Conferinţă de presă: neregulile alegerilor studenţeşti, 08.02.2012

Posted on February 7, 2012 by

share on facebook   

Comunicat de presă

Grupul pentru Acțiune Socială (GAS) susține grupul de aprox. 30 de studenți din Universitatea Babeș-Bolyai care contestă modalitatea în care au fost organizate alegerile pentru reprezentanții studenților în Senat și Consilii. GAS sprijină cererea pentru alegeri democratice transparente prin confirmarea publică a nulității rezultatelor actuale care au fost viciate de carențe procedurale și care au permis abuzuri în organizarea alegerilor.

Detalii cu privire la conferința de presă de miercuri, 8 februarie, ora 12, din galeria cafenelei Insomnia (prima pe dreapta după urcarea scărilor) găsiți mai jos, dar și pe site-ul democratie.ubb.

Vă invităm în data de 8 februarie 2012, ora 12, în Insomnia, la conferinţa de presă în care vom aduce în discutie neregulile alegerilor studenteşti semnalate de membrii unor comisii electorale şi de către studenţii implicaţi direct în acest proces.

În perioada 31 ianuarie – 2 februarie 2012 s-au organizat în Universitatea Babeş-Bolyai alegeri pentru reprezentanţii studenţilor în Consilii şi Senat în absenţa unui Regulament general de alegeri şi în dezacord cu Legea Educaţiei Naţionale şi cu Carta Universităţii.

După afişarea rezultatelor oficiale au apărut o serie de voci critice din partea studenţilor Universităţii Babeş-Bolyai, unele dintre ele fiind structurate în forma a două contestaţii depuse la Biroul Electoral Central Studenţesc, celelalte luând forma unor declaraţii personale.

Studenţii sunt nemulţumiţi de faptul că aceste alegeri au fost organizate fără temei legal, în afara calendarului oficial şi în dezacord cu hotărârile Consiliului de Administraţie al universităţii. De asemenea, se consideră inadmisibil ca un singur articol de lege ( Art. 203, (2)) să fie interpretat în cazul alegerilor reprezentanţilor studenţilor diferit faţă de felul în care se aplică în cazul alegerilor reprezentanţilor corpului profesoral. Din moment ce membrii Senatului sunt egali, el reprezentând cel mai înalt for decizional universitar, acelaş regulament, precum şi calendarul stabilit trebuie să fie valabile şi pentru reprezentanţii studenţilor.

Studenţii sunt indignaţi de faptul că nu a existat o metodologie scrisă care să indice procedurile adecvate pentru a asigura integritatea voturilor, existând facultăţi unde o singură persoană care făcea parte din două comisii simultan ea preluând urna, listele de vot, stampilele şi buletinele de vot de la sediul facultăţii urmând ca aceeaşi persoană să şi numere voturile respective.

Studenţii condamnă lipsa de transparenţă care însoţeşte aceste alegeri, procesele verbale nefiind făcute publice, rezultatele fiind afişate cu întârziere, iar controalele aleatorii solicitate în timpul numărării voturilor fiind refuzate. Mai mult, repetatele apeluri făcute de către observatorii participanţi la numărătoarea voturilor pentru nevalidarea unui număr mare de buletine ştampilate cu cerneală diferită de cea oficială, au rămas fără niciun răspuns.

Pe lângă acestea, o serie de aspecte procedurale, precum schimbarea criteriilor şi a metodologiei pentru depunerea candidaturilor, absenţa cabinelor de vot, a listelor sau a urnelor din anumite secţii, organizarea unor secţii de votare neoficiale, aduc o bilă neagră primelor alegeri studenţeşti, promovate ca fiind democratice.

Având în vedere aspectele menţionate şi altele ce urmează a fi făcute publice în conferinţa de presă de mâine, studenţii Universităţii Babeş-Bolyai au cerut confirmarea publică a nulităţii alegerilor pentru reprezentanţii studenţilor în Senatul Universităţii Babeş-Bolyai şi în Consiliile Facultăţilor şi au solicitat organizarea unor noi alegeri pentru reprezentanţii studenţilor în Senat şi Consilii în acord cu Legea Educaţiei Naţionale, cu Carta Universităţii şi cu Regulamentul de alegeri 2012, ţinându-se cont de calendarul în vigoare.

Până în momentul trimiterii acestui comunicat solicitările depuse nu au primit răspuns.

 

Menţionăm că la conferinţa de presă vor participa:

George – Adrian Iordachescu – student la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială şi la Facultatea de Istorie şi Filosofie

Andreea Petruţ – studentă a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării

Diana Prisacariu – studentă a Facultăţii de Istorie şi Filosofie

Ioana Micu – membră a comisiei electorale de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială

De asemenea vor lua cuvântul alţi studenţi sau cadre didactice care au observat nereguli în organizarea alegerilor studenţeşti.

 

 

Comments (1)

 

  1. Georgiana says:

    Neregulile sunt de cand domnia bisnitarului moldovean Andrei Ciubuc! Ce nume predestinat pentru activitatea de spagar are si asta!