România comemorează 76 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz

Posted on January 23, 2021 by

share on facebook   

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie. 

În 2021, se împlinesc 76 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste și sfarsitul Holocaustului. Tot anul acesta, pe 21 ianuarie, s-au împlinit 80 de ani de la Pogromul din București, în care au fost uciși peste 120 de evrei și distruse 1000 de proprietăți evreiești și sinagogi. Acesta a reprezentat punctul culminant al abuzurilor și mișcării antisemite.

Am aruncat o privire la nivel național, căutând evenimentele programate pentru comemorarea din acest an. Lista instituțiilor culturale care și-au propus să nu lase publicul să uite această parte din istoria umanității nu este una lungă, însă reprezintă o invitație deschisă la acțiune și conștientizare a rolului pe care educația despre Holocaust îl are în prevenirea radicalizării și dezvoltarea unei societăți bazate pe respectarea drepturilor individuale, empatie și dialog responsabil.

1.Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord organizează duminică, 24 ianuarie, de la ora 16, o comemorare prin evenimentul cu tema “Ecouri eterne”, dar și o vizită a noii expoziții a muzeului, un omagiu adus victimelor Holocaustului, interviuri cu supraviețuitori și o intervenție cu Elly Berkovits Gross, supraviețuitoare a Holocaustului, născută la Șimleu Silvaniei în anul 1929. Transmisiunile vor avea loc live, cu o confirmare a participării înainte de începerea evenimentului. Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook aici sau pe site-ul muzeului.

sursa: Facebook @MuzeulSimleu

2. Institutul Cultural Român Stockholm organizează două proiecții online: spectacolul de teatru „Cele mai frumoase zile ale tinereții mele” și filmul-documentar „Constantin I. Karadja (1889-1950) – un diplomat care a salvat vieți”.

Spectacolul va fi transmis între 27 și 30 ianuarie, în colaborare cu Teatrul Evreiesc de Stat. Bazat pe jurnalul Anei Novac, deportată într-un lagăr nazist la 14 ani, ea va fi întruchipată de Maia Morgenstern. Filmul-documentar va putea fi vizionat pe 29 ianuarie. Constantin I. Karadja a fost un diplomat român cu origini suedeze care a salvat mii de evrei de la deportare și exterminare. Detalii aici.

Sursa foto: icr.ro

3. Forumul Cultural Austriac Bucureşti va transmite documentarul „Mauthausen – două vieţi”, pe 26 ianuarie, însă va putea fi urmărit până pe 24 februarie, pe Vimeo. Mauthausen este un fost lagăr nazist, iar filmul arată povestea a doi martori – un prizonier și un localnic angajat drept lăcătuș. Mai multe detalii aici.

4. Proiecția interactivă “Nussbaum 95736” va fi disponibilă cu ajutorul Centrului Comunitar Evreiesc, alături de regizorul Csibi László, pe 26 ianuarie, ora 19. Este nevoie de înregistrare pe www.proiectie.jcc.ro

Sursa foto: jcc.ro

5. 80 de ani de la Pogromul Bucurestiului vor fi comemorati printr-o conferință online organizată de Ambasada României în Statul Israel în parteneriat cu Muzeul Israel și Institutul Cultural Român Tel Aviv. Evenimentul va avea loc duminică, 24 ianuarie, la ora 19. Detalii aici.

Evenimentul va marca comemorarea evenimentelor istorice din perspectiva operei de artă a artistului israelian de origine română Marcel Iancu/Janco și va reuni experți în arta israeliană și în istoria Holocaustului din România, precum și un membru al familiei Iancu.

Sursa foto: icr.ro

6. Cei ce locuiesc sau vizitează Cluj-Napoca, pot merge la Muzeon Muzeul de Istorie cu povești de viață ale evreilor din Cluj. Fiecare cameră a muzeului spune o poveste diferită, cu ajutorul exponatelor interactive, al artefactelor, a instalațiilor artistice și a realității virtuale. Programul muzeului și alte informații sunt disponibile pe https://muzeon.ro/ro/ .

Arhiva Go Free
Arhiva Go Free

Material realizat de Alexandra Maria Sandu, responsabil comunicare în cadrul proiectului “Centrul #YesLove”, implementat de Asociația Go Free cu sprijinul programului Corpul European de Solidaritate.



Leave a Reply