Dialog inclusiv cu tinerii: “Am învățat că putem schimba lumea înspre bine”

Posted on July 11, 2022 by

share on facebook   

Șapte zile pline petrecute împreună trec prea repede atunci când realizezi că oamenii pe care tocmai i-ai cunoscut sunt dintre cei pe care ai vrea să-i păstrezi în cercul tău de prieteni pe termen nelimitat. Timpul se scurge diferit când înveți fără presiune și îți găsești inspirație și motivație să schimbi ceea ce te nemulțumește, într-un spațiu inclusiv, în care tu și ceilalți vă simțiți în siguranță. Așa e mereu la activitățile organizate de Asociația Go Free, iar primul Seminar de Tineret Dialog Inclusiv, organizat în perioada 28 iunie – 6 iulie 2022, în Săvădisla, a oferit această experiență pentru toți tinerii prezenți.

Și pentru că este bine să facem mereu loc pentru vocea tinerilor, lăsăm mai jos câteva testimoniale ale tinerilor care au participat la activitatea din cadrul proiectului “Dialog Inclusiv – Conectăm politicile de tineret la tinerii cu oportunități reduse”, dar și invitația de a vă înscrie aici până pe 17 iulie la cel de-al doilea seminar care va avea loc în Cluj-Napoca în perioada 25 iulie – 2 august.

Îmi e foarte greu să aleg un singur lucru, dar cred ca cel mai mult mi-a plăcut atmosfera. Deși venim din medii diferite și nu avem toți aceeași vârstă am reușit să creăm un spațiu safe, inclusiv unde fiecare a avut ocazia să-și exprime liber opiniile. În această săptămână am abordat 4 teme importante pentru noi. Am aflat care sunt problemele pe care tinerii din zilele noastre le întâmpină și am lucrat împreună în căutarea unor posibile soluții. Am acumulat multe informații noi și utile, dar cel mai important am ajuns mai motivată și mai convinsă că pot face o schimbare în comunitatea mea. […] Le-aș recomanda aceasta experiență tuturor tinerilor care își doresc să ia inițiativă și să se implice activ în comunitatea lor. Este ocazia perfectă să lucrezi alături de tineri asupra unor probleme comune, să socializezi și să creezi amintiri de neuitat. (Andreea)

Cel mai mult am apreciat spațiul inclusiv creat, în care vocea fiecărui participant deținea o adevărată valoare și era ascultată. M-a interesat cel mai mult domeniul educației deoarece aceasta formează tânărul, astfel numai de la o educație de calitate putem ajunge la o societate mai bine informată asupra problemelor contemporane. Am învățat cum să dezvoltăm o strategie de tineret. Dar, mai important, am învățat că putem schimba lumea înspre bine, indiferent de vârsta pe care o avem. Tinerii de la seminar au fost niște persoane minunate. În ciuda diferențelor de personalitate sau de opinii, toată lumea a avut respect față de fiecare persoană. Pentru prima dată în viață, m-am simțit cu adevărat acceptată într-un grup atât de mare și de divers. Am apreciat faptul că mai mulți tineri care nu au avut contact cu persoane LGBTQ înainte de această experiență, au venit la mine punând întrebări cu scopul de a se educa în legătură cu acest aspect. Facilitatorii ne-au ghidat pe parcursul întregului seminar, învățându-ne lucruri interesante legate de politicile de tineret. Datorită acestei experiențe am acum curajul să ies în fața și să mă implic mai mult, ca tânar, în comunitatea mea. Recomand acest seminar tinerilor ce doresc o schimbare înspre bine, dar nu știu de unde să pornească, precum și tinerilor care caută un safe-space unde vocea lor să fie cu adevărat ascultată atât de adulți cât și de autorități. Mai mult, consider că acest seminar poate oferi un adevărat ajutor persoanelor care suferă de o stimă scăzută sau anxietate socială, deoarece atmosfera este una foarte prietenoasă în care poți forma niște conexiuni care să dureze o viață întreagă. (Oana)

Cel mai mult mi-a plăcut să îmi învăț și cunosc drepturile. Mă interesează domeniul educație, deoarece sunt încă în această etapă din viață și aș vrea să schimbăm ceva. Mi-au plăcut că tinerii de aici au fost foarte înțelegători, uniți și te acceptau așa cum ești. Eu am aflat multe lucruri noi și sunt recunoscătoare pentru acest lucru. Aș recomanda Seminarul tuturor tinerilor și nu numai, deoarece cu toții avem de învățat. (Ela)


Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am lucrat în echipă și am reușit să ne conectăm la viziunea proiectului. Participarea tinerilor este domeniul care mă interesează cel mai mult, deoarece după 2 ani de pandemie a devenit și mai important ca tinerii să folosească metodele și instrumentele participative pentru a-și face vocile auzite, pentru a da vizibilitate problemelor și nevoilor pe care le au în comunitățile lor. Eu rămân cu optimismul că vom da mai departe spiritul civic de la acest seminar și că vom genera noi idei la Seminarul Județean de Tineret #2. (Miruna)

Activitatea a fost organizată de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, în parteneriat cu Gal Someș-Nadăș, în cadrul proiectului “Dialog Inclusiv – conectăm politicile de tineret la tinerii cu oportunități reduse”, implementat cu sprijinul programului Erasmus Plus.

Testimoniale culese de Maria Ionașcă

Leave a Reply