Invitație la #DialogInclusiv: cum facem participarea accesibilă pentru toți tinerii?

Posted on October 18, 2022 by

share on facebook   

Peste 250 de tineri din județul Cluj, din mediul rural și urban, au fost implicați în activitățile din cadrul proiectului Dialog Inclusiv, o inițiativă prin care ne-am propus să intrăm în dialog cu tineri și autorități pentru a afla problemele și nevoile actuale ale tinerilor, dar și viziunea lor pentru un județ mai incluziv și prietenos cu tinerii. Pe 22 octombrie 2022, de la ora 17, mutăm discuțiile despre participare în Café Mozart (Str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 7, Cluj) la ProAction Café: Participare accesibilă pentru toți tinerii.

Cultura participării tinerilor s-a schimbat în ultimii ani, iar pandemia a transformat în mod fundamental modul în care tinerii se implică în comunitățile lor. Am întrebat câteva sute de tineri din județul Cluj ce-i motivează să se implice, dar și care sunt piedicile care stau în calea implicării lor. Din tot acest proces, împreună cu tinerii din proiectul Dialog Inclusiv, am dezvoltat o serie de direcții strategice de care autoritățile și organizațiile ar trebui să țină cont pe viitor. 

În ceea ce privește Participarea accesibilă pentru toți tinerii, printre direcțiile strategice dezvoltate se numără și:

1.Creșterea gradului de participare al tinerilor cu oportunități reduse în procesul de luare a deciziilor.

2.Îmbunătățirea continuă a politicilor publice care au în vedere/produc efecte asupra tinerilor cu oportunități reduse.

3.Promovarea unei abordări intersecționale, incluzive, în toate procesele decizionale.

4.Conectarea autorităților publice din județul Cluj la nevoile și provocările actuale ale tinerilor cu oportunități reduse.

5Diversificarea contextelor și oportunităților de participare de calitate pentru tinerii cu oportunități reduse din județul Cluj.  

Extras din draftul de “Strategiei de dezvoltare multilaterală și incluziune socială prin măsuri consolidate a tinerilor cu oportunități reduse din județul Cluj”

O parte din măsurile identificate pe domeniul participare sunt:

1.Crearea de spații sigure pentru participarea tinerilor cu oportunități reduse. 

2.Promovarea voluntariatului în rândul tinerilor cu oportunități reduse. 

3.Mobilizarea și organizarea (comunitară) a tinerilor cu oportunități reduse din județul Cluj și creșterea capacității acestora de a produce schimbări în comunitățile lor.

4.Informarea tinerilor cu oportunități reduse din județul Cluj cu privire la oportunitățile de implicare existente, drepturile cetățenești, instrumentele de participare publică și rolul autorităților publice.

5.Combaterea continuă a discriminării și barierelor în participare cu care se confruntă tinerii cu oportunități reduse din județul Cluj.

6.Creșterea bugetului alocat susținerii proiectelor de participare a tinerilor cu oportunități reduse.

7.Susținerea organizațiilor neguvernamentale din județul Cluj care implică tineri cu oportunități reduse în activitățile lor.

8.Promovarea Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural, a programului European Youth Village, a Rezoluției Tinerilor, Strategiei Europene de Tineret sau a altor programe și politici publice relevante.

Extras din draftul de “Strategiei de dezvoltare multilaterală și incluziune socială prin măsuri consolidate a tinerilor cu oportunități reduse din județul Cluj”

Ne dorim ca împreună cu participanții la ProActionCafe să identificăm acțiuni concrete care pot să ducă la o participare accesibilă pentru tinerii din Cluj-Napoca, dar și din alte orașe sau comune din județ.

Confirmă participarea ta în formularul online disponibil aici, cel târziu până joi, 20 octombrie 2022, ora 23:59. Sunt așteptați să participe tinerii cu vârsta între 14-30 de ani, dar și lucrători de tineret, reprezentanți ai ONGs de tineret sau ai autorităților, cât și membrii comunității Go Free.  

Discuțiile se vor purta într-un mod informal și vor fi facilitate astfel încât fiecare participant să-și facă ideile auzite și să aibă oportunitatea de a interacționa cu cei prezenți. Ideile vor fi cuprinse în documentul de politică publică dezvoltat de Go Free în cadrul proiectului #DialogInclusiv.

Notă doar pentru tinerii din județul Cluj: Pentru participanții care au între 14-30 ani și se deplasează din comunele/orașele din județul Cluj, putem deconta costurile transportului cu tren sau bus, în baza biletului de călătorie. 

Activitate organizată în cadrul proiectului “Dialog Inclusiv – conectăm politicile de tineret la tinerii cu oportunități reduse”, coordonat de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile în parteneriat cu GAL Someș-Nadăș, finanțat prin programul Erasmus Plus al Uniunii Europene. Mai multe detalii despre proiect pot fi accesate aici.

Leave a Reply