Azi la TIFF: Filme – eveniment, dezbateri, jazz, invitați speciali

Posted on June 5, 2012 by

share on facebook   

Filme-eveniment, dezbateri, un concert de jazz și o întâlnire cu Kjartan Sveinsson, membru al trupei Sigur Rós și al juriului Competiției, sunt câteva dintre must-see-urile celei de-a cincea zile la TIFF.

Kjartan Sveinsson cântă la pian, chitară, flaut, fluier, oboi, banjo și alte instrumente improvizate care contribuie la sound-ul distinct al Sigur Rós, și a compus coloana sonoră a mai multor filme, printre care și Volcano, de Rúnar Rúnarsson, premiat pentru regie la TIFF 2011. Artistul face parte din juriul Competiției și va discuta cu publicul marți, de la 17.00, la TIFF Lounge. Discuția va fi moderată de Mihnea Măruță. Sveinsson se va întâlni cu spectatorii și după proiecția specială Inni (r. Vincent Morisset), de la 23.30, la Cinema Florin Piersic. Prezentat la Veneţia, anul trecut Inni este al doilea film al lui Morisset cu Sigur Rós după documentarul de turneu Heima.

Un alt invitat special TIFF, regizorul Timo Vuorensola, va vorbi despre noile metode de finanțare și potențialul internetului de la ora 15.00, la Napoca 15, în cadrul Transilvania Talent Lab. Vuorensola a regizat spectaculosul Cerul de fier/ Iron Sky, ce va fi proiectat pe 6 iunie în Ursus Open Air (Piaţa Unirii). Masterclass-ul este deschis publicului.

Tot marți, de la 20.15, de Ziua Mondială a Mediului, la Cafeneaua Klausenburg/ TIFF Café Point va avea loc o dezbatere pe tema ecologiei, prilejuită de proiecţia filmului GasLand (r. Josh Fox), în secțiunea EcoTIFF, la Cinema Florin Piersic, de la 18.00. Documentarul lui Josh Fox urmărește firmele pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane, folosind sute de substanțe chimice care poluează apa. Moderator va fi publicistul și activistul Mihai Goțiu. Dezbaterea este prezentată de Compania de Apă Someş.

De la 20.30, la Casa TIFF, clujenii sunt invitați la o discuţie cu singurul jurnalist român de televiziune care a filmat în Phenian, Adelin Petrişor, despre cea mai închisă ţară a lumii. „Coreea de Nord, nimic de invidiat” include prezentarea unui reportaj şi a unor fotografii realizate în aprilie, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen.

Spectatorii fideli ai TIFF-ului își pot aminti momentele memorabile de la ediția trecută vizitând aLive exhibition by Meste, care va fi vernisată mâine, la 18.30, la Hotel Continental. Expoziția cuprinde fotografii realizate de artistul Şerban Mestecăneanu în 2011, în decorul Hotelului Continental, precum și imagini surprinse pe parcursul acestei ediții.

 

 

Tradiționala proiecție caritabilă în beneficiul Muzeului de Artă Cluj este programată la Casa de Cultură a Studenților, de la 19.00. Hotelul Marigold (r. John Madden) este o comedie despre pensionari britanici veniți să se odihnească la un hotel din India, cu Judi Dench, Maggie Smith și Tom Wilkinson. Intrarea se face exclusiv pe bază de bilet. Prețul este 10 lei.

În spațiul TIFF Art de la Muzeul de Artă, de la 21.30, va rula unul dintre cele mai frumoase documentare despre România, Wild Carpathia/ Carpații sălbatici. Filmul prezintă partea „sălbatică” a țării și a intrat în atenția presei grație declaraţiei de dragoste a prinţului Charles pentru această zonă. La proiecție va lua parte DJ Nico de Transilvania, care semnează coloana sonoră.

Pen-Ek Ratanaruang, unul dintre invitații de marcă ai TIFF, va răspunde întrebărilor publicului după proiecția peliculei Împușcat în cap/ Headshot (secțiunea Oameni și zei), programată la 21.30, la Casa de Cultură a Studenţilor. Omagiat în cadrul secțiunii 3×3 la ediția din 2008 a festivalului, Ratanaruang este unul dintre cei mai importanți regizori thailandezi. El va susține un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab miercuri, 6 iunie, de la 15.30, la Napoca 15.

Un concert de jazz va încânta audienţa la Casa TIFF, de la 22.00. Nils Petter Molvær Trio din Norvegia îl are ca lider pe unul dintre pionierii în fusion-ul de jazz cu muzică electronică și a fost nominalizat la premiile industriei muzicale norvegiene, anul trecut. Preţul unui bilet este 20 de lei.

 

În retrospectiva integrală dedicată lui Stanley Kubrick, cinefilii vor putea urmări marți, de la 16.00, la Casa de Cultură a Studenților, Inteligenţă Artificială (r. Steven Spielberg). Proiect aflat îndelung în dezvoltare cu Stanley Kubrick ataşat ca regizor, Inteligenţă artificială a fost preluat de Steven Spielberg după moartea bunului său prieten. Expoziția Chris Baker – A. I., care va fi vernisată miercuri, 6 iunie, de la 18.00, la Piano Cazola Gallery, completează proiecția-eveniment.

Unul dintre invitații speciali ai festivalului, Jan Harlan, producătorul executiv al câtorva dintre filmele lui Stanley Kubrick, va sta de vorbă cu spectatorii la Cinema Arta, la finalul peliculei pe care a regizat-o, Norocosul Malcolm. Actorul Malcolm McDowell, starul din Portocala mecanică, vorbeşte despre viaţa şi cariera sa. Documentarul conţine interviuri cu prieteni, membri ai familiei, regizori cu care actorul a colaborat şi parteneri de scenă. Proiecția începe la 17.30.

Povestea unui stilist/ A Man’s Story (r. Varon Bonicos), un documentar despre celebrul stilist de culoare Ozwald Boateng, care a îmbrăcat la crème de la crème de la Hollywood și care prin designul lui vestimentar a redefinit conceptul de masculinitate, este unul dintre highlight-urile zilei de marți. După proiecția de la 20.00, la Cinema Arta, în cadrul TIFFashion, regizorul Varon Bonicos va

detalia povestea extraordinară a personajului și a filmului său.

O experiență de neuitat va fi și proiecția filmului Parada în Ursus Open Air (Piața Unirii), de la 21.45, în prezența regizorului Srdjan Dragojevic şi a producătorului Mike Downey. Prezentat anul acesta la Berlin, filmul a primit Premiul Publicului (Panorama) și Premiul Juriului Ecumenic. În Parada, operaţiunea de salvare a pitbull-ului unui gangster face două lumi foarte diferite să se ciocnească: machismul de şcoală veche se confruntă cu preocupările colorate ale homosexualilor.

 

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Comments are closed.