Summitul Tinerilor din Mediul Rural: retrospectivă #înRitmRural
Posted on September 8, 2021 by Go Free
Mobilizare pentru schimbare
Cea de-a doua ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural a adus împreună 150 de participanți (tineri din mediul rural din 18 județe, 21 de facilitatori și experți, autorități publice de la nivel local, județean și național). Activitățile au avut loc în comuna Aroneanu (județul Iași), în satul Dorobanț, în perioada 31 august – 4 septembrie 2021, și au cuprins workshopuri și ateliere susținute de reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale și specialiști în domeniul tineretului, sesiuni plenare în care au fost puse în discuție politicile de tineret și măsurile de sprijin care există la acest moment pentru tinerii din mediul rural, au fost prezentate candidaturile celor 7 comune finaliste pentru tiltul de Sat European de Tineret 2022, dar și activități de socializare care au urmărit să crească motivația tinerilor de a lucra pe viitor mai bine într-o Rețea Informală a Tinerilor din Mediul Rural (RITM).
Evenimentul a fost coordonat de către Guvernanța programului European Youth Village formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, și implementat în parteneriat cu Primăria Comunei Aroneanu, Grupul de inițiativă a tinerilor Aroneanu 2021 și Asociația Cavalerii Turnului Înclinat, cu sprijinul Erasmus Plus și al Corpului European de Solidaritate.
Summitul a fost primul eveniment de acest fel organizat chiar în sat, ceea ce a presupus o mobilizare extraodinară a resurselor pe care comunitatea din Aroneanu le-a pus la dispoziția programului European Youth Village, inclusiv în ceea ce privește spațiile de desfășurare a activităților, și un efort susținut de coordonare din partea organizatorilor și de implicare a participanților în organizarea evenimentului la firul ierbii.
Evenimentul de deschidere a Summitului Tinerilor din Mediul Rural a avut loc pe 1 septembrie în comuna Aroneanu, la Liria Events. Mesajul de bun venit a fost adresat de către Victor Cătălin Toma din partea Asociației pentru Dezvoltare Activă, Andra Camelia Cordoș din partea Asociației Go Free, Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu, Irina Lupu, director la Școala „Aron Vodă” din Aroneanu și Eliza Zamfirescu din partea grupului de inițiativă a tinerilor Aroneanu 2021.
Sesiunea plenară „În dialog cu tinerii din mediul rural și autoritățile publice” a fost moderată de Vlad Dumitrescu de la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și i-a avut ca invitați pe Adina Girjan, subprefect la Instituția Prefectului Județul Iași, Sorin Afloarei, vicepreședinte la Consiliul Județean Iași, Benoni Moruzi, primar al Comunei Aroneanu, Victor Toma, coordonator al programului European Youth Village.
Tinerii din mediul rural au o voce
„Rural Youth Talks” a adus pe scenă 5 povești curajoase ale tinerilor din mediul rural, prezentate de către Ioana Bolog – membră a Grupului de inițiativă a tinerilor din Bâra (Neamț), Andreea Buzilă – membră a Grupului de inițiativă a tinerilor din Panaci (Suceava), Larisa Panțiru – membră a grupului de inițiativă Slimnic 2021- Sat European de Tineret (Sibiu), Andreea Daliana Pavel – ceramistă și membră a grupului informal de artiști Timișoara Young Artists (Timiș), Ionuț Șerban – actor și consilier la Școala Privată a Romilor din Tinca (Bihor). Discursurile vor fi publicate în curând pe platformele de socializare ale programului European Youth Village.
„Mă bucur să mă aflu aici pentru că vreau să vă spun în față ceea ce înseamnă să fii tânăr într-un sat, vreau să fiu vocea generației mele și o voce pentru generațiile următoare. Mai întâi de toate, a fi tânăr din mediul rural înseamnă să ai vise mărețe de îndeplinit. De ce cuvântul VIS? Pentru că tinerii Vor Impune Schimbări. Schimbarea este benefică, avem nevoie să ne ridicăm, să ne umplem lipsurile și să răspundem provocărilor. Mulți nu cunosc situația dintr-un sat, dar eu vă pot spune direct și sigur că avem nevoi. Avem nevoie să fim luați în serios de adulți. Avem nevoie de vizibilitate și de legături puternice cu autoritățile locale. Avem nevoie să fim consultați în luarea deciziilor și, mai mult, avem nevoie să fim susținuți în activitatea noastră. NOI, tinerii din sate avem nevoie de modernitate și dezvoltare. Nu mai vrem să fim mereu confundați cu popularul, cu tradiționalul. Nu mai vrem să fim lăsați deoparte, ca și cum viitorul nostru nu ar fi la fel de valoros ca al tinerilor din orașe. Și nu mai vrem să ne lovim de piedici la fiecare încercare de a introduce noutatea în sat.
Cu mici excepții, la sat lipsesc spațiile pentru tineri, lipsesc activitățile dedicate nouă, lipsesc serviciile de salubrizare, lipsește adaptarea la tehnologia informației, lipsește educația nonformală, lipsesc locurile de muncă și deschiderea către cultură, lipsește pregătirea noastră către domenii noi, pentru că există concepția că la sat trebuie să primeze agricultura. Lipsește sportul și activitățile artistice, și credeți-mă când spun că muncirea pământului și creșterea animalelor nu sunt sporturi sau recreație.”
(fragment din discursul Ioanei Bolog)
Învățarea la sat: echiparea tinerilor cu noi cunoștințe și abilități
21 de ateliere s-au desfășurat apoi, pe parcursul Summitului Tinerilor din Mediul Rural, în paralel, pentru diferite grupe de tineri, în Satul Dorobanț din Comuna Aroneanu, în zilele de 1 septembrie, 2 septembrie și 3 septembrie:
Ce pot face la mine în sat – design de intervenții comunitare, facilitat de Vlad Dumitrescu (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile)
Organizare comunitară – NextGen, facilitat de Alexandru Palas (Centrul de Resurse pentru Participare Publică: CeRe)
Jurnalism la firul ierbii – documentare, intervievare și scris, facilitat de Ruxandra Pătrașcu Maian, jurnalistă
Prinde gustul participării, oportunități de dezvoltare pentru tineri, Erasmus+ Mobilități Tineret, facilitat de Florina Făgărășeanu (ANPCDEFP)
Educație sexuală pentru tineri, facilitat de Bogdan Istrate (Asociația Semper Musica)
Ministerul Tineretului și Sportului și tinerii din mediul rural, facilitat de Lelia Preoteasa (Ministerul Tineretului și Sportului)
SOLIDaritate în comunitate, frate!, facilitat de Andrei Popescu (Corpul European de Solidaritate/ ANPCDEFP)
Tinerii din mediul rural implicați pentru comunități verzi și curate, facilitat de Andreea Petruț (Act for Tomorrow)
Fii COOL! Fii sănătos!, facilitat de Maria Bivol (Asociația Obștească Alternativa)
Quo vadis EU?, facilitat de Nadia Nicoleta Morărașu (Europe Direct Bacău)
Drepturile omului – basm sau realitate?, facilitat de Cătălina Olteanu (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării)
Dezvoltare personală prin tehnici de teatru, facilitat de Ionuț Șerban, actor
Atelier de ceramică, faclitat de Daliana Elena Pavel (Fundația Județeană pentru Tineret Timiș)
Diversitate și identitate, facilitat de Deea Rădulescu (Asociația Identity. Education Timișoara)
Meseria de lucrător de tineret, facilitat de Bianca Tătar (Asociația DEIS)
Cum construim relația dintre societatea civilă și administrația publică?, facilitat de Mircea Meriacri (Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS)
În RITM cu animația, facilitat de Andreea Scrioșteanu (Organizația Națională „Cercetașii României”)
Atelier flow arts/jonglerii, facilitat de grupul FOCus POCus (Asociația Artipic)
Street Debate – aducem dialogul în stradă, facilitat de Simona Militaru (Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile)
Echipat pentru includere!, facilitat de Nicușor Ciobanu (ANPCDEFP)
Let’s get digital #înRITMrural, facilitat de Mihai Panțiru (Asociația Cavalerii Turnului Înclinat)
(*fotografii de la ateliere vor fi publicate pe pagina de Facebook/Instagram @EuropeanYouthVillage)
În plus, din 3 septembrie până în 5 septembrie, 40 de tineri dintre participanții interesați de proiectele de solidaritate din cadrul programului ESC au participat la trainingul ACCES – Proiecte de solidaritate, oferit de către programul Corpul European de Solidaritate (ANPCDEFP).
Politicile publice în mediul rural
Ziua a doua, 2 septembrie, a început cu sesiunea plenară „Politici de tineret și mecanisme de susținere a tinerilor din mediul rural (ÎN mediul rural)”, moderată de Vlad Dumitrescu (FDSC). Au participat la discuții Andrei Popescu (Corpul European de Solidaritate), Benoni Moruzi (ACoR Asociația Comunelor din România), Liliana Romaniuc (MEN), Mircea Meriacri (Iași – Capitala Tineretului din România), Maria Bivol (Costești – Capitala Națională a Tineretului 2019), Victor Cătălin Toma (European Youth Village/ Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural).
„Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural – Open Space – Priorități și direcții strategice” a fost o sesiune de lucru pe cele 8 domenii ale Cartei – primul document strategic care va avea rolul de a ghida viitoarele politici publice și măsuri menite să schimbe în mod pozitiv viața tinerilor din mediul rural. Cele 8 grupe de lucru au avut un moderator pentru fiecare domeniu reprezentativ, astfel: Participare – moderator Andrei Popescu; Mediul înconjurător – moderator Vlad Dumitrescu; Educație – moderator Andreea Scrioșteanu; Drepturile Tinerilor – moderator Miruna Lupaș; Ocupație – moderator Marius Petică; Viață Sănătoasă – moderator Maria Bivol, Cultură – moderator Daliana Pavel; Spații pentru tineri – moderator Mircea Meriacri.
Poți și tu să te implici în dezvoltarea Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural prin completarea celor 2 chestionare deja lansate: EDUCAȚIE și tineri în rural aici și CULTURĂ și tineri în rural aici.
Tinerii din noi comune sunt pregătiți să preia titlul de Sat European de Tineret 2022
În paralel cu atelierele, tot în ziua a doua a avut loc și Prezentarea candidaturilor finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2022 în fața juriului de către tinerii din grupurile de inițiativă, o parte dintre ele fiind susținute și prin prezența primarului din comună la prezentare. Cele 7 comune finaliste sunt: Comuna Bâra din Județul Neamț; Comuna Cristian din Județul Brașov; Comuna Dămienești din Județul Bacău; Comuna Drânceni din Județul Vaslui; Comuna Hălăucești din Județul Iași; Comuna Panaci din Județul Suceava; Comuna Săbăoani din Județul Neamț.
Având în vedere faptul că nu au fost întrunite condițiile de reprezentare în ceea ce privește comuna Cristian, fiind prezent un singur membru la prezentarea candidaturii, doar 6 comune se califică în ultima etapă (depunerea candidaturii finale) pentru titlul de Sat European de Tineret 2022.
Din partea Juriului European Youth Village 2022, au fost prezenți la prezentarea candidaturilor: Vlad Dumitrescu (FDSC), Andrei Popescu (ANPCDEFP); Lelia Preoteasa (Ministerul Tineretului și Sportului); Mihai Panțiru (Slimnic – Sat European de Tineret 2021); Victor Cătălin Toma (guvernanța European Youth Village), și Yolanda Florescu via Zoom (Fundația Județeană pentru Tineret Timiș).
Titlul de „Sat European de Tineret” este oferit de Guvernanță în cadrul programului național European Youth Village satelor sau comunelor din România care susțin tinerii în acțiunile pe care aceștia doresc să le organizeze în comunitate, și care înțeleg că schimbarea la nivel local este generată printr-un parteneriat între autoritoritățile locale și tineri. Pe parcursul anului 2022, în comunele care vor purta acest titlu, toate inițiativele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural. Prin participarea în program, tinerii devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.
Dăm RITMUL mai departe. Continuăm!
Ziua a treia a Summitului a continuat cu atelierele susținute în paralel și cu trainingul ACCES – Proiecte de solidaritate. După închiderea oficială a Summitului, prezentarea concluziilor, evaluarea #în RITMrural, o sesiune foto și street debate pe tema „Ce vreau de la satul meu în 2022?, seara a fost închisă cu un spectacol cu foc oferit de grupul FOCus POCus și o petrecere pentru a celebra împreună noile prietenii legate, dar și implicarea în comunitățile noastre.
Le mulțumim tuturor celor care au contribuit ca acest eveniment să aibă loc, voluntarilor ADA, Go Free și voluntarilor din rețeaua RITM, gazdelor noastre din Aroneanu, facilitatorilor și moderatorilor, reprezentanților autorităților, membrilor juriului, dar și oamenilor care ne-au sprijinit să transformăm satul, au avut grijă de noi pe parcursul zilelor și au răspuns prompt solicitărilor (inclusiv doamna Ana, cea care a avut grijă de spațiile noastre comune și nenea Costel care a venit cu cheia de sute ori și ne-a ajutat să amenajăm spațiul din curtea școlii cu bănci noi). Mulțumirile noastre merg și către participanții care au înțeles că e nevoie de participarea lor și ne-au sprijinit să ne organizăm, inclusiv logistic, pe parcursul Summitului. Nu uităm nici de Paul („domnul Paul” cum îl identifică cei din comunitatea locală), omul nostru cu soluții la orice urgență, și de echipa de coordonare a acestui eveniment: Leo, Miruna, Alexandra, Simona, Roxana, Eliza, Andra și Victor.
Summitul Tinerilor din Mediul Rural a fost organizat în cadrul European Youth Village, un program apolitic, dezvoltat pe patru piloni – educație, cultură, voluntariat și participarea tinerilor/politici de tineret, urmărind să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural prin activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități, facilitând totodată consolidarea politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național și internațional. Programul este coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și implementat cu sprijinul programului Erasmus Plus și Rețeaua Satelor Europene de Tineret.