European Rural Youth Summit 2023 | AFTERMOVIE

Posted on November 9, 2023 by

share on facebook   

Guvernanța Programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile) împreună cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), care implementează în România programele europene Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, au organizat în perioada 6-9 septembrie 2023 prima ediție a Summitului European al Tinerilor din Mediul Rural (ERYS – European Rural Youth Summit). În paralel a avut loc și Summitul Tinerilor din Mediul Rural, eveniment național, ajuns deja la cea de-a patra ediție.

Organizat sub sloganul „From RURAL to PLURAL”evenimentul european dedicat tinerilor din mediul rural – ERYS – a avut loc în satul Dorobanț din comuna Aroneanu, județul Iași și a reprezentat scalarea celor trei ediții naționale anterioare. Școala Aron Vodă din Aroneanu a găzduit peste 200 de tineri și lucrători de tineret din 19 de țări, dar și factori de decizie de la nivel local, național și european.

Organizat sub umbrela Programului European Youth Village, ERYS are ca scop dezvoltarea strategică a ecosistemului de tineret rural din Europa, precum și crearea de spații, contexte și platforme prin care tinerii să își facă vocile auzite și să împărtășească experiențe și perspective asupra activității de tineret din zonele rurale ale mai multor țări din Europa.

Pe termen mediu și lung, ERYS își propune să dezvolte ecosisteme de tineret în cât mai multe țări ce fac parte din programul European Youth Village și să plaseze tânărul în centrul acestora. Totodată, evenimentul a urmarit elaborarea unui set de recomandări de politici publice pentru îmbunătățirea situației tinerilor din mediul rural european. Acest set de recomandări este o transpunere a nevoilor colectate de la tineri, pentru tineri și în beneficiul lor ce a fost transmisă către decidenți și responsabili din Parlamentul European și autoritățile naționale.

În paralel cu evenimentul european, a avut loc și cea de-a patra ediție a Summitul Tinerilor din Mediul Rural, eveniment strategic organizat cu scopul de a dezvolta oportunitățile de formare și conectare pentru tinerii din mediul rural din România și pentru a facilita dialogul între aceștia și reprezentanții autorităților publice și alți actori relevanți de la nivel național și european. Anterior au fost organizate 3 ediții ale Summitului: în Bacău (2019), în comuna Aroneanu din județul Iași (2021) și în comuna Slimnic din județul Sibiu (2022).

Cele două Summituri au fost finanțate cu sprijinul Uniunii Europene, prin programele educaționale Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate și al partenerilor locali Primăria și Consiliul Local Aroneanu, județul Iași.

Leave a Reply