Citim împreună în școala din comuna Sînpaul

Posted on November 21, 2019 by

share on facebook   

La acest moment, dacă ești un urmăritor consecvent al paginilor noastre, cu siguranță îl poți recunoaște în imagini pe domnul învățător Augustin Merdan (Gusti pentru prieteni). Nu mai trece săptămână fără să povestim despre ce mai e nou în Sînpaul și să punem satul la cale împreună. Așa am descoperit și despre programele pe care Fundația Noi Orizonturi le susține în Școala din Sînpaul, unul dintre ele – “Școli conectate la comunitate” – încurajând și cititul împreună (iar când spunem împreună să vă gândiți inclusiv la cititul împreună copii și părinți).

Ne-a atras atenția cu atât mai mult cu cât, la rândul nostru, ne-am propus (printre altele) prin proiectul “Sînpaul – un sat pentru tineri”, să creștem interesul tinerilor din satele din comună pentru lectură prin ateliere creative, activități nonformale de tipul treasure hunt
(literar, v-ați prins) sau evenimente tip bibliotecă vie (va urma), cât și prin amplasarea unor “scorburi cu cărți” de unde tinerii să poată lua o carte interesantă pe care să o citească oricând doresc.

Dar să revenim la subiect. Aseară, Gusti ne-a întrebat dacă putem rămâne în Sînpaul, după atelierul de scriere creativă cu elevii de clasa a 7-a, pentru a citi împreună cu piticii lui. Am acceptat provocarea, așa că putem spune că am început astăzi să descoperim şi alături de curioșii din clasa a I-a, puterea poveștilor și a ideilor. După ce am ascultat împreună povestea ”Scufița Roșie” (varianta îmbunătățită, acompaniată de mascota 3 personaje într-unul) și am înțeles morala ei, Gusti ne-a readus aminte că “Păsările au aripi, copiii au cărți”.

Apoi a venit rândul echipei Go Free să mențină magia în clasă – am mai citit o poveste care ne-a ajutat să vedem cât de importante sunt ideile pe care le avem şi de ce ar trebui să nu renunțăm la ele, ci, dimpotrivă, să le avem de grijă. V-o recomandăm și vouă: “Ce poți face cu o idee?”

Am mai înțeles, datorită copiilor, că este bine să îți hrănești mereu imaginația și să te lași purtat, uneori, oriunde vrei în lumea ideilor, indiferent de vârstă.

Material prezentat de Școala de Jurnalism Comunitar StReEt, proiect implementat de Asociația Go Free prin programul Corpul European de Solidaritate.

Comments (1)

 

  1. Gabriela says:

    Felicitari tuturor celor implicati !

Leave a Reply