Săptămâna Națională a Voluntariatului revine!

Posted on April 8, 2013 by

share on facebook   

Peste 450 de activitati diverse de voluntariat, 178 de organizatii, institutii si grupuri de initiativa si peste 4000 de voluntari implicati in organizarea activitatilor in 111 localitati urbane si rurale din 34 de judete ale tarii, plus capitala – acesta este bilantul editiei anterioare a Saptamanii Nationale a Voluntariatului. SNV este saptamana care aduce impreuna in fiecare primavara organizatii, institutii si companii care vor sa celebreze public spiritul voluntariatului. ONG-uri, scoli, biblioteci si companii care se implica in comunitate cu ajutorul voluntarilor organizeaza in SNV, an de an, activitati si evenimente cu/despre/pentru voluntari. SNV este cel mai mare eveniment anual de celebrare a voluntariatului si de apreciere publica a voluntarilor din Romania, menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor.

 

Voluntariatul reuneste oameni diversi – de varste, categorii sociale si orientari diferite – care sunt uniti de convingerea comuna ca pot produce, impreuna, o schimbare in bine in comunitate. Elevi si studenti, tineri, seniori, angajati ai caror companii faciliteaza voluntariatul corporatist, adulti activi, parinti, voluntari SEV, persoane temporar fara ocupatie, persoane cu handicap, samd. – intr-un cuvant VOLUNTARI – se intalnesc in aceasta saptamana, alaturi de organizatiile sau grupurile lor de initiativa, pentru a pregati activitati menite sa evidentieze si sa sarbatoreasca programele de voluntariat in care sunt implicati pe parcursul anului.

 

An de an, partenerii locali ai evenimentului – centre de voluntariat si alte asociatii, fundatii, institutii, grupuri informale si companii responsabile social care au ales sa se alature SNV – aduc impreuna idei de schimbare si promovare, voluntari, resurse si diversi sustinatori pentru a organiza targui de oferte de voluntariat, evenimente stradale organizate cu voluntari, actiuni de igienizare, colecte de obiecte si carti, campanii de sensibilizare, actiuni in beneficiul persoanelor institutionalizate, constructia de adaposturi, manifestari cultural-artistice, gale, prezentari si dezbateri pe teme de voluntariat si multe altele. Unde se deruleaza activitatile? In toata tara – in orase mari si mici, comune si sate – oriunde exista organizatii si grupuri cu initiativa. Concret, SNV inseamna actiuni de voluntariat public pentru:

 

 

Organizatia ta organizeaza activitati pentru a marca SNV 2013?

Daca voluntariatul este o valoare in organizatia ta, inscrie-te capartener local SNV pe www.voluntariat.ro/snv sitrimite-ne evenimentele prin care vrei sa marchezi SNV in comunitatea ta.Citeste informatiile de pe site, gaseste raspunsuri la Intrebari Frecvente,intra pe sectiunea Calendar si foloseste formularul online pentru a-ti inscrieorganizatia. Poti consulta sectiunea Banca de Idei sau Editii Anterioare pentrua te inspira din activitatile derulate de alte organizatii in anii anteriori.Te alaturi astfel unui eveniment cu traditie, la care s-au afiliat sute deorganizatii din tara care sarbatoresc astfel voluntariatul in fiecareprimavara, promovezi activitatile organizatiei tale, recunosti meritele voluntarilorvostri de peste an, stabilesti noi contacte, atragi noi voluntari, noisimpatizanti, sponsori si presa. Pro Vobis, in calitate de coordonator nationalal SNV, vine in sprijinul activitatilor pe care le propuneti cu tricouripersonalizate cu identitatea evenimentului, afise pe care le puteti imprima,bannere web si promovare online la nivel national.

 

Ce aduce nou editia din acest an?

Avem o provocare pentru voi: va propunem ca, in aceasta editie SNV, sa dedicati ziua de 17 mai (vineri) voluntariatului corporatist. Cum? ONG-uri – faceti apel la resursele din comunitatea voastra locala si cooptati companii mai mici si mai mari  si angajatii acestora in activitatile voastre din data de 17 mai. Companii – ONG-urile va pot oferi oportunitati de a va energiza echipa de angajati si de a fi mai prezenti in comunitate!

 

Vrei sa te implici ca voluntar?

Urmarerste Calendarul SNV de pe www.voluntariat.ro/snv (in permanenta actualizare), care te poate ajuta sa vezi cine ce activitati va desfasura in zona ta si daca acestea sunt evenimente deschise participarii publicului si voluntarilor din comunitate. Te poti alatura unei activitati deja planificate in localitatea ta sau poti avea chiar tu initiativa unei activitati de voluntariat in SNV, propunand-o unei organizatii sau unui grup de prieteni. De asemenea, nu uita nici de centrul de voluntariat din zona ta (contacte gasesti in sectiunea Centre de Voluntariat de pe acelasi site), intra pe sectiunea “Resurse despre voluntariat” de pe site pentru a afla si alte informatii si pagini pe care poti gasi oportunitati de voluntariat sau acceseazavoluntareuropean.ro pentru inspiratie!

 

Vrei sa scrii despre SNV?

Daca voluntariatul e o valoare importanta pentru tine si crezi in puterea comunitatii de a schimba in bine lucrurile din jur, sarbatoreste impreuna cu noi SNV anul acesta. Scrie pe blogul sau site-ul tau despre SNV si evenimentele din zona ta, contacteaza partenerii locali SNV si afla povestile voluntarilor care se implica in aceste organizatii nu doar in SNV, ci pe tot parcursul anului. Sectiunea Calendar de pewww.voluntariat.ro/snv reuneste evenimentele care vor fi derulate de partenerii locali ai SNV 2013 din intreaga tara. Impreuna putem atrage sub umbrela SNV si mai multe organizatii, institutii si firme care sa implementeze actiuni publice de voluntariat in beneficiul comunitatilor lor, voluntari care sa se mobilizeze in decursul acestei Saptamani si sa se implice in programe de voluntariat pe tot parcursul anului si presa care sa reflecte si sa scoata in evidenta povestile voluntarilor si organizatiilor din spatele lor. Comunicatul de presa SNV 2013 este disponibil aici: http://www.voluntariat.ro/download/comunicat_apel_SNV2013.doc.


***

SNV a fost initiat in 2002, este coordonat de Pro Vobis – CentrulNational de Resurse pentru Voluntariat si a fost implementat de-a lungul anilor incolaborare cu centrele de voluntariat din Romania, partenerii locali ai SNV siVOLUM – Federatia Organizatiilor care sprijina Dezvoltarea Voluntariatului inRomania. Pentru detalii si idei de implicare acceseaza www.voluntariat.ro/snv saucontacteaza Pro Vobis la email programe @ provobis.ro, tel/fax: 0264-412897, mobil 0755-045101.

Sursa:http://www.facebook.com/notes/pro-vobis

Comments are closed.