Conținut vizual și conversații cu sens la atelierul de facilitare grafică

Posted on February 16, 2023 by

share on facebook   

Pe 11 februarie, tineri și lucrători de tineret activi în organizații din mediul urban și rural ne-am conectat la Atelierul de Introducere în Facilitare Grafică, organizat de Asociația Go Free și găzduit de Diana Ghindă.

Ne-am dorit să aducem la Cluj-Napoca un atelier care să vină în sprijinul comunității noastre de tineri, și învățăm despre arta de a găzdui și facilitare grafică de la oamenii care fac asta de mult timp și o fac bine.

În cadrul atelierului am înțeles mai bine cum putem crea conținut vizual pe flipchart atunci când facilităm ateliere, traininguri, prezentări și alte sesiuni non-formale destinate comunităților noastre. Am înțeles mai multe despre ce presupune să practici arta găzduirii (the Art of Hosting) și am fost ghidați în procesul de a valorifica ideile și contribuțiile tuturor celor care au ajuns la atelier. Am învățat #împreună prin exersarea practică a scrierii literelor și a alinierii pe flipchart, dar și prin reprezentarea unor concepte, idei, cuvinte abstracte, emoții și elemente relevante pentru domeniile de activitate ale tinerilor, sub forma unor metafore vizuale.

Pentru că ne-am dorit ca experiența fiecărui participant să fie una de care să își aducă aminte cu drag, iar atelierul să fie unul calitativ și interactiv, întregul proces de învățare a fost susținut și printr-un kit de facilitare grafică (markere, coli și kit pentru scrierea literelor) și prin galeria de resurse puse la dispoziția participanților, pe care le-au putut lua acasă să continue practica. 

Am creat împreună, pentru câteva ore, un spațiu pentru conversații cu sens, cu schimb de bune practici, un spațiu sigur, divers și solidar și colorat, din care să ne inspirăm pentru viitor în crearea acestui tip de conținut vizual, cu și pentru alți tineri din comunitățile noastre.

Am întrebat și participanții cum a fost pentru ei prima interacțiune cu facilitarea grafică, în cadrul atelierului, și iată ce ne-au răspuns:

Acest atelier m-a lăsat cu o curiozitate de a desena și a afla și a exersa mai mult în zona facilitării grafice, fiind un domeniu pe care l-am subestimat sau ignorat anterior. It rocks. Mai ales pentru facilitatori care preferă alte metode de a se exprima, nu doar prin comunicare orală, clasică. Este un instrument util și necesar, făcând întreaga experiență mult mai plăcută, asemănătoare cu o joacă cu sens, deoarece ceea ce am învățat voi putea aplica în viitoare proiecte din ONG. Întregul spațiu a fost amenajat și pregătit cu mare atenție, atmosfera creată a fost una diversă și incluzivă.
-Maria, Cluj-Napoca


Prima impresie când am intrat inițial pe ușă, a fost una extrem de bună. Mesele erau pregătite cu tot felul de materiale pe care urma să le folosim pe parcursul atelierului precum foi reciclate, cărți despre facilitare grafică și markere. Am apreciat atmosfera creată de către facilitator, Diana Ghindă, care încuraja o gândire mai creativă pentru a exprima prin ilustrații ideile oferite. Deși am multă experiență în domeniul ilustrațiilor, tot am simțit că am învățat lucruri noi în cadrul acestui atelier, respectiv cum să exprim prin desene simple concepte abstracte. Astfel, am reușit să îmi extind „biblioteca” vizuală cu noi idei de a reprezenta anumite lucruri pe un flipchart.
-Oana, Florești

Mă bucur ca am luat parte la atelierul de introducere în facilitare grafică, deoarece am avut ocazia de a învăța lucruri simple și practice de care sunt de părere ca oricine ar trebui să le știe și pe care intenționez sa le transmit mai departe în comunitatea mea.
-Andrei, Slimnic

Poate suna clișeic, însă acest atelier mi-a permis să dau cu adevărat frâu liber imaginației. M-a provocat să ofer o formă concretă propriilor idei, pentru a le pune în slujba grupurilor cu care lucrez. Puterea tehnicilor învățate stă tocmai în simplitatea lor – de aceea, cred că oricărui tânăr i-ar fi util să le integreze în activitățile sale. Conștientizând că facilitarea grafică poate spori calitatea și dinamismul conferințelor, atelierelor și notițelor personale, sper să pot aduce în prim-plan expresivitatea în cadrul comunității locale.
-Diana, Cluj-Napoca

Acest atelier a fost foarte util și interesant. De multe ori în timpul unui atelier sau workshop atenția tinde să zburde în alte părți, dar cu puțină grafica și niște notițe mai interesante reușim să îi facem pe participanți să își întoarcă atenția asupra temei principale. Cred că experiența și skillurile acumulate în cadrul acestui atelier îmi vor fi de mare folos în activitățile viitoare. Mă bucur mult că am avut oportunitatea de a participa în atelierul de facilitare grafică!
-Larisa, Slimnic

Nu realizezi cat de importanta este facilitarea grafica pana cand ajungi in fata unui grup de oameni si incepi sa iti pierzi sirul gandurilor pentru ca esti mult prea panicat ca nu se intelege ce ai scris sau incerci sa explici lucruri care pierd atentia celor din sala daca nu le exprimi intr-un vizual. Atelierul de facilitare grafica a fost o adevarata inspiratie care m-a ajutat sa imi dau seama ca markerul si flipchartul pot fi niste aliati de nadejde, daca ii lasi sa “vorbeasca”.
-Simona, Florești

Eveniment organizat de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile în cadrul proiectului Centrul#YesLove: Solidaritate în Comunitate, cu sprijinul financiar al programului Corpul European de Solidaritate. Atelierul s-a desfășurat în spațiul de la Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca.

Leave a Reply