JCD 2020-2021
Posted on July 7, 2020 by Go Free
În timp ce în perioada comunistă libertatea de exprimare era adesea percepută ca nesupunere sau amenințare față de regimul autoritar și pedepsită cu închisoarea, astăzi tinerii din Romania au drepturi și libertăți de care nu fac mereu uz (în mod responsabil), existând totodată o tendință generală a tinerilor spre radicalizare.
Jurnalism Creativ pentru Democrație (JCD) este o invitație pentru tineri cu vârste între 14 și 30 de ani la participare și implicare în viața comunității lor și în decizia publică. Proiectul va fi implementat în perioada 1 mai 2020-30 aprilie 2021 de către Asociația Go Free prin programul Corpul European de Solidaritate. Parteneri în implementare: Fundația Academia Civică (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței) și Casa Memorială Elie Wiesel.
Proiectul își propune să trezească conștiința tinerilor care, prin interacțiunea cu istoria prezentată prin vizite de documentare la muzee și memoriale (sau ce a mai rămas din ele) devin mai conștienți de drepturile și libertățile lor, de importanța rolului lor ca cetățeni care sprijină valorile și principiile democrației în România și în Europa.
Asociația Go Free a implementat în anul 2013 prima ediție a proiectului “Jurnalism Creativ pentru Democratie”. În 2020, proiectul a fost extins și cuprinde o serie de activități și obiective noi.
Ce ne-am propus:
Crearea unui context în care 15 tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani să reflecte asupra unor valori și principii fundamentale ale democratiei, precum libertatea de exprimare, dreptul la viață, drepturile omului, egalitatea șanselor și egalitatea în fata legii, toleranța, transparența etc.
Dezvoltarea a minim 10 materiale (video/foto/text/multimedia) individuale sau de grup care să reflecte experiențele din documentarea tinerilor la cel putin 5 memoriale/foste înschisori comuniste/ monumente (ex. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmatiei, Memorialul de la Gherla, fosta închisoarea de la Făgăraș, monumentul de la Aiud, înschisoarea de la Pitești, Monumentul Memorial de la Poarta Albă (Canalul Dunare-Marea Neagra) etc.
Dezvoltarea competențelor civice a minim 15 tineri în vederea asumării rolului de watchdog pentru democrație (atât prin crearea unor ateliere/workshopuri, cât și prin vizitele de documentare, lucrul la materialele multimedia pe temele proiectului, organizarea activităților de diseminare etc).
Dezvoltarea unui model de educație pentru democrație care să poată fi replicat și cu alți tineri.
Organizarea a 2 activități de diseminare în școli/licee/alte spații publice din județele Cluj și/sau Bihor.
Activități generale planificate:
Iulie-Septembrie 2020: activități de documentare și dezvoltare materiale jurnalistice.
O primă vizită de documentare va fi organizată în perioda 18-19 iulie 2020, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, în parteneriat cu Fundația Academia Civică, respectiv la Casa Memorială Elie Wiesel, cu sprijinul comunității evreiești.
Formularul de înscriere este disponibil aici.
Septembrie-Octombrie 2020: Dezvoltare/Finalizare materiale jurnalistice care să reflecte experiențele din documentare tinerilor la cel puțin 5 memoriale/monumente/foste închisori comuniste.
Noiembrie-Decembrie 2020: Organizarea a 2 activități de diseminare a proiectului în instituții educaționale din judetul Cluj și/sau Bihor, din mediul rural sau urban.
Ianuarie-Martie 2020: Expoziție fotografie/photovoice „Memoria Counității și proiecție pentru comunitate.
Aprilie 2020: Evaluare finală.