5 mesaje pentru tinerii romi și comunitate

Posted on April 13, 2021 by

share on facebook   

8 aprilie 2021 a marcat 50 de ani de la primul Congres Internațional al Romilor, evenimentul care a reunit pentru prima dată reprezentanții etniei rome la nivel internațional. În cadrul primului Congres din Londra s-au pus bazele unei comunități internaționale rome care a devenit mai conștientă de identitatea și rolul său. De asemenea, tot atunci a avut loc și o demonstrație împotriva evacuării familiilor rome din Birmingham, unde fost cântat pentru prima dată public și imnul romilor „Gelem, Gelem” („Am umblat, am umblat”) în fața sediului poliției (mai multe detalii aici).

Câțiva ani mai târziu, în 1990, 8 aprilie a fost proclamată Ziua Internațională a Romilor, reprezentând atât un moment de celebrare și uniune pentru poporul rom, dar și un context în care avem responsabilitatea de a sublinia problema rasismului la nivel național și internațional și efectele pe care le produce în viața de zi cu zi a persoanelor de etnie romă, reconfirmând totodată angajamentul nostru, al tuturor, de a acționa constant în vederea educării societății în spiritul valorilor democrației, al respectului reciproc și al solidarității și de a reacționa în fața injustițiilor sociale și acțiunilor rasiste de care membrii comunității rome încă se lovesc în România și nu numai.

Și pentru că este important să auzim și vocea tinerilor, nu doar a seniorilor sau a personalităților cu care media, instituții sau organizații nonprofit ne-a obișnuit în ultimul deceniu, am invitat câțiva tineri să transmită mesajul lor în contextul creat de Ziua Internațională a Romilor, pe care le-am publicat și pe conturile de social media ale Go Free.

Astăzi celebrăm 50 de ani de când am aflat că avem un scop și anume acela de fi mândru de tine ca ROM, ca OM. Nu aștepta ca cineva să te dezumanizeze punându-ți diferite etichete. Ești special, cu o istorie în care ai aflat ce înseamnă supraviețuirea, lupta împotriva rasismului, dar și cum să ieși învingător din situații neplăcute. Implică-te și mai mult în comunitatea ta. Nu te gândi că trebuie să dovedești cuiva ceva sau să ai așteptări de la alții. Totul depinde de tine. Ai un vis, clădește totul în jurul tău pentru a-l îndeplini. La mulți ani și nu uita: OPRE ROMA!

Alexandra Bahor, Facilitator comunitar

Miri plena, mirro phral! Sper ca această zi să fie una cu bucurie și sănătate pentru tine și toți cei dragi ai tăi! 8 aprilie e o zi în care celebrăm cu mândrie ceea ce suntem, dar și pe cei care au fost. Dar poate să fie și o zi în care să te gândești la ce poți face tu cu tine pentru a-i ajuta și pe cei din jur și din comunitatea ta. E foarte posibil ca prezentul și împrejurările să nu te poată ajuta prea mult. E posibil să crezi că nimic nu e acolo să te întâmpine pentru a te dezvolta mai mult. Mai e posibil să spui – eu nu pot. Dar TU ce vise ai? Ce stii să faci mai bine? Urmărește aceste lucruri, învață! Dezvoltă-te, citește, pune în aplicare ce știi, caută! Înconjoară-te cu oameni care au reușit! Pentru că și tu poți! Împreună putem reuși! Opre Roma! But bersa baxtalen romalen!”

Ionuț Șerban, actor
Ionuț Șerban

Ziua de 8 aprilie este ziua care ne amintește care este rolul comunității rome în societate. Este o zi în care sărbătorim cultura Romani, dar și o zi în care ne aducem aminte de nevoile lor reale și de problemele cu care s-au confruntat și încă se confruntă în societate. Astăzi este reminderul nostru că o întreagă comunitate se confruntă cu acte de discriminare la nivel social și sistematic. Este reminderul nostru că avem o datorie individuală să contribuim la o societate mai incluzivă, să oferim acces tuturor la drepturi de bază și că diferențele culturale nu pun un semn de minus în fața unei întregi comunități – toate astea nu doar o zi pe an, ci în toate.

Leonard Ficuță, Student și Voluntar

Azi este o sărbătoare pentru cultura noastră. Acum suntem liberi de sclavia care ne-a înrobit ca ființă, ca om. Însă azi, din cauza discriminării, din cauza rasismului, parcă sufletul ne-a rămas tot înrobit. La mulți ani rromii mei! Aven bahtele mere phrala!

Mara Stoica, activistă pentru dreptate locativă
Maria Stoica

Totul începe cu un vis. Ia atitudine, investeşte în tine, înconjoară-te cu oameni de calitate. Nu te teme de greșeli, fac parte din proces. Drumul spre succes poate fi dezamăgitor, greu, prea lung, stresant! Mulți nu văd procesul, doar rezultatul. Nu fi unul din mulțime! Dacă vrei să ai succes, fii pregătit să riști și să faci sacrificii. Succesul nu vine peste noapte, se clădește în ani și se poate pierde în câteva minute. Educă-te constant, nu te opri după terminarea studiilor. Nu vei ști niciodată totul. Pune pasiune și plăcere în tot ceea ce faci. Folosește fiecare moment pentru visul tău. Dacă vrei un sfat, cere-l de la cineva care se pricepe în domeniul respectiv. Visele mici aduc rezultate mici, visele mari aduc rezultate mari! Îndrăznește să visezi mare! Visul tău contează!

Denis Nanciu, artist

Leave a Reply