Mireasma ei …

Posted on January 6, 2013 by

share on facebook   

EA colecţionează goluri. Aşa cum alţii strâng timbre, cutii de chibrituri, monede… Fata cu fundiță roșie strânge goluri. Le adună rând pe rând, cu pasiune, cu entuziasm, cu inconştienţă… Ca orice colecţionar care se respectă. Le simte de departe, le adulmecă, îi sticlesc ochii. Le ia, le întoarce pe fiecare parte, le trage în piept mireasma, le apropie, apoi le îndepărtează de ochi. Ce mai? O beţie a colecţionării de goluri. EA iubeşte golurile. Golurile o iubesc pe ea. Golurile îi iubesc pe toţi oamenii. Dar bunătatea n-are ce căuta în arta colecţionării de goluri. Iar povestea noastră, despre asta este. Nu despre bunătate sau frumuseţe.

Câteodată, nu mai poate respira. Şi, ca să nu se sufoce, îşi dă drumul la goluri, le-ntinde pe un câmp, noaptea, şi se uită plină de curaj să vadă ce rodeşte din ele… Oare ce își imaginează?

Gol pe gol scoate?

Alteori… EA e scriitoare. Ar putea deveni una, dacă ar şti să expire golurile aşa cum le inspiră. Alteori, când golul dă pe dinafară, ea se aşează şi scrie. Rupe câte o bucăţică din gol şi-o întinde cu pixul (acum mă gândesc că îi era mai uşor dacă era pictoriță) pe hârtie, apăsat, ca să nu i se rostogolească spre marginea cuvintelor. Şi umple foile cu rânduri alese… uneori. Alteori, abia le vezi cum brăzdează albul. Şi ce cuvinte frumoase plămădeşte din golurile ei. Doar pentru ea, le păstrează ascunse în adâncul sufletului ei. Pentru cât timp oare?

Mai întotdeauna pierde timp în faţa oglinzii doar ca să-şi asorteze fundița roșie din părul ondulat cu cerceii în formă de cireșe. Ar sta, ba ar pleca, ar vrea sus, şi-apoi jos. Nu înțelege nimic din ce ar vrea să înțeleaga. Prea mică pentru lumea asta mare şi prea mare pentru lumea ei mică. În ce gol din acesta îşi va găsi locul?

EA ştie să zâmbească, ştie să plângă, ştie să-i iubească pe oameni. Nu îi e frică de oameni, îi place să vorbească cu ei, să-i ajute și să-i înțeleagă. Mie mi-e teamă de un singur lucru. Că într-o zi, obosită, EA va aluneca de pe marginea golului… Şi o să-şi devină cea mai tare piesă de colecţie.

Comments are closed.