Puterea voluntarilor în pandemie: “am simțit că trebuie să continui să dau ceva înapoi comunității”

Posted on December 5, 2020 by

share on facebook   


5 decembrie este momentul potrivit să le mulțumim tuturor voluntarilor Go Free pentru implicarea din ultimul an care, deși nu ne-a făcut viața mai ușoară, ne-a provocat să rămânem umani, empatici și prezenți în comunitate.

“Când am văzut că școlii nu îi pasă de cum o duc elevii ei în pandemie, atunci am realizat că noi, tinerii, suntem singuri și că avem nevoie unii de ceilalți. Din acel moment nu am mai oferit din timpul meu liber școlii. Am început să fac activități la Go Free și am stat cu ochii și pe alte organizații și așa am reușit să îmi păstrez motivația de a fi un voluntar activ.”  (Miruna Lupaș)

“A fost modul prin care am simțit că fac ceva util pentru mine și pentru ceilalți. A fost una dintre puținele activități care m-au ținut conectată la ritmul pe care l-am avut înainte de pandemie și care mi-au arătat că se poate să faci ceva folositor și de impact și în perioade extrem de dificile. Am decis să continui activitatea de voluntariat și pe timpul pandemiei pentru că nu am vrut să „rup” legătura cu tinerii cu care lucrasem până atunci și am simțit că trebuie să continui să dau ceva înapoi comunității. Am conștientizat că va trebui să ne obișnuim cu pandemia și cu prezența virusului pentru o anumită perioadă și că în tot acest timp nu trebuie să renunț la voluntariat. Din contră, a fost chiar nevoie de o mobilizare mai mare pentru a acoperi activitatea colegilor care nu au putut participa fizic din motive obiective, dar ăsta nu a fost decât un motiv în plus să trec la acțiune.” (Ana-Maria Simerea)

Ana-Maria Simerea, Voluntar Go Free

Îi celebrăm pe toți voluntarii de Ziua Internațională a Voluntarului și vă spunem că mai avem o veste: Miruna se numără printre cei 10 voluntari din regiunea Nord-Vest, premiați de către Secretariatul General al Guvernului pentru activitatea de voluntariat desfășurată pe durata pandemiei. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 7 decembrie, inițiativa fiind parte din programul Promotorii Voluntariatului.

Începutul pandemiei a prins-o pe Miruna în clasa a XII-a, împărțită între pregătirea pentru bacalaureat și activitățile de voluntariat. Deși ritmul ei învățare a fost dat peste cap odată cu schimbările din sistemul de învățământ (trecerea la școala online, presiunea faptului că nimeni nu părea să știe cum se va desfășura examenul de bacalaureat etc), Miruna nu a renunțat la activitățile de voluntariat din Go Free. Pe perioada pandemiei a fost implicată în activitățile proiectului “Școala de Jurnalism Comunitar StReEt”, dezvoltând și prima ei animație -“Short Guide to Community Journalism”.

Ultimele luni din proiectul “Sânpaul-Un sat pentru tineri”, finanțat prin Corpul European de Solidaritate, a găsit-o pe Miruna contribuind la ultima componentă a proiectului care a vizat promovarea lecturii în rândul tinerilor din mediul rural. S-a implicat alături de alți membri din echipă în campaniei de colectare a cărților, a mers pe teren (în satele din comuna Sânpaul, județul Cluj, pentru a monitoriza cele 3 Căsuțe cu cărți – mini-librării, pe care Go Free le-a montat în satul Berindu, Mihăiești și Sînpaul pentru ca tinerii să poată împrumuta gratuit cărți.

Alexandra, Alina, Anca, Andreea, Ema, Ana, Andreea, Miruna, Alexandra, Adri, Darius, Andrei, Ionuț, Simona, Andra și Cristi (în spatele camerei foto), iulie 2020. Mulțumim pentru tot ce faceți!

De asemenea, în luna iulie, Miruna s-a implicat împreună cu Ana în organizarea activității de documentare din Sighetu Marmației, în cadrul proiectului “Jurnalism Creativ pentru Democrație”, în cadrul căruia 16 tineri au participat la activități timp de 2 zile (18-19 iulie): vizită de documentare la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, la Casa Memorială Elie Wiesel, vizită la Sinagoga din Sighetu Marmației și discuții cu președintele comunității evreiești etc. Atât Miruna, cât și Ana, au fost implicate în procesul de organizare a activității astfel încât tinerii să fie în siguranță pe tot parcursul activității.

Alături de Ana, Adri și Simona, Miruna a fost implicată și în activitățile programului European Youth Village care au continuat și în pandemie, unde a participat la interviuri online cu satele finaliste care au candidat pentru titlul de Sat European de Tineret 2021, a avut roluri administrative în organizarea Galei Tinerilor din Mediul Rural etc (asta în condițiile în care, fiind anul I la facultate, are cursuri online de dimineața până seara).

În prezent, Miruna și-a asumat rolul de coordonator al proiectului “Centrul #YesLove”, cea mai nouă inițiativă Go Free unde face echipă cu două Alexandre, Georgiana, Simona, Ana, Darius, în care menține comunicarea cu ceilalți tineri din grupul de inițiativă, urmând să dezvolte împreună o serie de activități care pot fi realizate în contextul pandemiei. 

Ce a însemnat pentru tine să fii voluntar în timpul pandemiei?

Miruna: Voluntariatul pe timp de pandemie a însemnat, în primul rând, temperatura luată la fiecare prim pas în sediul organizației, dezinfectare constantă a mâinilor și interacțiune cu mult mai puțini voluntari. Pandemia m-a învățat că există situații pe care nu le putem controla și la care trebuie să ne adaptăm. Am învățat să iau în calcul mai multe astfel de situații când mă gândesc să organizez o documentare pe teren. Am învățat să am grijă de ceilalți voluntari din echipă, să încerc cât de mult să aflu cum se descurcă în această perioadă, să aflu ce nevoi au și cum îi pot ajuta. De asemenea, am conștientizat la un nivel mult mai ridicat impactul pe care acțiunile mele îl au asupra celor din jurul meu. În primele săptămâni din perioada stării de urgență, am reușit să iau în retrospectivă toate activitățile de voluntariat în care mi-am pus energia în ultimii doi ani și am reușit să găsesc sprijin și idei noi pentru a adapta multe activități la mediul online. Fiindcă jurnalismul comunitar la Go Free însemna muncă pe teren, interacțiune cu oameni noi, era imposibil să mă deplasez undeva, însă am zis că statul în casă îmi dă șansa să fac cunoscută activitatea noastră celorlalți. Astfel, GoFree mi-a trimis la ușă o tabletă grafică și un microfon pe care să le folosesc la crearea unui videoclip despre jurnalismul comunitar. Tot pe perioada stării de urgență am organizat în mod constant întâlniri nonformale cu voluntarii GoFree, dar și cu oameni din afara organizației. În luna august, am reușit să organizăm o scurtă documentare la Sighetul Marmației-cu o mică parte din echipa GoFree-și să promovăm lectura în comuna Sânpaul (jud. Cluj). Procesul de promovare a lecturii a fost unul cu impact pozitiv asupra tinerilor; alături de alți voluntari am comandat și distribuit cărți în niște căsuțe de lemn colorate, fixate în satele din comună. Cu toate că viitorul este incert, am ales să îmi păstrez entuziasmul pentru noile proiecte și să fac mereu câte ceva pe la Go Free.

Care a fost motivația de a trece la acțiune?

Miruna: Cel mai tare m-a motivat să văd tineri din alte colțuri ale țării mobilizându-se, punând întrebări și venind cu idei noi. Pe toată perioada stării de urgență, niciun tânăr nu a primit niște răspunsuri legate de ce se întâmplă cu școala pe perioada pandemiei. Eu, ca mulți alți liceeni, auzeam și vedeam un singur cuvânt de la oamenii școlii: bacalaureat. În martie, nu știam în ce condiții urma să dăm examenul sau dacă mai urma să îl dăm, însă eram încurajați să învățăm. Ei bine, acest proces de învățare s-a tradus în practică prin umplerea timpului liber cu exerciții suplimentare. Am întrebat de prea multe ori ce se întâmplă cu tinerii fără acces la electricitate și dispozitive electronice, nu am primit un răspuns. Când am văzut că școlii nu îi pasă de cum o duc elevii ei în pandemie, atunci am realizat că noi, tinerii, suntem singuri și că avem nevoie unii de ceilalți. Din acel moment nu am mai oferit din timpul meu liber școlii. Am început să fac activități la Go Free și am stat cu ochii și pe alte organizații și așa am reușit să îmi păstrez motivația de a fi un voluntar activ.

To be continued

Leave a Reply