Tineri care pun satul pe roți. Interviu cu Andrei Câcu, coordonator în Poiana – Sat European de Tineret 2024

Posted on October 29, 2024 by

share on facebook   

Andrei împlinit luna aceasta 19 ani și, de aproape doi ani, a început să facă voluntariat în comuna sa, Poiana, din județul Galați. Pe parcursul anului 2024 a coordonat activitățile din sat, în cadrul programului “Poiana – Sat European de Tineret 2024”, un titlu pe care el și echipa de tineri din grupul de inițiativă și l-au dorit pentru a da o nouă șansă la dezvoltare și implicare tinerilor din comunitatea lor. Am stat de vorbă cu Andrei în luna iulie, când l-am reîntâlnit la Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural (ERYS), în liceul din Hălăucești, înainte să își împacheteze lucrurile și să plece tocmai la Cluj-Napoca, unde a început primul an de facultate. Grupul de inițiativă continuă să facă activități în sat.

Mica Redacție Rurală: Știm că faci parte din echipa tinerilor care a dus titlul de Sat European de Tineret 2024 în comuna Poiana din județul Galați. Cum ați ajuns să candidați pentru titlu?

Andrei Câcu: Fac parte din echipa tinerilor care a adus titlul de Sat European de Tineret 2024 în comuna Poiana. Noi am ajuns să candidăm pentru titlu oarecum spontan pentru că, la început, nu știam ce presupune acest titlu sau ce face acest program. Acum un an noi nu știam absolut nimic despre cum putem să acționăm în comunitate sau ce înseamnă să faci parte dintr-un grup informal. Odată cu observarea unui anunț pe Facebook despre seminarul Rural Youth Connect, unde eu am învățat ce înseamnă exact titlul de Sat European de Tineret, am zis: <<Ok, și comuna noastră merită să se dezvolte! Și comuna noastră merită să fie un loc mai bun pentru tinerii care fac parte din ea. >> Ajuns acasă, după acel seminar, am chemat și alți tineri alături de mine să organizăm activități și să încercăm să preluăm titlul de Sat European de Tineret pentru comuna noastră.

MRR: Unii cititori nu știu ce se întâmplă într-un Sat European de Tineret, ne poți da câteva exemple din activitățile pe care le-ați desfășurat în sat anul acesta?

A.C.: În Satul European de Tineret se pot desfășura foarte multe activități, de la ateliere non-formale, unde tinerii învață foarte multe lucruri și se dezvoltă, atât pe ei, cât și comunitatea; dar se organizează și seri de film, focuri de tabără, chiar festivaluri care ajută tinerii să își petreacă timpul liber împreună și să aibă o stare de bine mai bună.

MRR: Știm că programul European Youth Village încurajează tinerii să se auto-organizeze și să ia decizii. Cum se implică membrii din grup atunci când trebuie să organizați o activitate? Dă-ne un exemplu, cine ce face. 

A.C: Atunci când noi trebuie să organizăm o activitate, fiecare membru din grup își preia câte o responsabilitate. Fie aceea de a se ocupa de materialele promoționale sau de a vorbi cu partenerii ori actorii cheie care ar trebui să ne ajute să facem activitatea, dar și în aranjarea sălii sau discutarea cu tinerii. Așa că, fiecare membru din grup alege ce vrea să facă, în funcție de ceea ce îi place să facă și la ceea ce se pricepe.

MRR: În multe sate, tinerii se confruntă cu probleme în ceea ce privește transportul în comun, fie că vorbim de transportul local sau transportul spre liceele din orașele apropiate. Știm că situația transportului a devenit și un subiect de advocacy în candidatura voastră pentru titlu. Cum ați identificat această nevoie?

A.C.: Problema transportului a fost zărită în candidatura noastră pentru titlul de Sat European de Tineret 2024 încă din prima activitate pe care am organizat-o anul trecut, în iunie [n.r. 2023]. Acolo am reușit să discutăm cu tinerii, să vedem ce probleme au și cum am putea să-i ajutăm noi sau să își ajute singuri comunitatea în rezolvarea acestei probleme.

MRR: Poi’ANA are roți a fost un mesaj care a apărut des în activitățile voastre. Care este povestea din spatele acestui mesaj, cum a început totul?

A.C.: Poi’ANA pe roți este un mesaj care a apărut și încă apare des în activitățile noastre. Povestea acestui mesaj începe anul trecut, de Ziua Tinerilor din Mediul Rural, când ne-am gândit să facem cea mai mare problemă a noastră vizibilă, atât în mediul online, cât și în mediul fizic. Am organizat un eveniment Photovoice, unde am adunat destule fotografii cu problema în sine, problema autobuzului care era deteriorat, murdar, cu șoferii care luau bani, dar nu ne dădeau bilet, dar și cu orarul decalat.

MRR: Ce s-a schimbat anul acesta în comunitatea ta legat de transport?

A.C.: Anul acesta, pe 1 aprilie, am fost anunțati că vom avea o nouă firmă de transport, că vom avea parte de autobuze noi, șoferi mai buni și un orar mult mai bine orientat. Dar noi, fiind 1 aprilie, nu am vrut să credem asta. Am crezut că este doar o păcăleală, doar o glumă, însă, când am văzut în prima zi acele autobuze, ne-am uimit puțin, pentru că erau foarte diferite de ceea ce aveam noi înainte. Credeam că în următoarea zi nu vor mai fi și vom trece înapoi la vechile autobuze și vechii șoferi pe care i-am avut timp de foarte mulți ani. Când a venit a doua zi, 2 aprilie, și am văzut că autobuzele încă vin, încă sunt așa, avem destule spații și locuri pentru tineri în autobuz, ne-am spus: <<Gata, am reușit să schimbăm ceva și ne îndreptăm spre bine!>>

MRR: Cum au văzut la început autoritățile locale inițiativa voastră? Ce s-a schimbat pe parcurs în atitudinea lor?

A.C.: La început, când am reușit să discutăm despre problema transportului cu autoritățile locale, aceștia ne-au promis că vor încerca să acopere oarecum costurile de transport, ca măcar să nu mai plătim acele bilete foarte costisitoare până în oraș. Doar că, în următoarele zile, începeam să primim mesaje că nu se poate, că nu pot schimba nici autobuzele, nici biletele, și totul va rămâne la fel pentru că nu există fonduri. Ne-am pierdut din motivație și am crezut că o să avem foarte mult de lucru până să se va schimba ceva.

MRR: Ce le-ai recomanda altor tineri din sate care ar dori să atragă atenția asupra problemei transportului în comunele lor?

A.C.: Tinerilor din satele care vor să atragă atenția asupra problemei transportului le-aș recomanda să înceapă să organizeze activități și să facă problema vizibilă, atât în mediul online, cât și în mediul fizic. Să ajungă problema atât la autoritățile locale, cât și la responsabilii de autobuze sau firma de transport. Dacă observă că în primele zile, în prima perioadă, nu se rezolvă nimic, să aștepte și să continue aceste activități, dar totodată să fie prieteni cu autoritățile. Dacă tu te duci și pui presiune pe ei, doar ceri și nu reușești să fii prieten cu ei, să îi ajuți și tu, aceștia nu vor rezolva niciodată problema și nu știu cât de mult vei putea să faci tu singur asta la nivelul local.

MRR: Vă felicităm pentru consecvența voastră, și felicităm și autoritățile pentru măsurile luate. Ce alte provocări mai există la nivel local legat de mobilitatea tinerilor între sate? (dacă te gândești inclusiv la activitățile pe care le organizați la centrul vostru de tineret?)

A.C.: Legat de mobilitatea tinerilor între sate, mai există o problemă, faptul că noi încă avem transport doar între comună și oraș și nu există transport între comunele învecinate, pentru tinerii care vor să vină, să se întâlnească cu prietenii lor sau să participe la activitățile noastre ale tinerilor.

MRR: La cât mai multă implicare pe mai departe! Este ceva ce nu te-am întrebat, dar ai vrea să transmiți mai departe tinerilor din rural sau cititorilor noștri?

A.C.: Tinerilor din mediul rural care vor să participe și să ia parte la schimbarea pe care vor să o facă, le-aș recomanda să înceapă schimbarea singuri, dar pe parcurs să își creeze un grup. Odată ce tu începi ceva, îți va fi foarte greu să continui pe cont propriu și chiar să produci acea schimbare pe care ți-o dorești. Astfel, invitați alături de voi atât tineri, cât și adulți, care vă pot ajuta să aflați mult mai multe informații sau care au mai multă experiență despre lucrul cu tinerii.

Material realizat de Ioana Gabriela MIHAI și Amelia ASIMINEI, jurnaliști comunitari la Mica Redacție Rurală dezvoltată în proiectul “StReEt: Școala de Jurnalism Comunitar #înRITMrural”, coordonat de Asociația Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și Asociația pentru Dezvoltare Activă, cu sprijinul programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.

Ilustrație realizată de Gabriel CANDRESCU.

Leave a Reply