Gala Go Free 2013
Posted on June 9, 2013 by Go Free
În cadrul celei de-a treia ediţii a “Galei Go Free Awards” au fost acordate 30 de premii persoanelor care au fost nominalizate, în perioada 23 mai-3 iunie 2013 pe site-ul www.gofree.ro. Descrierile care însoţesc numele celor premiaţi au fost extrase din formularele de înscriere, unele fiind redate cu exactitate.
I. Premiile Academice
1. Vasile Anton
Un student ce îmbină armonios atât partea academică, cât și activitățile de voluntariat și extracurriculare. Este preocupat de cercetarea științifică și are în acest sens articole și cărți publicate. A obținut bursă de performanță pentru lucrarea „Ipostaze ale tradiției și modernizării în economia comunei Pipirig din județul Neamț de la începutul secolului al XX-lea până în prezent”.
Este voluntar în două organizații studențești (OSE și RATIO), membru fondator al unei organizații internaționale (ASECU Youth) și al unui grup de inițiativă – Școala Altfel la Liceul Economic din Cluj.
2. Andrei George Balaci
Student în primul an la matematică-informatică a obținut mențiune la faza națională a Concursului Studențesc de Matematică „Traian Lalescu”.
3. Raluca David
Absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş Bolyai a fost selectată la cea de-a zecea ediţie a programului Berlinale Talent Campus, desfăşurat în perioada 11-16 Februarie 2012, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Raluca David a participat la Campus Studio, unul dintre cele 8 programe de training din Berlinale Talent Campus, cu filmul de debut al acesteia, Gobbel, produs de Cristian Hordilă.
Din cele peste 4300 de aplicaţii, din 137 de ţări, Raluca David este unul dintre cei 24 de cineaşti selectaţi în programul Campus Studio.
4. Tonny Leonard Fărăuanu
Student în anul II la specializarea Fizică informatică a obținut premiul al doilea la Concursul Național de Fizică „Dragomir Hurmuzescu”.
În anul I la specializarea Fizică Computațională, Magyar Norbert a obținut bursa de performanță științifică a studenților din UBB, lucrarea acceptată pentru publicare la AIP (American Institute of Physics).
6.Mihai Nechita
Student la matematică-informatică, an II, a obținut locul al III-lea la faza națională a Concursului Studențesc de Matematică „Traian Lalescu”, secțiunea A, profil teoretic.
7. Paula Oneț
Absolventă a Facultății de Teatru, a avut un scurtmetraj selectat la Festivalul de la Cannes 2013 – După fel și chip/As you like it, categoria Short Film Corner Cannes Film Fest 2013.
Absolvent al Facultății de Teatru, este regizorul scurtmetrajului După un an/One year after, selectat la Festivalul de la Cannes 2013, la categoria Short Film Corner Cannes Film Fest 2013.
9.Mihai Rusu
Student în anul IV la specializarea Fizică Tehnologică a obținut premiul al III-lea la Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților Fizicieni.
10. Tihamer Tibor Sebestyen
Este vicepreședinte al Asociației de Tineret din Tîrgu-Secuiesc și voluntar la Uniunea Studenților Maghiari din Cluj-Napoca. A participat la diferite conferințe atât naționale, cât și internaționale, la care a câștigat premii pe podium. Cel/cea care l-a recomandat spune ca pe plan academic acesta are un potențial foarte mare în domeniu. De asemenea, cred că ar putea contribui la tot ce ține de planuri de dezvoltare urbană și bioenergie, dar nu numai.
11. Cristian Alexandru Țîra
În anul I la secțiunea Biofizică și Fizică Medicală a obținut Premiul I la Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților Fizicieni.
12. Gabriel Bogdan Bondor, Cristian Roșu, Paul Sucală
Echipa Complex, formată din 3 studenţi de la UBB şi UTCN, a obţinut premiul al II-lea la faza mondială a prestigioasei competiţii Imagine Cup, desfăşurată în Sydney între 5 şi 11 iulie 2012. Imagine Cup este o competiţie organizată de Microsoft şi este considerată cea mai importantă competiţie de dezvoltare de software, reunind peste 1,3 milioane de studenţi din 183 de ţări de-a lungul celor 10 ediţii desfăşurate până acum.
Proiectul lor, Seedbit, reprezintă o platformă web care foloseşte serviciile Windows Azure şi se adresează companiile, ONG-urilor şi oamenilor obişnuiţi care doresc să se implice în cauze sociale şi de întrajutorare. Scopul proiectului este de a educa oamenii să se dedice activ cauzelor umanitare şi de a promova spiritul de responsabilitate şi conştientizare.
13. Ioana Georgescu, Bianca Prunea, Călin Mureșanu, Ioana Stupariu
Toți 4 sunt în clubul de dezbateri academice al Universității Babeș-Bolyai și au reprezentat cu mândrie universitatea la mai multe competiții internaționale (Oxford IV, Cambridge IV), cele mai importante fiind Campionatul European și Campionatul Mondial de Debate. Persoana care i-a nominalizat afirmă că motivul care m-a determinat să îi nominalizez este, insă, faptul ca au fondat împreună revista de drept Lawyrit, scrisă de studenți pentru studenti. Revista este compusă din articole scrise integral de studenți de la Facultatea de Drept și editată de cei 4 studenți pe care îi nominalizez.
Ei au dovedit că pot să gândească „în afara cutiei”, că pot să-și ocupe timpul și cu altceva în afară de școală și că sunt capabili să construiască proiecte cu impact major.
14. Cosmin Tutunaru, Dan Mogoreanu, Artiom Casapu
Cei trei au format echipa UBB în cadrul concursului de programare Sapientia – ECN, unde au obținut locul I.
15. Alex Pop, Dan Petruț Beleleu
Au fost premiați în cadrul celei de-a șasea ediții a “UBBOts-Ziua Roboților Inteligenți”, competiție organizată de Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș -Bolyai din Cluj. Proiectul lor, Robotul Robo SMaker, a fost văzut câștigător de către doi dintre sponsorii ediției.
II. Premiile Civice
- Secțiunea YOUTH VOICE
Radu Neag a publicat o fotografie pe internet – un loc de joacă amplasat lângă o cale ferata. Cum să-ți ucizi copiii. Un loc de joacă foarte sigur în Cluj 🙂 – în cartierul Someșeni. Fotografia a fost preluată de presă, a stârnit pe internet un val de indignare, după care autoritățile au luat măsuri de împrejmuire a locului de joacă. Iată cum arta poate crea atitudine!
„mail 26 ianuarie 2012
M-am uitat la clasamentul celor mai fericite țări, așa din curiozitate și e foarte interesant, iar acum voi avea ocazia să înțeleg mai bine fericirea. Pe primul loc e Danemarca, OLANDA pe 5, România pe 73 și ghici ce țară e ultima……. TOGO
mail 30 ianuarie
Togo e o țară foarte săracă; sunt foarte mulți oameni pe străzi care vaâd multe lucruri; dar cred că nu câștigă mulți bani: ieri am fost în Lome; pentru că noi stăm într-un sat/oraș lângă capitală: a fost o experiență frumoasă: am mers pe străzi prin piața centrală unde e mare nebunie; toată lumea parcă vinde ceva, unii dorm pe jos; alții mai la umbră; musulmanii se roagă în timp ce se spală pe față și mâini; creștinii cântă de pasiune în biserici;
totul se negociază aici; dar oamenii sunt tare săraci; sunt mulți care termină facultatea și sunt taximetriști pe motociclete pentru că nu își găsesc de lucru;
copiii sunt tare simpatici; se uită curioși la noi și zâmbesc: azi la 12 au ieșit copii de la școală, iar eu eram în fața hotelului și am povestit cu ei, am râs; îmi venea să mă joc cu ei toată ziua;
astăzi am vorbit de educația globală și problemele care sunt la nivel mondial și cum de unele țări sunt atât de sărace.
Formator, președintele Dreams for Life, un tânăr care se trezește dimineața la 5 ca să pregătească o întâlnire cu tinerii cu care lucrează și care crede că oamenii trebuie să fie autentici ca să fie fericiți.
- Secțiunea STUDENT VOICE
1.Diana Iordăchescu
Dacă mergi la un eveniment cu voluntari, cel mai probabil o s-o întâlnești pe fata cu părul roșu. Este membră activă în OSUBB, European Alternatives și voluntar la Fabrica de Pensule. Profesorii spun despre ea că este o studentă de exemplu, prietenii spun ca e de gașcă! Primul președinte Cluster boboc, soră-sa lu` George – Diana Iordăchescu. Premiile ramân în familie.
ASUAD-ul nu ar exista fără el. El este creierul, impulsul și de multe ori și mușchiul fiecărei acțiuni. Mereu cu același entuziasm molipsitor și cu o energie incredibilă, e capabil oricând, la orice oră, să ne pună pe toți în priză și să ne motiveze să funcționăm la capacitate maximă. ASUAD-ul și UAD-ul nu ar avea valoarea pe care o au la momentul de față dacă el nu ar fi pierdut atâtea nopți și atâta energie ca să lupte pentru studenții din UAD și pentru drepturile acestora. Activitatea lui este greu de descris, deoarece Dani e mereu peste tot, observă tot și pune absolut totul în mișcare. O universitate așa de mică precum UAD-ul se presupune că nu are un cuvânt de zis. Dar datorită lui, anul acesta suntem una dintre universitățile care organizează summer university. Sunt de parere că Dani a avut și încă are un impact major asupra comunității clujene și cred că generația care a crescut datorită lui va putea să rasune la fel de tare și să se facă auziți la fel de bine ca și el.
- Secțiunea PROFESORUL GO FREE
Este o profesoară care inspiră și care, prin ceea ce face și prin modul în care predă, lasă studentul să-și găsească propria identitate printr-un sistem elevat și academic. Doamna profesoară face mai mult decât să se țină de o curriculă școlară. Ea este un exemplu, o putere și o influență. Unul din cei mai bine pregătiți și carismatici profesori din mediul academic clujean. Dincolo de formal, Corina Boie este un profesor iubit de studenți, care operează la potențial maxim, cu dăruire și interes, mereu dornică să ajute, dovadă stând și recunoștința primită anul trecut, câștigând titlul de „Profesor Bologna”.
2. Alexandra Csavdari
Pe lângă faptul că predă la ambele linii de studiu prezente la facultatea mea (română și maghiară) la un nivel înalt și de calitate, reușește să organizeze în fiecare an Ziua Porților Deschise la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică. Acest eveniment este un adevărat succes și un mod util de a promova facultatea noastră, întrucât peste 1000 de oameni ne trec pragul. În cadrul facultății noastre reușește să le arate studenților ce înseamnă învățământ de calitate și ce înseamnă să poți să îmbini subiectele studiate. De asemenea, cred că este omul care „a făcut lumină” în mințile studenților cu privire la mai multe teme, ceea ce cred că pe viitor va duce la dezvoltarea societății clujene, prin contribuția pe care aceștia o vor aduce.
Doamna profesor este mereu alături de studenții săi în toate campaniile pe care aceștia le inițiază. Una dintre multele campanii în care s-a implicat a fost cea inițiată de trei studenți de la secția de Comunicare si PR, campanie care a avut ca scop amenajarea unei camere de joacă pentru liceul de deficienți de vedere. Această campanie a apărut în urma cursului de Responsabilitate Socială Corporatistă (CSR). Consider ca ar trebui să fie apreciată la adevărata ei valoare, un om implicat, pasionat de activitățile pe care le desfășoară, un profesor ce inspiră studenții și le oferă deseori impulsul de care au nevoie. Este genul de profesor pe care orice student și l-ar dori.
4.Kadar Magor
Activitatea didactică i-a fost recunoscută cu numeroase premii, printre care în 2009 şi titlul Profesorului Anului al Galei Premiilor în Educaţie. În educaţia non-formală, activează ca trainer cu acreditare internaţională, dar şi ca formator intern la companii. Se ocupă de training-uri de comunicare şi dezvoltare organizaţională, dezvoltarea programelor şi materialelor de training, coaching, respectiv conceperea și aplicarea campaniilor şi planurilor de branding pentru organizaţii, persoane şi oraşe. În ceea ce privește comunitatea academică, profesorul Magor Kadar a ridicat standardele prin dedicatia și interesul său față de studenți.
5.Adrian Opre
Consider că domnul profesor este un model de profesionalism, entuziasm și dedicare, un om valoros, care reușește să ofere repere solide în cariera și în viața celor care au șansa de a lucra cu dumnealui. Echilibrat, cu spirit critic şi autocritic, cu simplitatea celui ce înțelege oamenii și mai ales studenții, acesta este portretul profesorului Adrian Opre, un om căruia îi este hărăzit să fie mentor și profesor. Dl profesor este implicat și susține activ inițiativele organizațiilor studențești: este membru fondator al Asociației Studenților Psihologi din Romania și este prezent la majoritatea evenimentelor acesteia (în calitate de speaker, formator, sponsor etc.).
Prezența de spirit, empatia, vitalitatea, generozitatea și răbdarea sunt doar câteva dintre lecțiile pe care domnul profesor le oferă ca model în fiecare zi pentru cei mai tineri dintre noi.
Ce mă surprinde? Implicarea și energia ei, faptul că a avut un impact mare asupra anilor mei de studenție. Este o persoană foarte implicată, foarte bine pregătită în domeniul în care activează, mereu dispusă să vină în sprijinul studenților, atât în timpul orelor de curs/seminar, cât și în afara lor și cu un spirit civic deosebit. Cred că este o persoană motivantă, te face să pui pe to-do-list o gramadă de lucruri atunci când vorbește, îți incită spiritul și contribuie la schimbările din gândirea și acțiunea multor studenți. Este un profesor și un OM deosebit, care merită acest premiu.
7. Eniko Vincze
Mă declar într-adevăr onorată de colaborarea cu doamna prof. Vincze. Nu cred că mai exista altcineva care să îmi influențat atât de mult traiectoria academică, dar și sistemul de valori. Așadar, daca ar trebui să o descriu pe Eniko Vincze în două cuvinte, aș opta pentru “role model”. Activitățile pe care le desfășoară (atât la nivel academic, cât și la nivel socio-civic) sunt exemple de bune practici în promovarea multiculturalismului, egalității de gen, dreptății și incluziunii sociale. Prof. univ. dr. Eniko Vincze predă la Facultate de Studii Europene (UBB) și este directoarea Școlii Doctorale “Paradigma Europeană”. Ca membră GLOC, Eniko Vincze s-a implicat activ în combaterea discriminării la care sunt supuși romii din Pata Rât, Cluj-Napoca. Profesor Vincze a implicat academicul în social, dincolo de cercetare, într-un mod activist direct și a supus socialul necesității găsirii de soluții academice și multidisciplinare. Eu consider că a ajutat persoane și comunități discriminate și defavorizate socio-economic-cultural să își facă vocile auzite în semnalarea problemelor în fața cărora autoritățile rămân impasibile.
- Secțiunea CEA MAI BUNĂ CAMPANIE
Primul pas pe care l-am făcut a fost să îmi chem în vizită prietenii din online – oameni activi pe bloguri, Twitter sau Facebook – ca să viziteze muzeul. Atât le-am spus: „haideţi să vedeţi ce avem acolo”. Iar reacţiile lor au fost uluitoare; ei au fost cei care au dus mai departe campania de salvare a Muzeului. “Bloggerii clujeni s-au aliat benevol pentru această cauză. Clujenii din online sunt puternici pentru că știu lucra împreună, avem aici una dintre cele mai autentice comunități din țară. Așa că despre Muzeul Farmaciei am scris eu, dar au scris și zeci de alți oameni din Cluj pe blogurile lor și toți cititorii noștri au aflat de muzeu, iar numărul de vizitatori a crescut foarte mult.”
2.„Sir&Madam”
Tudor – Ideea mi-a venit la unul din cursurile doamnei Ioana Lepadatu, când niște colege prezentau un clipuleț despre bunele maniere la cinema. Instant mi-a venit un val de imaginație, auzeam o rolă de film în cap și m-am teleportat parcă în anul 1900. Vedeam oamenii pe stradă cum se salută, cum se respectă. Vedeam cum Sir sărută mâna unei Madam și galanța și accentul pe care îl puneau pe igienă. Mi s-a părut deosebit și așa am propus doamnei profesoare să renaștem trecutul și să aducem în Clujul nostru odată elegant și frumos (e și acum!) spiritul politeței și manierismelor.
Cu susținerea dumneaei am format o echipă, am organizat evenimente și am ieșit în stradă îmbracați galant, cu vederi desenate de noi, cu materialele noastre și am creat un impact puternic! Iubim ceea ce facem pentru Cluj-Napoca și este acea dedicație și pasiune care ne împinge să construim un respect pentru noi înșine și să îl împărtășim cu aproapele nostru.
III. Premiile GO FREE
1. Daniel Cruceriu
Avem nevoie de oameni noi, cu viziuni noi, implicați și dornici de a apăra în mod sincer interesele studenților…iar Dani este unul dintre ei. O persoană cu o experiență de peste 7 ani în activitățile de și pentru tineret. Este tipul de persoană pe care te poți baza oricând, oricum, tot timpul și știi că va lupta până în pânzele albe pentru ceea ce este just. După ce ajungi să-l cunoști, nu durează mult până să-ți dai seama că e o pată de culoare implicată, mereu cu zâmbetul pe buze. E sincer și onest, iar în ultimii 2 ani arătat că e dedicat reprezentării studențești, coordonând diferite campanii dedicate studenților.
Omul de la care simți că mereu poți să înveți, care are mereu răbdare și își face timp să te asculte, alături de care poți petrece timp de calitate discutând de absolut orice. Cuvintele sunt de prisos.