Cum transformăm un sat pentru tineri prin voluntariat și acțiune colectivă

Posted on June 26, 2020 by

share on facebook   

Au mai rămas două luni – și efectele unei pandemii de înfruntat – până la finalizarea activităților pe care ni le-am propus în cadrul proiectului “Sînpaul-Un sat pentru tineri”. Și pentru că puterea unei comunități e dată de modul în care tinerii și adulții care o formează reușesc să creeze legături și să-și transforme comunitatea împreună, dorim să împărtășim cu voi câteva momente care ne-au întărit crezul că acțiunea colectivă e cheia spre schimbarea comunităților noastre.

Demarat în septembrie 2019, „Sînpaul-Un sat pentru tineri” este un proiect coordonat de Asociația Go Free și 7 tineri din grupul de inițiativă, care urmărește să diversifice oportunitățile de implicare pentru tinerii din comuna Sânpaul [n.r. numele comunei a fost schimbat recent cu â] și să promoveze voluntariatul în mediul rural. Activitățile planificate până la finalul lunii august 2020 urmăresc câteva direcții clare și sunt susținute financiar prin programul Corpul European de Solidaritate.

Atelier despre încredere și solidaritate la Școala Ioan Alexandru din Sânpaul

Pornind de la nevoile identificate în comunitate, printre care s-au numărat și lipsa unei biblioteci funcționale și interesul scăzut al tinerilor pentru lectură, inițiativa și-a propus să expună mai mult tinerii la cultură, să-i atragă spre poveste și lectură prin ateliere și activități creative, care să le provoace curiozitatea. Amintim aici de evenimentul tip biblioteca vie și seara comunitară organizată în satul Berindu, atelierul de storytelling de la școala din comună, proiecția de film după carte de la căminul cultural din Sânpaul, picnicul online maniFEST: 1 mai altfel – în care am citit și ne-am recomandat lecturi în ciuda pandemiei.

În paralel, eforturile echipei de proiect s-au concentrat pe dezvoltarea și implementarea unui plan de promovare pentru muzeul etnografic creat prin contribuțiile localnicilor, cât și pe promovarea muzeului privat de radio din Sânpaul.

Tinerii din grupul de inițiativă au documentat istoria micului muzeu etnografic și au realizat interviuri și materiale media pe care le-au folosit ulterior pentru a-i da vizibilitate. În spațiul online a fost creată o pagină de Facebook Muzeul Etnografic din Sânpaul [@muzeulcomunitatii] gestionată în comun de către curatorul muzeului, învățătorul Augustin Merdan, și de tineri – printre care și Georgiana Jucan din satul Mihăiești, elevă la liceul de arte vizuale în Cluj-Napoca. Povestea muzeului poate fi citită într-un material publicat pe site-ul Go Free aici.


Expoziția de fotografie “Muzeul comunității din Sânpaul” la Biblioteca Județeană Octavian Goga Cluj

În perioada 21-27 februarie 2020, o expoziție de fotografie cu titlul „Muzeul comunității din Sânpaul” a fost găzduită în holul principal al Bibliotecii Județene Octavian Goga din Cluj-Napoca, pentru a promova muzeul și în rândul clujenilor. Pe 7 martie, cu puțin timp înainte de instaurarea stării de urgență, a fost organizată ziua porților deschise la muzeul localizat în căminul cultural din Sânpaul.

Amplasarea unor Căsuțe cu cărți în 3 sate din comună (iulie-august 2020)

În perioada iulie-august 2020, până la finalizarea proiectului, echipa Go Free se pregătește să implementeze un sistem pilot de 3 mini-biblioteci [căsuțe cu cărți], realizate din lemn, care vor fi amplasate în comună în locațiile alese împreună cu tinerii din proiect. Copiii și tinerii vor avea posibilitatea să ia cărțile acasă să le citească, într-un sistem gratuit, care încurajează returnarea cărților și funcționează în baza încrederii și respectului reciproc al tuturor celor care folosesc bibliotecile.

Mini-bibliotecile au fost construite în timpul pandemiei de Serena Rotaru și Serro Redesign și personalizate conform consultărilor cu tinerii din proiect. Instalarea lor în comunitate se va face cu sprijinul și aprobarea Primăriei Sânpaul, partener instituțional în acest proiect.

Căsuțele cu cărți din Sânpaul – making of

Dacă dorești să contribui la această inițiativă și să donezi câteva cărți-de-citit-într-o-viață ne poți contacta la adresa asociatiagofree@gmail.com . Căutăm mai ales cărți pe care le îndrăgești și care crezi că vor trezi interesul adolescenților pentru lectură, dar sunt utile și cărți pentru copii. Dacă dorești să faci o donație pentru această inițiativă prin PayPal o poți face direct aici sau prin transfer bancar în contul Go Free (informații cont aici).

Prin proiectul „Sînpaul – Un Sat pentru tineri!”, Asociația Go Free își propune să dezvolte și să implementeze un model de dezvoltare comunitară sustenabilă prin mobilizarea și implicarea tinerilor din comună, alături de autoritățile locale, reprezentanți ai mediului de afaceri din comună, cât și membri ai comunității care dețin sau administrează resurse care au valoare culturală sau educațională.

Leave a Reply