Tinerii învață despre democrație prin dialog cu foști deținuți politici
Posted on April 20, 2022 by Simona Militaru
15 tineri au ajuns în vizită de documentare la Casa Memorială a Victimelor Comunismului din Sfântu Gheorghe (Covasna) și au purtat un dialog cu doi foști deținuți politici, în cadrul proiectului “Stăm cu ochii pe democrație”, coordonat de Go Free- Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, în parteneriat cu grupul de inițiativă a tinerilor din Slimnic, comună care poartă titlul de Sat European de Tineret în anul 2022.
Proiectul “Stăm cu Ochii pe Democrație” promovează participarea activă a tinerilor în comunitate și implicarea lor în construirea unei societăți democratice care protejează diversitatea și drepturile tuturor cetățenilor și încurajează rezolvarea nonviolentă a conflictelor. Prin documentarea istoriei comuniste sau a altor evenimente de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului, tinerii vor înțelege importanța solidarizării în fața nedreptăților și abuzurilor.
Pentru că democrația este în strânsă legătură cu respectul pentru drepturile omului, pe parcursul activității tinerii participanți au vizitat și Parcul Holocaustului din Sfântu Gheorghe și alte obiective menite să creeze un spațiu sigur pentru dialog pe teme ce țin de drepturile, libertățile și responsabilitățile tinerilor și nu numai.
Pe parcursul proiectului care se va desfășura pe o perioadă de 12 luni, cu sprijinul financiar al programului Corpul European de Solidaritate, tinerii învață să folosească instrumentele media într-un mod responsabil, dezvoltând propriile materiale (multi)media în urma interacțiunilor din teren și a atelierelor organizate pentru ei.
La acest moment, în România mai sunt în viață mai puțin de 1000 de foști deținuți politici, abuzați de regimul comunist din România înainte de ’89, care pot să mai transmită povestea lor tinerilor născuți într-o democrație. La Sfântu Gheorghe, tinerii i-au întâlnit pe domnii Török József și Puskás Attila, le-au adresat întrebări și au aflat poveștile lor de viață.
„Am aflat foarte multe informații despre perioada comunistă pe care eu personal nu le știam atât de bine, pentru că la școală, chiar dacă învățăm și facem aceste lecții, nu discutăm atât de mult sau atât de detaliat. #StămCuOchiiPeDemocrație pentru că trebuie să punem mai multă valoare pe drepturile noastre în prezent, și pentru a nu repeta ceea ce s-a întâmplat în trecut”. (Larisa Panțiru, participant)
„Am avut ocazia, în urma vizitei la Casa Memorială a Victimelor Dictaturii Comuniste, să aflăm mai multe despre cele întâmplate în perioada comunistă, o perioadă sumbră, anevoioasă și dificilă, de care majoritatea evită să vorbească. La școală, la orele de istorie se trece mult prea repede prin acest capitol sau chiar deloc, la fel cum se întâmplă și în societate. Oare care este cauza care împiedică aceste discuții, între diferite persoane și grupuri? […] Domnul Puskás Attila ne-a povestit ce a trăit dânsul în perioada comunismului. Acesta era profesor înainte să fie închis. Îi plăcea să scrie poezii, iar când se afla la o nuntă, a recitat una dintre poezii, care securității i s-a părut revoluționară și astfel a fost condamnat. A primit 20 de ani, iar ulterior i s-au mai adăugat 10 ani. Avea 28 de ani când a ajuns în pușcărie, și doar o lună de la căsătorie.” (Anamaria Aldea, participant)
„Era mai bine înainte!” este o afirmație destul de des rostită, cu o doză de nostalgie, dar și cu ignoranță de unele persoane care au trăit în timpul regimului comunist din România. O afirmație care știm însă că nu surprinde tot ce a însemnat perioada regimului comunist de fapt, cu încălcarea brutală a drepturilor omului și transformarea societății după voința unui grup restrâns de persoane aflate la putere. O afirmație care cu siguranță nu reflectă suferința, trădarea și nedreptatea trăite de cei care au fost închiși pentru că au scris o poezie sau pentru că au făcut o afirmație pe care Partidul le-a considerat în dezacord cu ideologia pe care o promova.
„E de datoria noastră să înțelegem ce a însemnat, de fapt, a trăi în comunism. Și să acționăm atunci când este nevoie pentru a preveni repetarea instaurării unui astfel de regim. Acesta este și îndemnul și scopul Casei Memoriale a Victimelor Dictaturii Comuniste din România, de la Sfântu Gheorghe: <<Vrem să se cunoască aceste orori ale trecutului și de către generațiile care, din fericire, nu au mai avut parte de ele. Să le cunoască și, cunoscându-le, să fie hotărâți în a refuza orice formă a dictaturii.>>” (Ana Maria Simerea, participant)
Material redactat de: Simona Militaru, Anamaria Simerea, Anamaria Aldea, Larisa Panțiru. Detalii pe conturile de social media IG @asociatiagofree sau FB @asociatiagofreecluj