Programul European Youth Village caută organizații care lucrează cu tinerii din mediul rural

Posted on May 19, 2021 by

share on facebook   

Programul European Youth Village [Satul European de Tineret] urmărește să dea vizibilitate tinerilor din mediul rural, încurajându-i să ia inițiativă și contribuind la crearea unui context de dialog între tineri, autorități, organizații și alți membri ai comunităților rurale. Programul este coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile care, împreună cu rețeaua satelor care au candidat pentru titlul de “Sat European de Tineret” în 2020 și 2021, au urmărit să identifice o parte dintre nevoile, problemele și aspirațiile tinerilor din mediul rural, să promoveze viziunea tinerilor asupra ce înseamnă pentru ei un sat european, prietenos cu tinerii, contribuind totodată la dezvoltarea și îmbunătățirea politicilor de tineret care-i privesc în mod direct pe tinerii din satele românești.

Pentru anul 2021, Guvernanța programului European Youth Village, alături de Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Consiliul Național al Elevilor și rețeaua Satelor Europene de Tineret, și-au propus să dezvolte Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural, un document strategic menit să orienteze viitoarele politici publice care au în vedere tinerii din rural sau care, prin măsurile și direcțiile strategice asumate, produc efecte asupra tinerilor sau organizațiilor de și pentru tineri din mediul rural.

Pentru dezvoltarea acestui document, inițiatorii invită organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret, fie că sunt din mediul rural sau nu, dar care implică în activitățile lor tineri din mediul rural să se alăture în procesul de elaborare a Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural. Organizațiile și grupurile informale de tineri pot să se înscrie până pe 25 mai 2021 prin completarea unui Formular online disponibil aici, menționând totodată rolul pe care doresc să și-l asume. În funcție de experiența și disponibilitatea organizației/grupului tău, în procesul de elaborare a Cartei îți poți asuma rolul de Partener, Contributor, Promotor sau Susținător (detalii în Apel pentru organizații: implică-te în dezvoltarea Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural).

Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural va fi realizată în trei etape, cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus, și va presupune: 

1) O cercetare națională privind problemele și nevoile tinerilor din mediul rural din România, în diferite domenii cheie, relevante pentru aceștia (Mai-August 2021); 

2) Realizarea draftului Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural și prezentarea acestuia în cadrul Summitului Tinerilor din Mediul Rural – Ediția a II-a  (Septembrie 2021); 

3) Elaborarea și promovarea documentului final al Cartei (Octombrie – Decembrie 2021).

În procesul de elaborare a Cartei, inițiatorii împreună cu organizațiile care li se alătură vor implica tineri din mediul rural din România, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, profesori din  mediul rural și reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare Județene, și nu în ultimul rând, profesioniști în activitatea cu tinerii care lucrează la firul ierbii cu tinerii din  mediul rural și organizațiile neguvernamentale active în rural. 

Consultările se vor desfășura în perioada mai – august 2021, în mare parte online. Se asemenea, vor fi realizate diferite chestionare pentru tinerii din mediul rural (pe mai multe domenii cheie) și o serie de focus grupuri pe platforma Zoom cu tinerii din mediul rural, pe diferite categorii.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul programului www.europeanyouthvillge/blog sau puteți contacta echipa pe adresa de e-mail:  satuleuropeandetineret@gmail.com . Mai multe actualizări sunt disponibile pe pagina de Facebook @europeanyouthvillage.

Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural este dezvoltată în cadrul proiectului cu titlul “European Youth Village”, finanțat prin programul Erasmus Plus.

Leave a Reply