Mi-e dor… de octombrie!

Posted on October 27, 2012 by

share on facebook   

Mai sunt câteva zile și luna octombrie ne face cu mâna, se duce și îi face loc în calendar surorii ei, noiembrie! Vă vine să credeți? Eu nu-mi dau seama când a trecut așa repede octombrie… a fost cald ca vara, frunzele abia dacă au apucat să se îngălbenească, ploaia ne-a cruțat, la fel și frigul…

Octombrie în anii trecuți era destul de calm, însă era bătut adesea de vânturi friguroase care îți reaminteau de prezența toamnei. Cireașa de pe tort este evident Halloweenul, care

este o sărbatoare celebrată în noaptea de 31 Octombrie în special în Statele Unite, Canada, Marea Britanie și Irlanda, însă în ultimul timp din ce în ce mai mult și în România. Această sărbătoare își are originea în festivalul păgân al celților din Irlanda, Marea Britanie și Franța denumit Samhain. Halloween-ul este adesea asociat cu ocultul, în diverse tradiții păgâne, în această noapte lumea spirituală poate să intre în contact cu lumea fizică și magia are puterea cea mai mare. De ce ne deghizăm de Halloween? De ce modelăm și folosim un bostan și nu altceva? Ce este de fapt această sărbătoare și ce semnificații are ea?

Poate surprinzător pentru unii, Halloween nu este o sărbătoare americană, ci istoria ei provine încă de acum 5000 de ani, pe vremea când celții ocupau Irlanda, Scoția și nordul Franței. După calculele făcute acum, anul în tradiția acestui popor se sfârșea pe data de 31 octombrie. Vara se terminase, recolta depozitată la locuri sigure, iar anotimpul rece începea să-și facă simțită prezența din ce în ce mai mult. Celții credeau că în ultima zi din an împărăția celor vii se amesteca cu împărăția celor morți și că morții puteau reveni înapoi pe pământ.

De aceea pretutindeni erau aprinse focuri și aduse animale și fructe spre jertfire pentru a-i îmblânzi pe cei morți și pentru a-i opri să nu pună stăpânire și pe sufletele celor de pe pământ.

Ca să nu mai zic că se fac pregatiri pentru balul de Halloween, magazinele sunt pline de fete care îți caută costumația perfectă cu care să impresioneze pe toată lumea. Băieții nu sunt așa pretențioși, ei își găsesc repede cu ce să se îmbrace pentru bal, fără să facă atâta tam-tam. Voi v-ați ales costumul de Halloween?

Toamna își intră de-a dreptul în rol, este sfârșitul lunii octombrie, vremea s-a răcit treptat, dar ceva parcă îmi lipsește… Mi-e dor… tare dor de toamnele copilariei mele, toamne care urmau zgomotului și veseliei verii, toamne care mă aduceau înapoi acasă, cugetând în scaunul de la birou, când ar fi trebuit să îmi fac temele.

I.L.Caragiale spunea în Calendar despre luna octombrie: ”Orizontul se întunecă. Culesul viilor începe. Apar în București 15 ziare cotidiane noi, având fiecare câte treizeci de redactori și cinzeci de corespondenți. Opinia publică le face o strălucită primire”.

Comments are closed.