Interviu cu Iuonaș Norbert, președintele organizației ”Romano Suno”

Posted on February 13, 2012 by

share on facebook   

Acest interviu a fost publicat în Revista Go Free no. 6, Feb. 2012 

Go Free: Pentru început ce îmi poți spune despre organizația “Romano Suno”. În ce context a apărut?

Iuonaș Norbert : Organizația Romano Suno este o organizație care este compusă din 15 membri activi care desfășoară activități culturale, educaționale, de tineret și drepturile omului. S-a înființat în anul 1998, iar în anul 1997 un grup de studenți romi din cadrul UBB s-au decis să deschidă o organizație care să se adreseze tuturor studenților romi dar și ne-romi care doreau binele comunității și promovarea imaginii pozitive prin modele pozitive a studenților romi. Totodată era și o rampă de lansare în domeniul profesional, chiar și în “sectorul ong”,  unde aveau întâlniri săptămânale numite “Cercul științific ”Romano Suno” care datează încă și în ziua de astăzi.

G.F: La inițiativa cui?

I.N: Inițiativa studenților din anii 1997 care au fost prima generație de romi din UBB Cluj pe locurile alocate romilor (și prima organizație studențească de romi din România).

G.F: Ce evenimente organizați?

I.N: Evenimentele pe care noi le organizăm sunt de natură, educațională (prin diseminarea informațiilor în comunități cu privire la burse pentru romi, locuri în facultăți, alte oportunități pt tinerii romi), culturală : în fiecare an organizăm Ziua Internațională a romilor care este în 8 aprilie. Comemorăm victimele Holocaustului prin diferite, seminarii, mese rotunde, expoziție de fotografii. Referitor la drepturile omului: Scrisori deschise către Camera deputaților, Senatul României, Comisia pentru Egalitate de Şanse, Comisia pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi, unde am avut problemele cu privire la transformarea din rom în țigan, iar studentii romi nu au fost de acord cu asta.

G.F: Ești președintele acestei organizații non-guvernamentale, ți-ai dorit tu acest lucru sau a fost la îndemnul cuiva? Dacă da la îndemnul cui?

I.N: Sincer să fiu când am fost ales acum un an jumate (fiind mandatul meu spre sfârșit… până în martie) nu am vrut să fiu liderul/președintele acestei organizații din motive personale, dar m-au îndemnat colegii care au văzut entuziasmul meu față de studenții/tinerii romi. Totodată și experiența mea care am dobandit-o acasă fiindcă lucram și la ”Organizația Tinerilor Romi Zuiale Terne” din Satu Mare și la insistențele lor și promisiuniile lor active care au dat roade. Chiar s-a auzit “glasul nostru” pe plan național dar și internațional … am acceptat-o și le mulțumesc frumos că m-au sprijinit.

G.F: Aș vrea să îmi spui mai pe larg despre proiectul ”Roma Youth Alliance – Dezvoltarea unei rețele funcționale, active, moderne a tinerilor Romi”, dat fiind faptul că este cel mai recent proiect.

I.N: Acest proiect vizează deocamdată 10 întâlniri în județele : București, Iași, Timișoara, Constanța, Bihor, Cluj-Napoca, Craiova, Prahova, Reșița, Brăila. Scopul acestor întâlniri este de a evalua situația tinerilor romi din România și de a elabora o strategie de urmat. Strategia se concentrează asupra dezvoltării profesional academice, dezvoltării abilităților de lucru în și pentru comunitățile de romi precum și promovarea tinerilor romi. Participanții acestei întâlniri sunt tinerii romi și ne-romi dornici de implicare în politicile de tineret și promovarea modelelor pozitive în comunitățile de unde provin. La finalul acestor întâlniri vom dori înființarea unei organizații la nivel național cu toti acești membri fiind 200 la număr, dar noi dorim într-un an să avem 1000 de tineri romi și ne-romi din toată țara în organizația noastră, care să promoveze educația în rândul comunităților de romi prin ei însuși și să treacă de stereotipurile și prejudecățile cum ar fi “și așa țigan avocat n-ai să vezi”, dar totodată și pentru o voce comună.

G.F: Ce planuri ai pe viitor cu privire la organizația ”Romano Suno”?

I.N:  Ne mai dorim să fim parteneri sociali cu Ministerul Educației Cercetării Tineretului și Sportului, să ne luăm singuri deciziile cu privire la locurile în facultăți (pentru că noi știm cel mai bine ce ne doare), vom avea în fiecare centru universitar câte un centru de informare și consiliere a tinerilor romi care doresc sprijin la completarea dosarului pentru facultate, sau pentru burse). Să ajungem la masa de negocieri și să nu ia altcineva decizii care ne privesc pe noi direct. În Consiliul Director al acestei organizații vor intra lideri din fiecare centru universitar, prin activitățile lor realizate. Liceenii din clasele XI-XII vor beneficia de o tabară în centrele universitare pentru sensibilizarea, familiarizarea acestora cu mediul universitar și totodată prezentarea profilelor și orientarea acestora după placul lor. Vom încheia cu universitățile din România, parteneriate care să ajute la dezvoltarea tinerilor romi și pentru a avea un număr cât mai mare în cadrul facultăților prin eliberarea gratuită de recomandări, orientări, completarea de dosare și totodată recrutarea acestora în organizație…dacă doresc bineînțeles.

G.F :  Mulțumim frumos pentru interviul acordat.

I.N : Cu mare drag.

 

Comments are closed.