Arta de a vorbi în public

Posted on January 30, 2012 by

share on facebook   

Vorbitul în faţa unui public este o artă, care necesită abilități precum oratoria și retorica. Să vorbim în faţa unei audienţe, nu este un lucru tocmai ușor, iar felul în care o facem, serveşte drept cartea noastră de vizită.
Un articol din anii `80 susținea faptul că următoarea frică, după frica de moarte, păianjeni și înălțime, este frica de a vorbi în fața unui public larg.
Pentru a evita panica și starea de nervozitate, vă propunem câteva sfaturi, care vă vor ajuta să faceți față cu brio acestei provocări.

1. Antrenamentul.
Seth Godin, unul dintre cei mai apreciați oratori este de părere că îți trebuie aproximativ 10.000 de ore pentru a fi bun într-un anumit domeniu, iar vorbitul în public nu este ocolit de către acest aspect.
Pentru a putea ține un discurs, este esențială notarea unor idei principale, pe baza cărora va fi dezvoltat discursul.
Textul nu trebuie notat integral și nu trebuie reținut cap-coadă, cu toate acestea pot apărea probleme. De aceea, este recomandată împărțirea textului în paragrafe, spațiate suficient de mult, astfel încât să se poată evita citirea paragrafului anterior.

2. Tratarea cu interes a subiectelor de discuție. Deși de multe ori se recomandă pregătirea unui hand-out sau a unei prezentări PowerPoint, atrăgând atenția publicului asupra lor, acestea nu trebuie tratate cu superficialitate, deoarece, dacă nu sunt bine realizate, pot să pună într-o lumină negativă prestația, indiferent cât de bine vorbește cel care prezintă.
3. Respirația corectă vă ajută să vă calmați și conferă fluenţă discursului.
4. Intrarea în starea textului de prezentat presupune folosirea atât a limbajului verbal, cât și a gesturilor. Însă gesticularea nu este tocmai recomandată dacă nu vă stă în fire, riscând să păreți ridicoli. Dacă textul este mai sobru, se impune o atitudine serioasă, iar dacă textul este unul optimist, zâmbetul va juca un rol important.
5. Destinderea atmosferei este chiar indicată, dar nu trebuie să spuneți glume cu orice preț, câteodată este mai bine să vă abțineți.
6. Încercați să nu vă aventurați în discuții ale căror subiecte nu le stăpâniți foarte bine. Dacă sunteți întrebat în legătură cu o temă despre care nu sunteți bine documentat, spuneți, mai degrabă, că nu v-ați gândit la o asemenea abordare, încercând să reveniți, mai apoi, cu răspunsuri concrete, legate de subiectul respectiv.
7. Implicarea publicului are un rol important și anume: acela de a provoca publicul și de a-i stârni interesul. Această implicare se realizează, prin punerea unor întrebări, care nu trebuie să fie insistente, dacă publicul este reticent. Iar plimbarea privirii de la o persoană la alta, vă va conferi un plus de încredere, reușind să captați, mai ușor, atenția audienței.

Nu uitați, reușita unei prezentări sau a unui discurs, nu constă doar în calitatea de orator, ci și în conținutul prezentat, având scopul de a vă face ascultați.

Maria Cosma

Comments are closed.