Impact mare într-o comunitate mică – sau cum să readuci la viață biblioteca din sat
Posted on March 12, 2025 by Go Free

Eram în vizită la părinți. Am luat-o la pas pe străzile largi din Sânpetru Mare, comună din Timiș. Frigul îmi pișca nasul. Mai dădeam de câte un om pe stradă și ne salutam, chiar dacă nu ne știam – sau poate știa „a cui sunt eu”.
Pe lângă soarele cu dinți, mă încălzea ideea asta de comunitate mică, ideea că împreună am putea avea un impact mare. „Dar cum?” mă întrebam. Azi știu răspunsul.
Povestea mea este una clasică. Am crescut la sat, nu mă prea abăteam de la drumul școală-casă. Eram destul de rezervată. Mergeam din când în când la bibliotecă. Mă simțeam bine acolo, pătrundeam într-o lume un pic diferită, o lume cu altfel de posibilități.
În adolescență abia așteptam să mă mut din Sânpetru pentru studii. „Aici nu am ce face, nu sunt oportunități”, gândeam. După 5 ani de locuit în oraș și multe ore de voluntariat și participare la ateliere și activități, am învățat să îndrăznesc.
„Și la sat se poate!”, a zis îndrăzneala. Am plecat de la premisa că există oameni cu potențial în comunitatea sânpetreană, copiilor și tinerilor le-ar putea prinde bine niște oportunități de dezvoltare, că adulții și vârstnicii ar putea avea un context în care abilitățile și experiența lor să fie valorizate.
„Aș putea scrie un proiect”, gândeam. Să existe o inițiativă care să aducă laolaltă comunitatea. Să ofer din ce am învățat.
Ezitam un pic că „dacă nu va fi nimeni interesat?”. Așa că am decis să testez apele mai întâi.
Știam că biblioteca din Sânpetru era închisă de ceva vreme, vreo 2-3 ani. Biblioteca ar fi fost perfectă pentru activități. Am vorbit mai întâi cu bibliotecara, care a fost pusă să lucreze la primărie din lipsă de personal. I-am zis de ideea proiectului și i-a plăcut.

Apoi am mers la primărie să vorbesc. Am explicat de ce este nevoie pentru a demara această inițiativă în sat: să avem acces la spațiul bibliotecii pentru activități, să se facă niște reparații minore, iar biblioteca să aibă bibliotecar de câteva ori pe lună și să-și deschidă porțile pentru comunitate.
Ne-am făcut simțită prezența și în ședința de consiliu local, unde am prezentat ideea proiectului. În timpul ședinței unul dintre consilieri a lansat o glumă care însă nu ne-a descurajat ci, din contră: „Aduceți și cărți porno la bibliotecă? Hăhăhă!” Din fericire, între timp s-a schimbat administrația locală, iar biblioteca rămâne deschisă și pentru cei care nu ne-au luat în serios de la început.
Cu da-urile adunate de la bibliotecară și primărie, alături de încă câțiva tineri din sat cu viziune similară și cu susținerea Fundației Județene pentru Tineret Timiș am creat proiectul „Impact de Comunitate” și am obținut o finanțare pentru activități din programul Corpul European de Solidaritate. Altfel spus, bani europeni destinați activităților cu tineri.
Împreună cu Loredana, una dintre tinerele implicate în proiect, care mi-a devenit între timp o prietenă foarte dragă, alte câteva persoane din comunitate și doamna bibliotecară, am început pregătirile pentru redeschiderea bibliotecii.
Am găsit biblioteca prăfuită, cu lucrări nefinalizate, iar una dintre încăperi era atacată de igrasie, cărți cu pagini îngălbenite, calculatoare nefuncționale. A fost multă treabă de făcut pentru a-i reda puțin din viața de altădată.
I

Clădirea are potențial, 5 încăperi la parter, cu un subsol (asta este altă poveste, multă treabă acolo). Cu ce am reușit să pregătim, adică 2 încăperi, am dat startul proiectului: un an cu activități și evenimente la bibliotecă.

Până în prezent am avut peste 500 de participanți la activitățile și evenimentele organizate: club de engleză, club de carte, activități de socializare (jocuri de masă, activități outdoor), activități artistice și preferatul nostru, Balul de Iarnă. Biblioteca a devenit un Centru Comunitar.

IAceste activități au fost organizate de voluntari pasionați și interesați de dezvoltarea comunităților rurale. Programul de Bibliotecă este săptămânal, miercuri între 13:00-15:00 și vineri între 15:00-17:00, gestionat voluntar de colega noastră Tina.

Clubul de carte și cărți noi donate de Asociația Curtea Veche prin Fondul de lectură al Fundației Bosch România
Biblioteca e din nou vie. Spiritul comunității și al colaborării devine tot mai puternic, iar asta pentru că acum există mai multe contexte în care oamenii se adună laolaltă, se ajută, învață. Fiecare comunitate are potențialul ei. Te invit să fii curios/curioasă de cei din jurul tău. Și tu, alături de ei, poți avea un impact mare, într-o comunitate mică.

La noi în sat începuturile au fost cu de toate, și cel mai probabil povestea se poate repeta și la tine în comunitate. Văzând progresul nostru, azi știm că tot ce am făcut a meritat efortul depus.
Impact de Comunitate – „de” – pentru că împreună facem ca lucrurile să se întâmple. Mulțumiri tuturor celor implicați: voluntari, comunitate și prieteni. Proiect implementat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, finanțat de Corpul European de Solidaritate.

Urmărește-ne pe Instagram @bibliotecadelasat.
Dacă ai întrebări despre procesul prin care am trecut cu acest proiect, vrei informații despre scrierea unui proiect de solidaritate sau dorești să colaborăm, ne poți scrie la simiinaction@gmail.com.
Material realizat de Andreea Sima, jurnalișt comunitar la Mica Redacție Rurală, o inițiativă dezvoltată în proiectului “StReEt: Școala de Jurnalism Comunitar #înRITMrural”, coordonată de Asociația Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și Asociația pentru Dezvoltare Activă, cu sprijinul programului Erasmus Plus al Uniunii Europene. Fotografii: arhiva Impact de Comunitate.