TTV-ul salută studenții interesați de teatru

Posted on March 16, 2013 by

share on facebook   

Tabăra de Dramaturgie a Cotidianului este un program interdisciplinar inițiat prin intermediul Centrului de cercetare și creație teatrală „Vlad Mugur” din cadrul Facultății de Teatru și Televiziune,de la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Acest program funcționează încă din 2004, la inițiativa profesorilor Miruna Runcan și Constantin Cristian Buricea Mlinarcic, împreună cu doctoranzii și masteranzii facultății. Aceștia s-au propus ca prin intermediul programului să stimuleze creația originală de piese de teatru, scenarii de film, reportaje sau proză ficțională și non-ficțională. Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani.

Anul acesta, 2013, va avea loc cea de-a zecea ediție, în perioada 1-10 august, în localitatea Baru din județul Hunedoara. Tema acestei ediții este „Adaptarea”, aceasta oferind participanților posibilitatea de a-și transforma cercetarea şi creaţia non-ficţională în produse de ficţiune prin intermediul masterclass-urilor de regie de film alui Adrian Sitaru, de dramaturgie/regie de teatru, care va fi susţinut, în al doilea an consecutiv, de Gianina Cărbunariu şi scriitură ficţională şi non-ficţională, realizat de Miruna Runcan.

Față de ediția de anul trecut, în care participanții interesați de cinematografie au avut ca „sarcină” perfecționarea, sub îndrumarea lui Andrei Ujică, aptitudinilor de realizare a unui film documenta, anul acesta ei vor fi supuși unei duble „provocări”, și anume realizarea unei serii de filme documentare / reportaje video pornind de la cercetarea de teren și realizarea unor scurtmetraje de ficțiune sub îndrumarea lui Andrei Sitaru.

Selecția participanților se va face prin intermediul unor workshop-uri, ce vor fi organizate după următorul program:

22-23 martie

Prezentarea programului de Dramaturgie a Cotidianului

Workshop de investigaţie

Stabilirea temelor de investigaţie de teren (prezenţa obligatorie a tuturor celor interesaţi).

13 aprilie

Prezentare intermediară a rezultatelor cercetării de teren (interviuri scrise sau filmate, bruturi material documentar etc.)

Dramaturgie: Trimiterea online a materialului documentat și a felului în care acesta se poate reflecta în viitoarea piesă – prezența la Cluj nu este necesară

18-19 mai

Prezentarea materialelor pentru selecţie, după cum urmează:

a. Dramaturgie: Trimiterea online a structurii piesei și a cel puțin două scene şi a materialului documentar – prezența la Cluj nu este necesară

b. Cinematografie: Prezentarea unei prime variante de montaj a materialului care urmează să devină film documentar / reportaj, însoţită de o propunere de ficţionalizare (proiect) şi un fragment de scenariu scris.

c. Scriitură ficţională şi non-ficţională: prezentarea investigaţiei de teren şi a unui reportaj scris rezultat din documentare, însoţite de o propunere de transformare a materialului în text de ficţiune.

21 mai: Anunţarea listei finale a participanţilor.

Mai multe detalii despre Tabăra de Dramaturgia Cotidianului puteți găsi pe site-ul oficial al programului(http://www.dramaturgiacotidianului.ro)

Comments are closed.