35 de tineri conectați la comunitate pun bazele Micii Redacții Rurale (MRR)
Posted on March 19, 2024 by Go Free
35 de tineri din mediul rural din toată țara au participat în perioada 9-17 martie la cea de-a treia ediție a Școlii de Jurnalism Comunitar, unde au pus împreună bazele Micii Redacții Rurale (MRR). Participanții cu vârste între 16 și 30 de ani au învățat să scrie în mod responsabil și să dea vizibilitate comunităților rurale din care fac parte.
Mica Redacție Rurală este un proiect pilot demarat sub umbrela programului European Youth Village, ce își propune să devină o sursă sigură de informare pentru tineri. Primul Laborator de formare din cadrul Școlii de Jurnalism Comunitar a avut loc în satul Șimon, comuna Bran, și a fost organizat de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile (Go Free) în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Activă (ADA).
Andra Camelia Cordoș, președinta asociației Go Free și coordonatoarea proiectului, spune că MRR va deveni prima redacție formată majoritar din tineri din mediul rural. Prin activitățile planificate pe parcursul anului 2024, Școala de Jurnalism Comunitar își propune să formeze o nouă generație de jurnaliști comunitari conectați la satele din România.
Mai exact, tinerii jurnaliști învață să identifice discursul instigator la ură împotriva comunităților vulnerabile, își dezvoltă gândirea critică și acționează colectiv pentru a promova diversitatea și drepturile omului acolo unde accesul la informație de calitate este limitat.
„Peste 49% din tinerii din România sunt din mediul rural, deși această informație nu o auzim prea des, iar în rural nu există surse de informare credibile și e mare nevoie de asta. Pe lângă faptul că ne dorim să formăm o mică redacție a tinerilor jurnaliști comunitari, intenționăm să creăm o primă redacție de unde tinerii din mediul rural să poată să-și ia informații sigure, pe înțelesul lor”, a spus președinta Go Free.
Ce spun voluntarii și participanții?
Simona Militaru are 29 de ani și a intrat în asociația Go Free în 2018, când a avut loc prima ediție a Școlii de Jurnalism Comunitar. Acum este prezentă din nou, ca membră în echipa de proiect, pentru că vrea să contribuie la dezvoltarea unei noi redacții care să răspundă nevoilor tinerilor de la sat.
„De fiecare dată când proiectul acesta s-a repetat s-a axat pe o altă temă, iar acum focusul nostru este mediul rural și vrem să răspundem la o nevoie reală: lipsa unei redacții de încredere în comunitate. Vreau să văd ce iese de aici, ce reușim să clădim împreună. Acesta este motivul pentru care sunt din nou aici, vreau să punem bazele unei noi redacții. Sunt încrezătoare că proiectul va evolua și va crește într-un mod frumos și sustenabil, mai ales pentru că este o redacție cu și pentru tineri”, a zis Simona Militaru, voluntară Go Free.
Participanții au ales să se înscrie pentru că au vrut să învețe mijloacele prin care pot aduce schimbarea în comunitățile din care provin.
„Am văzut efectele negative ale ignoranței și aș vrea foarte tare să pornesc o schimbare în mijlocul comunității din care provin și, astfel, să avem toți un scop comun – combaterea nedreptății sociale din mediul rural, dezinteresul autorităților, discriminarea grupurilor vulnerabile, a comunității de romi din comuna din care provin”, a spus unul dintre aceștia.
Alții s-au înscris pentru că au vrut să învețe mai multe despre jurnalismul comunitar și despre șansa de a le face vocea oamenilor vulnerabili auzită.
„Am ales să mă înscriu în proiect pentru că îmi place jurnalismul comunitar și fotografia. Doresc să mă dezvolt mai mult în aceste două domenii și aș vrea să facem problemele și nevoile tinerilor din rural mai vizibile. Trebuie să arătăm oamenilor cu ce ne confruntăm”, a mai transmis o participantă.
Ce urmează?
După zilele petrecute în cadrul Școlii de Jurnalism Comunitar de la Bran, tinerii jurnaliști se vor întoarce înapoi în comunitățile lor, unde timp de un an vor documenta exemple de bună practică, injustiții sociale și alte subiecte de interes deja dezbătute și prioritizate în săptămâna petrecută împreună. Pe parcursul acestui proces, ei vor beneficia de mentorat și sprijin din partea celor două organizații.
Programul le mai oferă tinerilor accesul la resurse și instrumente necesare pentru a-și dezvolta abilitățile și vor avea șansa să exploreze diverse teme prin producția de conținut jurnalistic relevant pentru comunitățile lor locale.
Școala de Jurnalism Comunitar #înRITMrural este un proiect implementat de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și Asociația pentru Dezvoltare Activă, sub umbrela programului European Youth Village, cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.
Articol colectiv realizat de Mădălina Roxana Condurache, Elena-Iuliana Tacu, Raul-Florin Lupu, Raluca Chicet, Maria-Cristina Șerban, Valeria Daniela Toader și Daniel Mitrea în cadrul Laboratorului de formare al Școlii de Jurnalism Comunitar #înRITMrural. Foto: Georgiana Jucan.