“Avem impresia că democrația este un bun pe care nu îl mai putem pierde”
Posted on August 11, 2020 by Andreea Ianosiu
Vorbim adesea despre lucruri pe care nu le-am trăit noi, despre istorii care par uneori că își schimbă nuanțele cu timpul. Cum putem să filtrăm informația care ajunge la noi? Ce fel de justificări și explicații am putea să mai găsim pentru acțiunile dintr-un trecut care doare și azi?
Fiind parte a generației de tineri pentru care democrația și procesele ei ni se par firești pentru funcționarea societății, este destul de dificil să mă transpun în perioada regimului totalitar care a cuprins și România. Vizitând însă Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței în proiectul Jurnalism Creativ pentru Democrație, am putut arunca o privire de aproape, pentru puțin timp, în mecanismul unui regim în care drepturile și libertățile individuale și demnitatea umană au fost anulate fără drept de apel; m-am simțit atât de recunoscătoare pentru punctul în care suntem acum! Uneori avem impresia că democrația este ceva „de toate zilele”, un bun pe care, odată câștigat, nu îl mai putem pierde. Totuși, acțiunile noastre ar trebui să ne trimită în fiecare zi la menținerea democrației în stare de funcționare și la perfecționarea procesului de luare a deciziilor. Văzând cum personalități precum Iuliu Maniu au sfârșit în acele închisori comuniste, realizez cât de ușor ne putem pierde libertatea, chiar și atunci când luptăm pentru ea.
Nu pot să nu mă întreb și eu cum a fost posibil ca astfel de orori să aibă loc. Și pentru că multe vieți pentru care nu se vor găsi vreodată vinovații s-au pierdut deja, ne rămâne nouă datoria de a duce mai departe demersurile unor oameni care au crezut în libertate și într-un viitor mai bun, și de a construi zi de zi democrația pe care ne-o dorim.
Nu toți alegem să vizităm astfel de memoriale, muzee sau spații destinate conservării istoriei, și care au rolul de a ne readuce aminte. Nu spun că trebuie s-o facem cu toții. Însă pentru mine această experiență a avut rolul de a mă conecta cu oameni care nu mai sunt, dar care au lăsat urme colective și au ridicat un semnal de alarmă pentru toți. În timp ce tratamentul dur aplicat a lăsat răni fizice asupra victimelor regimului comunist, valorile și principiile pentru care au rezistat abuzurilor se transmit prin generații. Eu cred că semnalul de alarmă dăinuie sau, cel puțin, asta am simțit în aceste zile. Am realizat cât de importantă este contribuția mea, a noastră, de a face mai bine, zi de zi.
Context
Prima activitate de documentare din cadrul proiectului Jurnalism Creativ pentru Democrație a avut loc în perioada 18-19 iulie la Sighetu Marmației. 15 tineri au fost implicați în activități de documentare la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, la Cimitirul Săracilor, discuții cu reprezentanți ai comunității evreiești și vizită la Casa Memorială Elie Wiesel și sesiuni nonformale. Prin interacțiunea cu istoria prezentată prin vizite de documentare la muzee și memoriale, devin mai conștienți de drepturile și libertățile lor, de importanța rolului lor ca cetățeni care sprijină valorile și principiile democrației în România și în Europa.
Proiectul Jurnalism Creativ pentru Democrație va fi implementat în perioada 1 mai 2020-30 aprilie 2021 de către Asociația Go Free prin programul Corpul European de Solidaritate. Parteneri în implementare: Fundația Academia Civică (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței) și Casa Memorială Elie Wiesel.