discuţii la Doamna T, la un ceai şi un vin. Poate cel mai bun indicator că participanţii au prins curaj pentru ieşi din zona lor de comfort a fost nevoia lor de a vorbi şi diseca toate ideile propuse, pentru a vedea cât sunt de realizabile sau cât de bine se potrivesc sau nu cu viziunea lor asupra lumii.

Şi asta îmi spune că am participat la un eveniment de succes.

 

 

 

Comments are closed.