Ce fac de acum înainte?

Posted on January 22, 2012 by

share on facebook   

     În momentul în care ești student, așa-zisul dicton “Să trăim bine” ( al bărbatului-șuviță ) parcă nu mai dobândește absolut nici o valoare.. Problema multor studenți absolvenți apare la finele facultăţii: job sau master? master unde? aici sau abroad? Complicat, complicat.

     Ceea ce trebuie să știi tu, studentule dezorientat, e că nimeni nu te obligă să faci master dacă nu este ceea ce-ți dorești cu adevărat. Singurul scop that really matters este să faci masterul din dorința de perfecționare și de a învăța în permanență lucruri noi și utile viitoarei tale profesii. Sunt convinsă că o sumedenie de întrebări fără răspuns trec zilnic prin mintea ta, la care eu o să încerc să-ți răspund și sper să-ți fie de folos. B.S., studentă în an terminal la FSEGA, are în vedere posibilitatea unui master în Spania, deși este conștientă că distanța față de familie își va spune într-un final cuvântul și mai mult decât atât, vor fi necesare anumire resurse financiare pentru care necesitatea unui posibil job va fi indispensabilă. Viitoarea absolventă este de părere că “dacă o persoană urmează un master în România și își dorește ca mai apoi să lucreze în altă țară în domeniu, va trebui să urmeze un proces foarte îndelungat și costisitor până îi va fi oficializată diploma. La acest lucru putem adăuga și faptul că dacă vrei să te angajezi în străinătate, ceilalți care sunt cetățeni acolo vor avea mereu prioritate în a primi jobul”, spune studenta, concluzionând că  “o diplomă obținută în străinătate îți poate aduce mai multe posibilități de angajare atât în țara în care ai făcut masterul respectiv, cât și în alte țări, inclusiv România”. Aceasta consideră că facultățile de peste hotare pun accent în egală măsură pe practică și pe teorie, oferind cunoștințe și experiență în domeniu.

“Diferența între calitatea unui studiu în țară și unul în străinătate este una de la cer la pământ”, la această concluzie a ajuns O.L., studentă an terminal la FSPAC. “Plătești mai mult, dar își merită fiecare ban!”, exclamă studenta, viitoare masterandă în Londra. Aceasta e conștientă de faptul că universitățile străine te pun în legătură directă cu posibilii angajatori încă din primul semestru de studiu, fapt care i-a alimentat entuziasmul de a studia în altă țară. Conștientă de sistemul de învățământ românesc, studenta este de părere că dincolo, “educația este o tradiție și o modalitate de instruire pentru viață.”

Oricare ar fi alegerea ta, singurul lucru pe care nu ai voie să-l uiți este că viitorul tău este cel care contează și trebuie să fie pe primul plan, așa că nu pot decât să-ți urez succes în alegerea făcută. Alege freeee! 🙂

sursa foto: www.studentie.ro

Comments are closed.