Peste 130 de tineri din 19 județe participă la cea de-a treia ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural

Posted on August 24, 2022 by

share on facebook   

Cea de-a treia ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural are loc în perioada 24-28 august 2022, în satul Ruși din Comuna Slimnic și este organizată de cătreGuvernanța programului European Youth Village/Satul European de Tineret, formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, în parteneriat cu Grupul de inițiativă Slimnic – Satul European de Tineret 2022 și Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși.

Peste 130 de tineri din mediul rural, alături de lucrători de tineret, facilitatori, experți în domeniul tineretului și reprezentanți ai autorităților sunt așteptați să participe la cel mai mare eveniment național care pune reflectoarele pe tinerii din satele și comunele din România.

Toate activitățile vor avea loc în satul Ruși din comuna Slimnic (județul Sibiu). Deschiderea evenimentului va avea loc joi, 25 august, de la ora 10:30, în prezența participanților și reprezentanților autorităților locale și județene, fiind urmată de o sesiune Rural Youth Talks – conferință motivațională, în care tinerii din mediul rural își fac din nou vocea auzită.

Pe parcursul celor trei zile de activitate, tinerii vor participa la 22 de ateliere tematice desfășurate în paralel, care urmăresc dezvoltarea cunoștințelor și abilităților tinerilor și împuternicirea acestora pentru a se implica în schimbarea comunităților lor, cât și sesiuni plenare care abordează în special teme ce țin de îmbunătățirea politicilor de tineret care îi vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural.

Vineri, 26 august, grupurile de inițiativă a tinerilor din cele 9 comune finaliste care candidează pentru titlul de Sat European de Tineret 2023 vor prezenta candidaturile în fața juriului.

Sâmbătă, 27 august, de la ora 10:30, va avea loc lansarea Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural, un document strategic menit să orienteze viitoarele politici publice care creează efecte asupra tinerilor din mediul rural. Structura panelului va fi următoarea (în ordinea intervențiilor speakerilor):

  • Victor Cătălin TOMA (Coordonator al Programului European Youth Village);
  • Izabella DOBOLY (Secretar de Stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse);
  • Valentin-Dumitru-Ioan IVAN (Președintele Filialei Județene Sibiu a ACoR);
  • Mircea Meriacri (Reprezentant al Consiliului Tineretului din România);
  • Yolanda Florescu (Reprezentant al Fundației Județene pentru Tineret Timiș);
  • Andrei Popescu (ANPCDEFP, Erasmus+ & Corpul European de Solidaritate).

Summitul Tinerilor din Mediul Rural este un eveniment coordonat de Guvernanța programului European Youth Village/Satul European de Tineret (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile) în cadrul proiectului “European Youth Village – un program de referință pentru dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural”.

Proiect derulat de Asociația pentru Dezvoltare Activă în parteneriat cu Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este să consolideze capacitatea programului European Youth Village de a deveni un program de referință pentru dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural și de a contribui strategic la schimbări sistemice care să vină în sprijinul tinerilor și întregului ecosistem de tineret din mediul rural din România prin coalizarea sectorului, influențarea și monitorizarea politicilor publice și diversificarea oportunităților, resurselor și instrumentelor de sprijin pentru organizații și tineri.

Despre Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free

Asociația pentru Dezvoltare Activă (Bacău) și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile (Cluj-Napoca) formează Guvernanța programului European Youth Village, dezvoltat și coordonat de cele două organizații nonprofit în perioada 2018 – prezent. Programul European Youth Village este un program național de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural din România, apolitic, dezvoltat pe patru piloni – educație, cultură, voluntariat și participarea tinerilor/politici de tineret. Programul EYV urmărește să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural prin activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități, facilitând totodată consolidarea politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național și internațional. Dintre activitățile principale menționăm: Summitul Tinerilor din Mediul Rural, Gala Tinerilor din Mediul Rural și acordarea titlului de “Sat European de Tineret” pentru grupuri de inițiativă a tinerilor care demonstrează printr-o candidatură că sunt determinate să implementeze planul de activități în comunitățile lor. Pentru mai multe informații despre programul European Youth Village, accesați http://europeanyouthvillage.eu/  sau în limba engleză aici.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro

Leave a Reply