Dăm mai departe titlul de Sat European de Tineret 2022 și ținem RITMul în rural

Posted on October 1, 2021 by

share on facebook   

Pe 29 septembrie ne-am întors în comuna Aroneanu, în același loc în care, la începutul lunii, peste 150 de tineri din toată țara au participat la Summitul Tinerilor din Mediul Rural. Întâlnirea a adus împreună reprezentanți din comunele finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2022, și din comunele care poartă titlul în 2021. Nu a durat mult să transformăm din nou sala de sport din satul Dorobanț într-un loc care vibrează de emoții, dar și de bucuria revederii. Câteva rânduri de scaune așezate ordonat și un grup de tineri pregătiți festiv pentru marele moment în care urmează să afle cine va prelua titlul în 2022. Dincolo de competiția dintre comune pentru titlul de Sat European de Tineret, ritmul învățării din ultimele luni și prieteniile legate între tinerii din sate rămân cu noi și își fac simțită prezența, la fel ca planurile care ne-au adus până aici și pentru care urmează să muncim încă un an împreună.

Știm deja că noi dăm ritmul în comunitățile noastre și că suntem motorașele care rostogolesc binele prin satele noastre. Dar mai știm și faptul că uneori este important ca cineva să ne mai aducă aminte de valoarea acțiunilor noastre și a viselor spre care construim împreună. Așa că am folosit acest moment ca scuză să ne revedem fizic (nu doar online), chiar și pentru o zi, pentru că o comunitate ca a noastră celebrează împreună fiecare pas pe care îl facem înainte.

Evenimentul a fost deschis de reprezentanții Guvernanței European Youth Village, Andra Camelia Cordoș din partea Asociației Go Free și Victor Cătălin Toma din partea Asociației pentru Dezvoltare Activă, și de Eliza Zamfirescu din partea Grupului de Inițiativă a Tinerilor din Aroneanu – Sat European de Tineret, gazda evenimentului de acordare a titlului.

Încheiem, tot la Aroneanu, un ciclu pentru comunele care poartă titlul de Sat European de Tineret 2021 până în luna decembrie, când acesta este preluat oficial de noile comune. Astfel, fiecare reprezentant din Aroneanu, Grivița și Slimnic au luat cuvântul pentru a transmite un gând despre cum văd ei implicarea pe mai departe în comunitățile lor, dar și un mesaj pentru satele finaliste pentru titlu în 2022.

A venit apoi rândul tinerilor din comunele finaliste să ia cuvântul – Bâra, Hălăucești, Dămienești, Drânceni, Panaci, Săbăoani. Cu sau fără titlu, ceea ce am învățat în ultimele luni rămâne cu noi, asta a fost pe scurt concluzia serii. La finalul discursurilor, o oglinda pe care scrie „Tu dai ritmul în comunitatea ta”, în care reprezentații comunelor se pot vedea, a ajuns în mâinile fiecăruia, pentru a o lua acasă și în viitoarele centre de tineret și spații pentru tineri pe care majoritatea și le doresc, și la care unii deja au început să lucreze.

Suspansul s-a menținut și la pauza scurtă care a urmat – probabil prima pauză pe care se pare că doar organizatorii și-au dorit-o. Două vorbe afară, în curte, cu zâmbete și updates din comunități, au venit la pachet cu nerăbdarea de a afla cine ia titlul.

„Juriul din acest an a decis ca titlul de Sat European de Tineret să meargă către 2 comune”, anunță Victor Toma și Mihai Panțiru, ambii reprezentanți ai juriului. Alături de ei, au făcut parte din Juriul EYV 2022 și Vlad Dumitrescu (FDSC), Yolanda Florescu (FITT Timișoara), Andrei Popescu (ANPCDEFP), Lelia Preoteasa (Ministerul Tineretului și Sportului).

Fără alte explicații, Eliza Zamfirescu se pregătește să dea mai departe primul titlu, care ajunge la … [suspans și tăcere în sală]: Slimnic.

Nu știm ce a trecut prin mintea celor prezenți în sală, însă putem să ne imaginăm asta după liniștea care s-a menținut timp de câteva secunde în sală. Ok, recunoaștem că am făcut-o intenționat. Avem însă și o explicație. Așa cum Aroneanu și-a continuat mandatul și în 2021, având în vedere că pandemia a îngreunat implemenarea planului inițial de candidatură, Guvernanța programului EYV a decis ca și în anul următor, o comună să își continue mandatul și să facă în continuare transferul către noile sate, dar și mentorat cu acestea. Mai mult, a fost și momentul în care am anunțat vestea cea mare, și anume că cea de-a treia ediție a Summitul Tinerilor din Mediul Rural va avea loc în 2022 la Slimnic, Sibiu.

După acest moment pe care l-am dezbătut intens la cină și pe seama căruia am râs ulterior mai mulți când am vizionat înregistrarea video, au fost anunțate în ordinea alfabetică celelalte două comune care au preluat titlul de Sat European de Tineret în 2022. Acestea sunt comuna Bâra din Județul Neamț, și comuna Hălăucești din județul Iași. Ele au convins juriul să le alocele cele mai mari punctaje pentru candidaturile și planurile de activități propuse pentru 2022.

Evenimentul s-a închis cu un mesaj din partea tuturor celor prezenți, și fiecare comună a plecat acasă cu o amintire care să le reamintească tinerilor cât de departe sunt la acest moment, dar și faptul că reprezintă modele pentru alți tineri din mediul rural.

Suntem o comunitate și parte din RITM (Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural) și mai ales, nu ne oprim aici. Mai jos, câteva testimoniale din partea celor care continuă să dea ritmul în România rurală și care merită aplauzele noastre cele mai sincere:

„12.428 km au făcut, cumulat, membrii #Slimnic2021 în acest an pe ruta Slimnic – Aroneanu (Iași). 12.428 km să învățăm, să cunoaștem alți tineri din mediul rural, să găsim soluții pentru problemele noastre comune și să ne spunem povestea. Mulțumim mult, Aroneanu – Sat European de Tineret 2021, pentru că ne-ați primit călduros de fiecare dată, alături de Asociatia pentru Dezvoltare Activa, Go Free și sute de tineri din toată țara. Acum ne bucurăm să primim noi mai departe responsabilitatea să fim gazde pentru Summitul Tinerilor din Mediul Rural, în 2022. Tineri din Bâra și Hălăucești – ne bucurăm să vă avem alături ca Sate Europene de Tineret 2022 și promitem ca fiecare kilometru făcut de către tinerii voștri spre Slimnic să merite.”

Grupul de Inițiativă a Tinerilor din Slimnic, Sat European de Tineret 2021-2022

„Încă din luna iulie, de când am cunoscut comunitatea European Youth Village, am prins curaj și sunt mai motivată ca oricând să aduc o schimbare pozitivă în Hălăucești. Am muncit foarte mult, am ascultat și am învățat de la persoanele pe care le-am întâlnit până acum și acest fapt ne-a adus tot mai aproape de câștigarea titlului de Sat European de Tineret 2022. Hălăucești este acum pe lista satelor europene de tineret, o mare bucurie pentru comuna noastră, dar și începutul unor noi oportunități care vor dezvolta tinerii și le vor da curajul să vorbească și să se facă auziți. Și așa cum tot repetăm #Halaucesti2022SchimbareaIncepeCuNoi, fiecare dintre voi poate contribui puțin pentru a face o comunitate mai bună, în care tinerii să se simtă liberi și sprijiniți în alegerile pe care le fac. Nu e deloc greu să ne arătăm iubirea și recunoștința persoanelor care sunt alături de noi, iar acest lucru poate schimba mai multe decât ți-ai putea imagina.”

Mihălcuț Beatrice, Hălăucești – Sat European de Tineret 2022

„Pentru noi toată această experiență a fost și este cu adevărat interesantă și valoroasă. Provocările prin care am trecut, procesul de învățare, ascultarea și înțelegerea dorințelor comunității noastre ne-au făcut să găsim soluții și să consolidăm echipa, motorașul de acțiune. Faptul că de acum avem onoarea de a ne numi Sat European de Tineret ne dă de înțeles că împreună putem să facem o schimbare și ne ambiționează să ne unim energia pozitivă și ideile creative pentru a acționa și a demonstra că TINERII POT chiar și în mediul rural! Prin câștigarea acestui titlu am motivat atât tinerii din comuna noastră care până acum au fost sceptici la activități, cât și alte persoane chiar și din afara comunei. Mesajul nostru vine ca o încurajare pentru toți tinerii din mediul rural, pentru ca aceștia să se implice în viața comunității lor, să-și găsească o echipă și să pornească pe acest drum frumos al evoluției. Într-un final, nu trebuie să uităm că “Esențele tari se țin în sticluțe mici*” și haideți să pornim filmul implicării.”

Grupul de Inițiativă a Tinerilor din Bâra – Sat European de Tineret 2022

*comuna Bâra este cea mai mică comună din Județ.

„Deși regretăm faptul că nu am câștigat, nu considerăm că suntem pierzători, deoarece această experiență ne-a ajutat enorm din foarte multe puncte de vedere. Participarea noastră în această competiție a fost exact avântul de care aveau nevoie tinerii din comună pentru a se implica și a face bine. De asemenea, astfel am atras atenția și încrederea autorităților locale, și tot datorită acestui program am realizat ce importantă este colaborarea între autorități și tineri, totodată deschizând relația dintre noi și autorități. Chiar dacă nu am luat titlul de Sat European de Tineret, ambițiile noastre au crescut în speranța că în viitor să putem realiza tot ceea ce ne-am propus, și suntem încrezători că așa se va întâmpla.”

Amalia Damoc din Săbăoani – comună finalistă pentru Titlul de Sat European de Tineret

„Pe tot parcursul acesta am învățat că trebuie să și pierzi, dar mi-am dat seama că n-am pierdut nimic! Am avut doar de câștigat din această experiență minunată petrecută alături de comunitatea European Youth Village. Am legat prietenii, am învățat o mulțime de lucruri noi, am învățat ce înseamnă cu adevărat să lucrezi într-o echipă, chiar dacă și ceilalți luptau pentru ce am luptat și noi! Chiar dacă n-am reușit să aducem titlu în comuna mea, nu o să renunțăm! Sunteți niște oameni prea faini!”

Roxana Vîrlan din Drânceni – comună finalistă pentru titlul de Sat European de Tineret

„Experiența procesului pentru candidatura titlului de Sat European de Tineret este destul de greu de descris în cuvinte. Poate că la început îmi era mai ușor, nu și acum când s-a încheiat procesul. Abia acum încep să realizez că pe cât de lung, serios și complicat a fost tot procesul, pe atât de frumos a fost.

Chiar dacă nu am obținut titlul ne-am bucurat pentru comunele care au luat titlul ca și cum am fi noi câștigătorii. Și suntem, toți suntem. Nu am obținut anul acesta titlul, dar am obținut niște lucruri foarte importante: prietenii strânse, legături cu oameni valoroși, legături de care ne putem ajuta în organizarea evenimentelor noastre din următoarea perioadă, experiență în multe domenii pe care le-am abordat în tot acest proces și niște amintiri greu de descris în cuvinte care și-au făcut loc în sufletul nostru.

După acest proces, tinerii grupului de inițiativă de la Panaci sunt mai maturi, înțeleg problemele din comunitate cărora poate nu le acordau atâta atenție până acum, se simt mai motivați, și cel mai important, se simt parte din comunitatea European Youth Village. Mulțumim pentru toată această experiență! Mulțumim că sunteți!”

Ema Gavriluță din Panaci – comună finalistă pentru titlul de Sat European de Tineret 2022

„Suntem mândri de comunele câștigătoare și mândri de noi că am reușit să ajungem până în finală. Suntem convinși că mai avem de învățat, dar întregul proces ne-a responsabilizat enorm atât pe noi, cât și pe tinerii din jurul nostru spre a reuși să câștigăm. Acum că ne-am șters lacrimile, ne-am suflecat mânecile și ne-am apucat de treabă pentru că timpul este scurt și avem evenimente deja programate.”

Grupul de Inițiativă a Tinerilor din comuna Dămienești – comună finalistă pentru Titlul de Sat European de Tineret 2022

„Deținerea titlului de Sat European de Tineret 2020-2021 a adus tinerilor aroneni entuziasmul, curajul și încrederea de care aveau nevoie pentru a reporni un motor uzat. Desigur că acesta a venit la pachet și cu multe provocări. Au fost doi ani plini, pe parcursul cărora am învățat multe lucruri despre noi, despre comunitatea de tineri din Aroneanu. Suntem bucuroși că am avut ocazia să întâlnim pe acest traseu oameni de la care am avut ce învăța și care au contribuit în procesul de evoluție a tinerilor din comunitatea noastră. Suntem fericiți să împărtășim mai departe experiența noastră și cu alte sate, pe această cale dorind să felicităm toate comunele participante, atât cele câștigătoare cât și cele care au ajuns până în finală. Mult succes!”

Eliza Zamfirescu, Aroneanu – Sat European de Tineret 2020-2021

Mulțumim comunității din Aroneanu și Asociației de Interes Comunitar Aroneanu pentru găzduirea evenimentului de alocare a titlul de Sat European de Tineret 2022.

Titlul de Sat European de Tineret” este oferit de Guvernanță (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile) în cadrul programului European Youth Village.

Pe parcursul anului 2022, în comunele care vor purta acest titlu, toate inițiativele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural. Prin participarea în program, tinerii devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.

Leave a Reply