Cum să scrii mai bine pentru comunitate
Posted on September 5, 2020 by Miruna Lupas
Cu o săptămână în urmă, pe 29 august, am invitat-o pe Ruxandra Pătrașcu la Go Free să ne povestească despre munca ei ca jurnalistă freelancer, am discutat despre jurnalismul narativ și cum spunem o poveste astfel încât să ținem cititorul conectat la ea. Și pentru că fost o întâlnire în care am prins curaj să împărtășesc din fricile mele legate de scris și am învățat câteva tehnici prin care să le depășesc, las aici câteva idei bune de pus în aplicare când vrei să scrii, dar totuși ceva te ține mereu pe loc:
1. Scrie 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑙𝑑 – când luăm notițe, e foarte important să nu ne gândim prea mult la felul în care formulăm unele fraze și să fim prezenți, sau să scriem „la cald”, cum zicea Ruxy, adică să scriem foarte direct, inclusiv detalii pe care le înregistrează simțurile noastre în acel moment (mirosuri, culori etc). La atelier, am luat câteva pasaje ilustrative din „Acasă, pe drum” – titlu pe care îl găsiți și în biblioteca Go Free dacă o să ne treceți pragul.
2. Scrie 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑣 – ca să înțelegem mai bine ce presupune asta, putem urmări câteva reguli simple:
• Start cu subiect și predicat
• Folosește verbe active în locul celor pasive
• Cuvinte flexibile – un lucru poate fi spus în diferite moduri și de aceea e important să alegi cuvintele care îți susțin cel mai bine ideea, ceea ce vrei să transmiți; evită frazele evazive și cuvintele complicate.
• Acțiunea poate modela propoziția
• Gândește-te la cititor – cu cât mai simple sunt formulările, cu atât mai ușor e pentru cititori să citească și să înțeleagă mesajul tău
• Show, don’t tell! – nu dădăci cititorul, pune-l în papucii tăi și lasă-l să ia el deciziile pentru el.
3. Cred că am mai discutat despre asta și în cadrul atelierelor StReEtLab, e important ca materialul pe care îl realizăm să aibă o structură, să răspundă următoarelor întrebări: 𝐶𝑖𝑛𝑒? 𝐶𝑒? 𝑈𝑛𝑑𝑒? 𝐶𝑎̂𝑛𝑑? 𝐶𝑢𝑚? 𝐷𝑒 𝑐𝑒?
4. Modul în care transmitem o poveste depinde și de felul în care ne organizăm la nivel de echipă și la nivel individual atunci când mergem pe teren. Astfel, am discutat despre cele trei faze ale unei povești: 𝑝𝑟𝑒𝑑𝑜𝑐𝑢𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎, 𝑑𝑜𝑐𝑢𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠̦𝑖 𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎.
5. Prin jurnalismul comunitar, noi abordăm teme sociale, interacționăm cu persoane din comunități vulnerabile și urmărim să le dăm vizibilitate, preluând „vocea” comunității. De aceea, felul în care acționăm trebuie să fie 𝑐𝑢 𝑔𝑟𝑖𝑗𝑎̆ și 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒.
În cadrul atelierului am discutat și despre cum ne-a influențat pandemia latura creativă. Ruxy ne-a propus un exercițiu util, pe care îl poți face oricând: ia o revistă pe care ai citit-o deja și alege un text din ea; taie aleatoriu fraze, rânduri, iar din cuvintele rămase încearcă să creezi un text nou. Practic, e vorba de un colaj de cuvinte care te ajută să-ți dezvolți creativitatea.
6. Citește. Mult. Ficțiune și nonficțiune.
Dacă ai nevoie de surse de inspirație, iată câteva recomandări făcute de Ruxy, pe care le dăm și noi mai departe:
Teleleu: https://teleleu.eu/
Decât O Revistă: https://www.dor.ro/
Inclusiv: https://inclusiv.ro/
Scena 9: https://www.scena9.ro/
Recorder: https://recorder.ro/
Dela0: https://beta.dela0.ro/
PressOne: https://pressone.ro/
Activitate organizată de Go Free în cadrul proiectului Jurnalism Creativ pentru Democrație, implementat cu sprijinul programului Corpul European de Solidaritate.