31 mai – Ziua Porţilor Deschise la Centrul Cultural German

Posted on May 31, 2012 by

share on facebook   

Centrul Cultural German Cluj-Napoca organizează, cu ocazia Zielelor Clujului, în data de 31 mai, între orele 11 şi 18, Ziua Porţilor Deschise. Programul va fi unul divers, cu activităţi interactive interesante, mici expoziţii, turul instituţiei, toate menite să arate vizitatorilor, într-o singură zi, ceea ce oferă şi reprezintă Centrul Cultural German.

Vor avea loc cursuri gratuite de germană a câte 20 de minute, pentru a arăta cum se poate învăţa germana într-un mod cât mai plăcut şi eficient. Cei mici se vor putea delecta cu poveşti citite iar pentru adulţi sunt pregătite cele mai noi jocuri de societate din Germania, alături de o gustare cu specific german. Cu această ocazie, va fi lansat noul site al instituţiei şi vor fi prezentate foste şi actuale proiecte de mare succes.

 

Centrul Cultural German este o instutuţie culturală, a cărei activitate urmăreşte promovarea schimbului cultural între Germania şi România şi a unei imagini autentice a Germaniei moderne. Centrul oferă cursuri de limbă germană acreditate de Institutul Goethe şi deţine o bibliotecă vastă, cu sală de lectură. O parte importantă a activităţii acestuia o reprezintă evenimentele culturale de artă contemporană, prin care se încurajează dialogul între artişti români şi germani şi proiecte cu parteneri locali.

 

Program:

 

Cursuri  fulger – Germană în 20 min.  –   11:00, 13:00, 15:00

Cerc lectură pentru copii –  14:00, 16:00

Jocuri de societate – 14:00-18:00

Caricaturi la minut (Comics Club Cluj) – 15:00-18:00

Lansarea noului site – 17:00

Mozaic de proiecte (Pina, Germania Transfer, Poţi să îţi imaginezi…?) – 11:00-18:00

Expoziţie de afișe – 11:00-18:00

Urban Comics made in Cluj – 11:00-18:00

Infopoint – 11:00-18:00

 

Triologie de film german la cinema Mărăști

Pentru a ilustra cât mai bine cultura germană și Germania zilelor noastre, Centrul Cultural German va proiecta trei filme de referință pentru cinematografia germană. Primul film, „Wer früher stirbt ist länger tot“, proiectat de la ora 14, este o comedie foarte apreciată de publicul internațional. Urmează un film pentru copii și adolescenți, „Krabat“, ecranizat după o renumită legendă despre aventurile unui băiat, ajuns fără voie în lumea întunecată a magiei. Ultima proiecție este o dramă, cu accente comice, „Sommer vorm Balkon“, care prezintă povestea a două prietene dinBerlin.

Toate filmele sunt în germană, cu subtitrări în engleză iar intrarea este liberă.

 

Krabat

Regie: Marco Kreuzpaintner

Rar reuşeşte un film să atingă autenticitatea cărţii pentru copii după care a fost făcut, aşa cum a realizat Kreuzpaintner cu Krabat. Într-o acţiune dinamică, desfăşurată într-un cadru impresionant, sălbatic şi misterios, cu actori admirabili, regizorul dezvoltă cunoscuta legendă sorabă într-un film darkfantasy captivant. Este o poveste despre maturizare, despre căutarea identităţii şi despre alegerea între moralitate şi imoralitate. O poveste obişnuită, integrată într-o „dramă magică”. Krabat este un film clasic pentru toate categoriile de spectatori.

Sommer vorm Balkon

Regie: Andreas Dresen

 

Uneori ne petrecem viaţa pasiv, ca spectatori, de pe un balcon al rutinei zilnice. La fel ca protagonistele filmului Sommer vorm Balkon, două prietene bune, care îşi împart destinul anost. Însă chiar şi o astfel de soartă resemnată îşi are provocările şi picanteriile ei, făcând din film o comedie melancolică, care deopotrivă copleşeşte şi încântă. Sommer vorm Balkon este unul dintre cele mai populare filme germane, câştigând în 2005 Premiul Bavarez de Film pentru cea mai bună regie.

 

Wer früher stirbt ist länger tot

Regie: Marcus H. Rosenmüller

 

Wer früher stirbt ist länger tot ilustrează dilema băieţelului de unsprezece ani, Sebastian, care locuieşte împreună cu tatăl şi cu fratele său într-un sat idilic din Bavaria. El este atât de copleşit de numărul mare de păcate pe care le are, încât crede că nu va ajunge în rai după moarte. Îi rămân, astfel, două posibilităţi: fie devine nemuritor, fie face o faptă foarte bună. Aceasta ar putea fi, de exemplu, să-i găsească tatălui său o nouă soţie.

 

Filmul mut al lui Buster Keaton, „The cameraman” cu muzică live de Struggle Orchester

 

Casa Tranzit, ora 21:30

Ziua culturii germane se încheie cu proiecția filmului mut, “The cameraman” (USA 1928), în regia lui Buster Keaton, acompaniat de muzica live a trupei germane de instrumentaliști, Struggle Orchester. Filmul va fi prezentat la Casa Tranzit, de la ora 21:30.
Conform motto-ului „Life is a struggle!“, Karl Koch şi Struggle Orchester fac de mai bine de zece ani muzică de înaltă calitate, plăcută şi plină de ritm pentru filmele mute. Muzica lui Karl Koch readuce la viaţă filmul „Die Puppe“ al lui Ernst Lubitsch şi “The Playhouse” şi „The Cameraman“ ale lui Buster Keaton.

Partiturile lui Koch sunt compuse cu predilecţie cu tehnica leitmotivului şi cu multă atenţie faţă de detaliu. Fie completându-l, fie comentându-l, fie interpretându-l, muzica face din filmul Cameraman o experienţă cinematografică fascinantă!

Muzicienii ansamblului sunt cu toţii profesionişti ai instrumentelor la care cântă, precum şi ca muzicieni în orchestre, freelanceri sau pedagogi în întreg spaţiul Germaniei de Sud. Karl Koch a primit pentru munca lui creativă şi atât de însufleţită, printre altele, premiul „Kleinkunstpreis Baden-Württemberg“. Cu acompaniamentul a două filme mute şi un concert, Struggle Orchester vor fi auziţi la Cluj în total de trei ori, fiecare program fiind marcat de o notă aparte.

 

Intrarea este liberă!

 

 

Comments are closed.