Memoria comunității – expoziție de fotografie

Posted on July 6, 2021 by

share on facebook   

Expoziția MEMORIA COMUNITĂȚII spune o parte din povestea tinerilor implicați în perioada mai 2020 – iunie 2021 în activități de documentare la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, Cimitirul Săracilor, Casa Memorială Elie Wiesel, Sinagoga din Sighetu Marmației, Casa Memorială a Victimelor Dictaturii Comuniste din România (Sfântu Gheorghe), Parcul Memorial ’56, Cetatea Făgăraș, Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Țara Făgărașului etc.


În timp ce în perioada comunistă libertatea de exprimare era adesea percepută ca nesupunere sau amenințare față de regim și pedepsită cu închisoarea, astăzi tinerii din România au drepturi și libertăți de care nu fac întotdeauna uz. Mai mult, în școlile din România, educația civică nu este recunoscută ca fiind un domeniu de studiu important, ceea ce influențează modul în care tinerii se formează ca cetățeni care acționează în sprijinul valorilor democratice.

Prin proiectul Jurnalism Creativ pentru Democrație, ne-am propus să dezvoltăm un nou model de educație pentru democrație, care are la bază cunoașterea trecutului și activarea tinerilor prin vizite de documentare la memorialuri, foste închisori comuniste, monumente și alte puncte de interes, dar și prin întâlniri cu foști deținuți politici și dialog cu reprezentanți ai diferitelor comunități etnice din România.

Așa cum au făcut-o și tinerii din proiect, lansăm o invitație pentru toți vizitatorii expoziției să reflecteze asupra unor valori și principii fundamentale ale democrației, precum libertatea de exprimare, dreptul la viață, egalitatea în fața legii, toleranța.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 6-16 iulie 2021, de luni până vineri (8 AM- 8 PM) în foaierul Bibliotecii Județene “Octavian Goga” Cluj (Calea Dorobanților nr. 104).

Le mulțumim tuturor tinerilor care s-au implicat în activitățile proiectului și care au făcut acest eveniment posibil.

Proiectul Jurnalism Creativ pentru Democrație este implementat de către Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu sprijinul financiar al programului Corpul European de Solidaritate.


Leave a Reply