Locurile memoriei ca spații de dialog democratic

Posted on August 24, 2021 by

share on facebook   

De multe ori, ne bazăm pe memorie – ca amintire pe care o avem despre oameni sau evenimente din trecut – pentru a încerca să înțelegem acțiuni din prezent. Să ne aducem aminte este firesc, iar memoria colectivă acționează uneori ca o țesătură care ne spune cine suntem noi ca societate.

Într-un context în care valorile democratice sunt amenințate în multe locuri din Europa și nu numai, în mai 2020 am pornit împreună cu 15 tineri într-o călătorie prin locuri care ne fac să reflectăm asupra drepturilor și libertăților pe care le avem într-o democrație, cunoscând o parte din trecutul nostru ca societate dinainte de ’89.

În călătoria noastră prin țară – influențată adesea de pandemie – am ajuns fizic în documentare la: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, Cimitirul Săracilor, Casa Memorială Elie Wiesel, Sinagoga din Sighetu Marmației, Casa Memorială a Victimelor Dictaturii Comuniste din România (Sfântu Gheorghe), Parcul Memorial ’56, Cetatea Făgăraș, Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Țara Făgărașului, Muzeul Consumatorului Comunist din Timișoara etc.

“Credem că acest tip de documentări și activități poate deveni o alternativă la percepția tradițională asupra memorialelor, creând contextul pentru a cunoaște și a compara trecutul cu prezentul. Este necesară, de asemenea, integrarea memorialelor ca o formă de transfer a valorilor comunității către tineri. Reamintind tinerilor despre o istorie violentă, autoritară, interacțiunea cu aceste locuri ale memoriei poate contribui la crearea unei culturi a respectului în ceea ce privește drepturile și libertățile cetățeanului. Considerăm că tot mai multe locuri ale memoriei ar trebui să ofere nu doar informație vizitatorilor, ci experiențe și contexte de învățare și relaționare cu istoria. Este necesar să ne gândim cum transformăm, pe viitor, mai multe locuri ale memoriei în spații vii, acolo unde monumentele riscă deja să uitate.” (echipa Go Free)

Câteva fotografii din proiectul Jurnalism creativ pentru democrație – parte din expoziției “Memoria comunității”:

Proiectul Jurnalism Creativ pentru Democrație a fost implementat de către Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile cu sprijinul financiar al programului Corpul European de Solidaritate, în perioada mai 2020 – august 2021.

Leave a Reply