Programul „Satul European de Tineret” și-a propus să consolideze sectorul de tineret din mediul rural

Posted on February 15, 2022 by

share on facebook   

Guvernanța programului European Youth Village formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile organizează pe 18 februarie 2022, de la ora 17, Conferința online de lansare a proiectului „European Youth Village – un program de referință pentru dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural”.

Noul proiect se va desfășura pe o perioadă de 18 luni și va urmări consolidarea capacității programului European Youth Village [Satul European de Tineret] de a contribui strategic la schimbări sistemice care să vină în sprijinul tinerilor și a întregului ecosistem de tineret din mediul rural din România.

Participarea la eveniment se face prin completarea formularul online disponibil aici cel târziu până joi, 17 februarie ora 23:59. Participanții vor primi printr-un mesaj privat link-ul de conectare la întâlnirea de pe platforma Zoom.

Evenimentul din 18 februarie se adresează în mod direct tinerilor, organizațiilor de tineret și grupurilor informale din mediul rural sau care lucrează la firul ierbii în comunitățile rurale din întreaga Românie, inclusiv membrilor comunității European Youth Village, partenerilor și Rețelei RITM (Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural). Sunt așteptați și reprezentanți ai presei sau autorități din domeniul tineretului de la nivel local, regional și național. În social media, persoanele interesate pot să se alăture și evenimentului creat pe Facebook aici.

În cadrul evenimentului organizatorii vor prezenta activitățile principale planificate în proiect, care se adresează în mod direct sectorului de tineret din mediul rural. În plus, aceștia vor anunța și data celui mai mare eveniment al anului, adresat tinerilor din mediul rural: cea de-a treia ediție a Summitul Tinerilor din Mediul Rural. Despre ediția din 2021 poți citi aici.

În Anul European al Tineretului punem tinerii din mediul rural în centrul României!

Proiect derulat de Asociația pentru Dezvoltare Activă în parteneriat cu Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este să consolideze capacitatea programului European Youth Village de a deveni un program de referință pentru dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural și de a contribui strategic la schimbări sistemice care să vină în sprijinul tinerilor și întregului ecosistem de tineret din mediul rural din România prin coalizarea sectorului, influențarea și monitorizarea politicilor publice și diversificarea oportunităților, resurselor și instrumentelor de sprijin pentru organizații și tineri.

Despre Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free

Asociația pentru Dezvoltare Activă (Bacău) și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile (Cluj-Napoca) formează Guvernanța programului European Youth Village, dezvoltat și coordonat de cele două organizații nonprofit în perioada 2018 – prezent. Programul European Youth Village este un program național de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural din România, apolitic, dezvoltat pe patru piloni – educație, cultură, voluntariat și participarea tinerilor/politici de tineret. Programul EYV urmărește să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural prin activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități, facilitând totodată consolidarea politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național și internațional. Dintre activitățile principale menționăm: Summitul Tinerilor din Mediul Rural, Gala Tinerilor din Mediul Rural și acordarea titlului de “Sat European de Tineret” pentru grupuri de inițiativă a tinerilor care demonstrează printr-o candidatură că sunt determinate să implementeze planul de activități în comunitățile lor. Pentru mai multe informații despre programul European Youth Village, accesați http://europeanyouthvillage.eu/ sau în limba engleză aici.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro

Leave a Reply