Centrul #YesLove: Solidaritate în Comunitate – o retrospectivă cu impact

Posted on November 29, 2023 by

share on facebook   

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, tinerii din echipa Go Free au implementat activitățile din cadrul proiectului “Centrul #YesLove: Solidaritate în Comunitate”, finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate al Uniunii Europene.

Pe parcursul proiectului, 285 de tineri și lucrători de tineret, cu precădere din mediul rural, au beneficiat în mod direct de activitățile din cadrul proiectului.

Atelierele planificate în cadrul proiectului au urmărit pe de o parte să dezvolte noi abilități în rândul tinerilor din grupul de inițiativă, voluntari Go Free, care și-au asumat apoi rolul de organizatori de activități sau au susținut la rândul lor ateliere pentru alți tineri. De cealaltă parte, activitățile au vizat dezvoltarea tinerilor din comunitatea European Youth Village și a lucrătorilor de tineret din organizații active în Cluj-Napoca și nu numai.

Dintre activitățile care au avut cel mai mare impact amintim, în ordinea cronologică a desfășurării lor:

Lansarea online a proiectului “Centrul #YesLove: Solidaritate în Comunitate” a avut loc pe 19 noiembrie 2022, asta după ce echipa Go Free a prezentat oportunitățile proiectului și pe 11 noiembrie, la Sibiu, în cadrul sesiunii Rural Youth Voices din cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural.

Atelierul de Introducere în Facilitare Grafică, desfășurat în Cluj-Napoca pe 17 februarie 2023. Gazda atelierului a fost Diana Ghinda, practician în lucrul cu grupuri de peste 20 ani. Au participant 20 de tineri și lucrători de tineret din mediul rural și urban, din 9 organizații de tineret din județele Cluj, Sibiu, Mureș.

Pe 18 februarie 2023, între orele 09:00-18:00, a avut loc programul online de formare Train the Trainers & Facilitators. Gazda evenimentului a fost Florin Ghindă, facilitator și trainer cu experiență, fondatorul platformei de informare și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro.

Pe 9 aprilie 2023, 20 tineri rural din Panaci, Mihăești, Mărgineni, Dumbrava, Traian, Săvinești, Laslea ne-au trecut pragul în Cluj, la Centrul #YesLove.

In luna mai 2023 am colaborat cu Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Dumbrava – Sat European de Tineret 2023 pentru a sprijini dezvoltarea primului Clubul de Lectură #DămPagina din comună. După consultarea tinerilor, Centrul #YesLove a achizitionat 10 titluri pe care tinerii și le-au dorit să le citească (biblioteca din comună fiind închisă de câtiva ani, iar titlurile pe care le au la dispoziție fiind învechite).

Proiectul a avut și o componentă de informare și conștientizare cu privire la drepturile omului, astfel că am marcat pe parcursului anului 2023 diferite momente/zile internaționale și am provocat discuții interne, in echipa Go Free sau comunitatea tinerilor cu care lucrăm, sau externe în jurul lor. Menționăm câteva dintre ele: 10 decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului, 20 decembrie – Ziua Internațională a Solidarității Umane, 27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 20 februarie – Ziua Dezrobirii Romilor, 8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor, 17 mai – Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei.

Pe 20-21 mai a avut loc vizita de documentare și schimb de experiență în domeniul drepturilor omului, la Centrul Pride din Timișoara, dezvoltat de Asociația Identity.Education.

Pe 14 iunie a avut loc Webinarul: Cum organizam un eveniment de tineret în mediul rural”, pe Zoom, la care au participat 19 tineri din comunitatea EYV și Rețeaua RITM.

Pe 18 iunie a avut loc fizic, la centru #YesLove, workshopul Love is a Skill: Relații bazate pe egalitate și respect, facilitat de Ana și Monica de la Asociatia CARE din Cluj-Napoca.

Pe 21 iulie a avut loc Webinarul: Cum lucram cu tineri si copii din comunitatile rome sau multietnice?. Invitat: Ionut Șerban, consilier la Școala privată romă din Tinca, judetul Bihor.

În luna august, o parte din echipa proiectului și voluntari Go Free au fost implicați în organizarea Festivalului DumBRAVA – primul festival al tinerilor din comuna Dumbrava – Sat European de Tineret 2023. Acesta a reprezentat un nou context pentru a-și pune în practica abilitățile de facilitare. Centrul #YesLove a susținut 2 ateliere: Atelier de modelaj în lut la care au participat 34 de tineri din 5 comune, facilitat de Georgiana, și un Atelier de Teatru facilitat de Simona, la care au participat 13 tineri.

Tot în cadrul festivalului, Simona a facilitat Atelierul de Street Debate pe tema “Cum creăm spatii pentru tineri?”, iar apoi discuția a fost dusă în spațiul public.

În septembrie 2023, centrul #YesLove a facilitat trei ateliere (din care unul în engleză) în cadrul Summitului Tinerilor din Mediul Rural: Atelier de jurnalism comunitar, două ateliere de tehnici de dezvoltare prin teatru.

Mulțumim tuturor voluntarilor, facilitatorilor și tinerilor implicați în activități!

Leave a Reply